Ayetullah Şeyh Nemr şehit edildi....

Suudi Arabistan çeşitli terör olaylarına karıştığını iddia ettiği 47 Şii Müslümanı idam edildiği bildirildi.

Suudi Arabistan çeşitli terör olaylarına karıştığını iddia ettiği 47 Şii Müslümanı idam edildiği bildirildi.

Suudi Arabistan Haber Ajansı'nın (SPA) haberine göre, İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bir camideki terör saldırı başta olmak üzere bazı terör olaylarına karıştığı belirlenen 47 kişi idam edildiği belirtildi.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı yayınladığı bildiride Ayetullah Şeyh Nemr’i idam ettiğini duyurdu.

Arabistan içişleri bakanlığı yaptığı açıklamada bugün Arabistan’ın 12 farklı bölgesinde aralarında Şeyh Nemir’in de bulunduğu terörist olarak nitelediği 47 sanığın idamının gerçekleştiğini duyurdu.Daha önce Arabistan ceza mahkemesi Şeyh Nemir’in Kılıçla boynunun vurularak dar ağacına asılmasına hüküm vermişti.

Ancak Ayetullah Şeyh Nemr’in kardeşi Muhammed el-Nemr, genellikle kardeşiyle ilgili haberleri twitter hesabından paylaşmasına rağmen bu hususta henüz bir açıklama yapmadı.

Bilindiği üzere  Ayetullah Şeyh Nemr oldu Şii yoğun olduğu  ülkenin doğusunda bulunan  , Katif(Qatif) bölgesinde 2012 yılında Suudi polisi tarafından vuruarak tutuklanmıştı.

Şehit Ayetullah Şeyh Nemr Kimdir?

Ayetullah Şeyh Nemr Bakır el-Nemr 1958 yılında Arabistan’ın doğusunda yer alan el-Avamiye şehrinde, ilim ehli bir ailede dünyaya geldi. Babası Şeyh Muhammed b. Nasir Âli Nemr ve dedesi Ali b. Nasir Âli Nemr Arabistan’ın büyük âlimlerindendi.

 
İlk ve orta öğrenimini doğduğu şehirde bitiren Ayetullah Nemr, daha sonra dini ilimler okumak için Tahran’da Ayetullah Seyit Muhammed Taki Müderrisi tarafından kurulan Hz. Kaim Medresesi’nde kayıt yaptırdı. İran’da İslami ilimlerle meşgul olduğu 10 yılın ardından tahsil hayatını Hz. Zeynep’in (s.a) gölgesinde devam ettirmek için Suriye’ye gitti.
 
Ayetullah Şeyh Nemr, tahsil hayatı boyunca Tahran, Kum ve Şam’da Şeyh Vahid Afgani, Şeyh Sahib Sadık, Ayetullah Hakkani, Seyit Muhammed Taki Müderris ve Seyit Abbas Müderris gibi üstatların Lüme, Resail, Mekasib ve Ahlak derslerine katılmıştır.
 
Bir oğlu ve üç kızı olan Ayetullah Nemr’in eşi Mina Cabir el-Şeryavi, yakalandığı kanser hastalığının ardından 1433 yılının Ramazan ayı’nda hayatını kaybetti.
 
Ayetullah Şeyh Nemr, Arabistan’a döndükten sonra Avamiyye şehrinde ‘İmam Kaim (a.f) İlim Merkezi’ni kurdu. Bu merkez, 2011 yılında kurulacak olan ‘İslam Merkezi’nin alt yapısıydı. 
 
Ayetullah Şeyh Nemr, Avamiye bölgesinde camilerin toplumsal yaşama kazandırılması, Cuma namazlarının ihya edilmesi, pratik ve teorik kavramların tartışılması, kitap ve makale yazımı, gençlerin evliliklerine yardımcı olmak ve kolaylaştırmak, kadının toplumda daha aktif rol oynamasını sağlamak ve gençlerin ahlaki değerlere yönlendirerek fesadın önünü almak gibi birçok alanda faaliyet göstermişti.
 
Baki Mezarlığı’ndaki Ehlibeyt imamlarına ait mezarların restore edilmesi için çaba harcayan Ayetullah Şeyh Nemr, 2004 yılından başlayarak 2007 yılına kadar her yıl Baki Mezarlığı’nın tahrip edilmesinin yıl dönümünü anmak için programlar düzenlemeye çalışmış ama Suudi Arabistan rejiminin muhalefeti ile karşılaşmıştır. Nihayetinde tüm baskılara rağmen Ayetullah Nemr, 2007 yılında Baki’nin tahrip edilmesinin yıl dönümü münasebetiyle bir merasim düzenlemiş, program büyük yankı uyandırmış hatta Avrupa ve Amerika’da bile Baki Mezarlığı’nın tahrip edilmesini kınayan ve türbelerin yeniden inşa edilmesini destekleyen gösteriler yapılmıştı.
 
2009 yılının Şubat ayında yaptığı bir konuşmada Suudi Arabistan rejimine seslenen Ayetullah Şeyh Nemr, “Eğer bizim sahip olduğumuz onur ve haysiyeti bize geri vermezseniz, ülkede yaşayan Şiileri Suudi Arabistan’dan ayrılmaya çağırırız. Bizim onurumuz, ülke bütünlüğü başta olmak üzere her şeyde daha önemlidir” demişti. Ayetullah Şeyh Nemr, konuşmasında ayrıca ülkede özgür ve demokratik seçimler yapılması çağrısında bulunmuştu. 
 
Ayetullah Şeyh Nemr yaptığı her konuşmada Suudi rejimini özellikle Suudi Arabistan’ın doğusunda yer alan Ahsa ve Katif bölgelerinde uyguladığı organize ayrımcı politikalar sebebiyle eleştiriyor, Arap ülkelerinde hükümet tacının ve tahtının bir miras gibi babadan oğla geçmesinin meşruiyeti sorguluyor ve Suudi hanedanını nİngiltere’nin sultası altında olduğunu dile getiriyordu.
 
Ayetullah Şeyh Nemr, 2011 yılında Tunus ve Mısır’da iktidarda olan diktatör rejimlerin yıkılması ve Bahreyn’de halk ayaklanmasının başlamasına ile 2008 yılında Suudi makamlar tarafından kendisine dayatılmaya çalışılan konuşma yasağına rağmen siyasi özgürlük ve reform isteyen konuşmalarına yeniden başladı.
 
Ayetullah Şeyh Nemr, genel manada Suudi Arabistan hükümetinden;
 
– Ülke nüfusunun yüzde yirmisini oluşturan Şiilere 2. Sınıf vatandaş muamelesi yapılmaması,
 
– Kendi dini eğitimlerini kendi ülkelerinde alma hakkının tanınması,
 
– Şii mezhebinin resmi bir mezhep olarak kabul edilmesi, devlete bağlı medyada veya Vahhabi dini yetkililer tarafından Şia mezhebine hakaret edilmemesi,
 
– Suudi hanedanının, Şiilerle Sünniler arasında fitne ve ihtilaf çıkarmaları için Vahhabi din adamlarına para ve destek vermeyi durdurması,
 
– Ülkedeki fakir halkın durumunun iyileştirilmesi,
 
– Şiilerin devlet kurumlarında çalışabilmeleri için yolun açılması” gibi talepleri vardı.
 
Ayetullah Şeyh Nemr, ilk olarak 2003 yılında tutuklanmıştı. Daha sonra;
 
2004: Baki Mezarlığı’nda bulunan türbelerin Vahabiler eliyle tahrip edilişinin yıldönümünü anmak için çalışmalara başladığı için tutuklandı.
 
2005: Yine Baki’deki Ehlibeyt imamlarına ait türbenin tahrip edilişinin yıldönümünü anmak istediği için.
 
2006: Ayetullah Seyit Muhammed Taki Hüseyni Müderrisi tarafından düzenlenen ‘Kur’an-ı Kerim Konferansı’na katılması, okullarda Şia inançlarının okutulması istemesi, Baki Mezarlığı’nın yeniden inşa edilmesi gerektiği söylemesi gibi sebeplerle tutuklandı.
 
2008: Suudi hükümeti, Ayetullah Nemr’den Cuma namazı kıldırmamasını taahhüt eden bir yazı imzalamasını istemiş ancak Ayetullah Nemr bu isteği reddetmişti. Bunun üzerine İçişleri Bakanı’nın onayı ile Ayetullah Nemr tutuklanarak tecrit edilmişti.
 
2012: Katif bölgesinde Suudi güvenlik güçleri tarafından bacağından 4 kurşunla vurulan Ayetullah Nemr’in son tutuklanışı.