İŞLETME MÜŞAVİRİ VE KOBİ UZMANI HÜSEYİN ASLAN: "BEN HEDEFE KİLİTLENEREK, SONUÇ ALMAKTAN MUTLU OLUYORUM"

Belçika verdiği hizmetler itibarı ile alanında tek olan Aslan Consuting Sahibi, İşletme Müşaviri ve işletme kuruluş kanunu, şirketler kanunu ve KOBİ uzmanı Hüseyin Aslan, Türk toplumunun Belçika'da yetiştirdiği rol modellerden birisi.

Belçika verdiği hizmetler itibarı ile alanında tek olan Aslan Consuting Sahibi, İşletme Müşaviri ve işletme kuruluş kanunu, şirketler kanunu ve KOBİ uzmanı Hüseyin Aslan, Türk toplumunun Belçika'da yetiştirdiği rol modellerden birisi.
Bu günlerde şirketinin kuruluşunun 20. yılını kutlayan aynı zamanda da kendi geliştirdiği işletme yÓ§neticisi yetiştiren bir eğitim projesinde 21 yıldır tercüman ve Ó§ğretim gÓ§revlisi (doçent) olarak gÓ§rev yapan Hüseyin Aslan kendisi ve çalışmaları hakkında Belçika Aydın Haber genel yayın yönetmeni Celil Gündoğdu'ya  şu açıklamalarda bulundu.
Hüseyin Aslan kimdir? Belçika'ya gelişiniz ve Aslan Consulting'i kuruncaya kadar geçen dönem hakkında neler söylemek istersiniz?
“Ben 1967 Kırşehir/Kaman doğumluyum. Lise eğitimimi Kaman'da tamamlayarak, 1980'li yılların ortasında Kırşehir'den ayrılarak üniversite eğitimime Anadolu Üniversitesi İktisat bÓ§lümünde başladım. Aynı dÓ§nemde Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde de bÓ§lümümle alakalı üç yıl ders alarak devam ettim. 1990 yılında Belçika'ya gelmem sebebiyle eğitimime burada devam ederek Anadolu Üniversitesi Batı Avrupa projesi dahilinde İktisat bÓ§lümünden mezun oldum.  
Eşim Sevda hanımla ben daha Belçika'ya gelmeden Ó§nce Türkiye'de tanışmıştım. Şuan 29 yıldır evliyiz Emel, Alperen ve Erenalp isminde üç evladımız ve birde Esilya isminde dünyalar tatlısı torunumuz var.
Ben Belçika'ya geldiğimde yabancı dil olarak sadece iyi düzeyde İngilizce biliyordum. Hollandaca bilmiyordum. Kısa zamanda sadece dil olarak İngilizce ile eğitimim alanında bir şeyler yapamayacağımı anladım. Bu arada geldikten iki ay sonra Antwerpen limanında bir konteyner firmasında kaynakçı olarak işe girdim. Bu sayede hem daha lise eğitimi yapan eşimin hem de kendimin eğitim ihtiyaçlarını karşılayabiliyordum. Bu arada işe girdikten dört ay kadar sonra bir ev aldık. İşte esas mücadele o zamandan sonra başladı. Sevda hanım lise üçüncü sınıfa geçti, başarılı bir öğrenci ve bu arada ilk çocuğumuz Emel’i bekliyoruz.
Bu durumdan dolayıda Sevda hanım bir yıl okuluna ara vermek zorunda kaldı. Ben lisansımı yapıyorum ve bu arada beş yıllık Hollandaca dil eğitimi veren bir okula başladım ve bu okulu 4 yılda tamamladım. Yani ilk beş yıl ailede hem eğitim hem de ekonomik durumu düzeltme adına yoğun bir dönem. Ve ben bu dönemde günde ortalama 20-22 saat çalışmak zorunda kalıyorum. Limandaki normal işimin yanında ek işler yapıyorum, hiç aksatmadan Hollandaca dil eğitimine devam ediyorum, bunların yanında da aktif dernekçilik faaliyetlerinde bulunuyorum.

“HER ZORLU VE KARARLI BİR MÜCADELENİN AYDINLIK BİR SONU VARDIR”

1995 sonları aile olarak bizim geçirdiğimiz yaklaşık beş yıllık zorlu bir mücadelenin meyvesini toplamaya başladığımız dönem oldu. Eşim bir yıl aradan sonra lise eğitimini tamamlayarak üç yıl öğretmen yüksek okulunu bitirerek Belçika'da ilk Türk kökenli öğretmenlerden birisi olarak göreve başladı. Ben lisansımı  ve Hollandaca dil eğitimini tamamladım. Antwerpen belediyesinden gelen bir teklif üzerine 1995 sonunda limandaki işimden ayrılarak Belediye Entegrasyon Meclisine Türklerden sorumlu halkla ilişkiler görevlisi (PR) olarak işe başladım. Burada yaklaşık bir yıl kadar görev yaptım.

Bu dönemde Türk derneklerinin gelişimi konusunda önemli çalışmalarım oldu. PR olarak yaptığım çalışmalar kısa zamanda göze batmaya başladı. Bölge dernekleri bu çalışmalardan çok hoşnut olduğu gibi Belediye başkanı ve sosyal işler encümenide memnun olacak ki bana aynı dairenin koordinatörlüğünü teklif ettiler ve tercihen bu göreve atandım. Ta ki bir kaç ay kadar süren ciddi bir sağlık sorunu yaşayıncaya kadar bir yılı aşkın bir süre yabancılar dairesi koordinatörü olarak görev yaptım. Bu dönemlerde Belediye bünyesinde yabancılar politikası oluşmasına yardımcı olacak tavsiyeleri hazırlarken istişare edecek yabancı kökenli siyasetçi bulamıyordum! Şimdi ise sadece Türk kökenli 104 seçilmiş siyasetçi var. Bu ciddi bir zenginlik. PR olarak görev yaptığım dönemde dönüşümlü olarak Belediye tercüme merkezinde mütercim-tercüman olarak çalıştım.

 1996 yılında yaptığım başvuru ile Antwerpen Birinci Asliye Hukuk Mahkemesi onayı ile resmi olarak yeminli mütercim-tercüman oldum.  
Hasta olduğum dönemin sonlarında Avrupa Komisyonunun bünyesindeki bir projeden Antwerpen büyük şehir dahilinde oluşturulacak bir birimde işletme danışmanı olarak çalışmak üzere bir teklif geldi. Çok iyi ilişkilerim olan belediye ile istişare içerisinde belediyedeki görevimden ayrılarak eğitimim yönünde olan bu iş teklifini kabul ettim. Bu projede tek ekonomist bendim. Ve kısa bir zamanda üç arkadaş etnik kökenli işletmecilere yardımcı olacak bir birim oluşturduk.

Buradaki görevim Antwerpen Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde olan KOBİ'lerin işletme kanunları, Belçika muhasebe sistemi, işletme kuruluş ve şirketler kanunları ve ticaret politikası konularında bilgilendirilmeleri, eksikleri konusunda uyarmak ve bu eksikliklerin giderilmelerinde yardımcı olmak yolları ile durumlarının iyileşmesini sağlamaktı. Aynı zamanda bu proje bünyesinde yeni işletme açanlarada her alanda rehberlik ettim. Bu hizmetlerimizden her türlü milletten yüzlerce girişimci istifade etti. 
    Şuan geriye baktığımda bu iş teklifini kabul etmemin ne kadar isabetli bir karar olduğunu görüyorum.

Her ne kadar Aslan Consulting'i 1996 yılında gerçek kişilik yapısında bir tercüme ve danışmanlık bürosu olarak kurmuş olsam da işimizin gelişmesi ve şuan ki duruma gelmesinin arkasında yatan bu isabetli kararımdır.

Bu projede, kendi işimle paralel olarak, yaklaşık dört buçuk yıl çalıştım. Kendi işlerimin gelişmesinin ardından 2000 yılı sonlarında porjeden ayrılmak istedim. Özel bir eğitimle iki Faslı ve bir Belçikalı bayanı işletme danışmanı olarak eğitmem ve proje bünyesinde yaptığım işi Aslan Consulting olarak yapmam koşulu ile projeden ayrılmama razı oldular. Bu projede çok isteyerek çalıştım. Çünkü verdiğiniz emeğin, çabanın karşılığını işletmeler üzerinde olumlu bir şekilde somut olarak görüyorsunuz. Ama bu arada da bir yığın rapor yazmanız gerekiyor.
Bense pratikte çalışmayı hedefe kilitlenip sonuç almayı seven birisiyim.
İşlerimizin ciddi gelişmesinin yanında bu özelliğimde projeden ayrılmamda etken oldu.  2001 yılı eylül ayı sonuna kadar tamamen kendi hazırladığım ve 10 ay kadar süren bir eğitim paketi ile üç işletme danışmanı yetiştirdim ve anlaşamlı olarak işimden ayrıldım.

Şirketiniz Aslan Consulting BVBA'nın kuruluşundan ve hizmetlerinizden bahseder misiniz?
EVET koskoca bir 20 yılı geride bıraktık. Aslan Consulting'i 1996 yılında gerçek kişilik olarak kurudum. Verdiğimiz hizmetlerin farklılığı, kalitesi kısa bir zamada resmi ve özel sektör tarafından kabul gördü ve aranılır oldu. Bunun üzerine şirketleşme kararı aldım ve 2002 yılı mayıs ayında Aslan Consulting Sınırlı Sorumlu Limited Şirketini kurdum. 
Kapsamı ve şirketlere yönelik verdiğimiz danışmanlık hizmetlerinin çeşitliliği bakımından Benelux'te bir benzerinin olmamasından dolayı şirketimiz Belçika basınında “Uniek Businessmodel – Benzersiz İşletme Modeli” diye yerini aldı. Bu gelişmeler doğrultusunda şirketimizin iç departmanlarını oluşturmaya başladık.

“BAYANLARA VE GENÇLERE FIRSAT VERMELİYİZ ”

2004 yılında sekiz yıllık başarılı bir öğretmenlik kariyerinin ardından eşim Sevda hanımda kendi arzusu ile çok sevdiği mesleğini bırakarak şirketimize katıldı. Bu sayede hayat ortaklığımıza şirket ortaklığıda eklendi. Ofis yönetimini eline alan Sevda hanım insan kaynakları, ön muhasebe, ofis içi koordinasyonu ve personel yönetimi gibi önemli sorumluluğu olan işleride üzerine alarak başarılı bir şekilde yerine getirdi. Sevda hanım burada imkan verildiğinde bayanların iş hayatında da ne kadar başarılı olabileceğini gösteren iyi bir örnektir. Ve hatta kendi işletmemdeki tecrübelerime ve 21 yıllık eğitimcilik hayatımda da edindiğim izlenimlere dayanarak bir işletme bünyesinde alt yapı oluşturmada bir bayan elinin olması gerektiğini düşünüyorum!   

Kısa bir zaman önce Antwerpen Üniversitesi Sosyo-Ekonomi bölümünde eğitimini sürdüren
oğlumuz Alperen de yönetim kadromuza dahil oldu. Daha başladığı ilk günden şirkete farklı bir bakış açısı ile katkıda bulunan Alperen bünyemizde araştırma, sosyal medya ve basın bölümlerinin sorumlusu. 
Şirketlere yönelik verdiğimiz hizmetler genel olarak; idari yönetim, işletme danışmanlığı, pazar araştırması, proje geliştirme ve fizibilite raporları, eğitim, yeminli mütercim-tercümanlık, şirket kuruluşunda rehberlik ve şirket kurma, Belçika dışından gelen işadamları ve işçilerin oturum işlemleri, şirket analizleri, firma veya marka temsili, ülke içerisinde fırsatlardan firmaların faydalanmaları, büyük projelere kredi, küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik kredi, seminerler. Bu çerçevede son yıllarda Türkiye'den gelen her sektÓ§rden işletmelere ve yatırımcılara geniş çaplı bir danışmanlık hizmet paketi sunuyoruz.

Geçen yirmi yılda yaptıklarınız ve aldığınız ödülleri genel olarak başlıklar halinde söyleyebilir misiniz?

Biz şirket olarak bir çok ilkleri gereçekleştirdik, sosyo-ekonomik işletme anlayışında faaliyetlerde bulunduk, bu çalışmalarımız bize üç defa Ó§dül ve iki çok Ó§nemli (üçüncüsü yolda) tanınma getirdi. Bunlardan bazıları: 
* Şirketimiz verdiğimiz hizmetler itibarı ile zaten bir ilk ve hala tek olarak biliniyor.
* Ticari danışmanlıkta Antwerpen belediyesi ile yaptığımız kamu-özel birlikte çalışmasında  
    Belçika'da ilk proje olduk >>> 2001 - 2003 yılları!
* 100'lerce şirket kurduk ve idari yönetimini yaptık, yapıyoruz! Flaman hükümeti, Unizo ve sosyal güvenlik kurumlarının oluşturduğu konsorsiyum'dan çeşitlilikte öncülük ödülü aldık   >>> 2010 yılı! 
* İkinci kez Flaman hükümeti, Unizo ve sosyal güvenlik kurumlarının oluşturduğu konsorsiyum'dan çeşitlilikte öncülük ödülü aldık  >>> 2011 yılı!
* Unizo tarafından Antwerpen bölgesinde ekonomik canlılığı sağlayan şirketlerden seçildik  ve ödüllendirildik  >>> 2012 yılı!
* Belçika veliaht Prensi başkanlığında Federal Dışişleri Bakanı, Flaman Başbakanı, ekonomi bakanlarının ve yüzlerce kurum ve iş dünyasının yöneticilerinin katıldığı ekonomik misyonda Belçika Kraliyeti ve Flaman, Valon ve Brüksel yatırım ajanslarının organize ettiği İstanbul'daki yatırım seminerine katılımcı ortak olduk ve konuşmacı olarak katıldık >>> 2012!
* Flaman hükümeti katılım fonu PMV tarafından aralarında ING, KBC ve FORTIS in de bulunduğu 11 banka, Ticaret Odaları, Unizo ofisleri ile aynı seviyede tanındık  >>> 2015! Antwerpen Belediyesi tarafından uluslar arası şirketlere rehberlik etmede ve gelen iş adamları ve personellerinin online oturum, ehliyet kayıtlarını yapabilen ofis olarak tanındık  >>>2015! * Bu yıl 21 inci yıldır organize ettiğimiz iş idaresi dersleri ile 1700 den fazla Türk işletmecisine işyeri açma imkanı sağladık!! Ve bu çalışmalar için ofisimiz bünyesinde 5000 saatten fazla gönüllü hizmet ettik!
* Belçika'daki işletmecilik, fizibilite raporu hazırlama ve subvansiyonlar konusunda onlarca seminer verdik!
* Resmi ve özel kurumlar için binlerce sayfa yeminli tercüme yaptık! Türkiye'den gelen çok sayıda şirkete, iş adamı/kadınına Belçika'da şirket kurduk!
* Son 10 yıldır “Türkiye'nin ihracatını Belçika merkezli nasıl artırırız” ın uygulamalı alt yapısını çalıştık ve bir müddet sonra bu konuda seminerlere başlamayı planlıyoruz! Türkiye'den gelen 100'lerce iş adamına/kadınına ve teknik personele Belçika'da oturum aldık! vs…

“BELÇİKA’DA İŞLETME SAYIMIZ NÜFUS ORANIMIZA GÖRE AZ”

Belçikada ne kadar Türk kökenli işletme var? Bu konuda da biraz bilgi verebilirmisiniz?

“Yirmi yılı aşkın bir zamandır işimiz ve eğitimci olarak yaptığımız gözlem ve araştırmalarımız doğrultusunda
durumu daha net gösterebilmek amacıyla Belçika'daki Türk girişimcilerinin sayısının toplam Türk nüfusuna oranını Belçika'da yaşayan toplam nüfus ve girişimcilik oranı ile kıyaslayarak size şu bilgileri verebilirim.
 
Belçika'nın nüfusu yaklaşık, 11.300.000 civarında ve yaklaşık olarak girişimci sayısı  1.120.000 dır. Yani Belçika nüfusunun yaklaşık olarak %9,9'u işletme sahibi, girişimcidir.  Toplam Belçika'daki faaliyette olan Türk kökenli işletmeci sayısı ise 6700 civarındadır. Belçika'da toplam 230.000 Türk vatandaşı, çifte vatandaş olanlar dahil, olduğu düşünüldüğünde Belçika'daki Türk nüfusunun yaklaşık olarak %2,9'unun işletme sahibi, girişimci olduğu görülecektir.
Aynı zamanda Belçika'daki Türk işletmecilerinin yıllık toplam ciroları 2,3 milyar avro civarında olup ülke ekonomisine hatırı sayılır bir katkıda sağlamaktadırlar. Toplam istihdam ettikleri personel sayısı ise 25.000 'in üzerindedir. Ortalama bir iş yerinin kuruluş maliyeti ise 80-85.000 avro civarında olup bütün işletmelerin toplam yatırım maliyeti yaklaşık olarak 550.000.000 avro dur.

Sonuç olarak 20 yıldır edindiğimiz tecrübe ve bilgi birikimi ile ilk günkü heycanımızı hiç azalmadan azimle yolumuza devam ediyoruz. Bunların hepsi ve daha sayamadığımız başarılarımız çok değerli müşterilerimizin iltifat ve güveni aynı zamanda çok değerli personellerimizin çaba ve gayretleri sayesindedir. “

Hüseyin Aslan aynı zamanda Yurtdışı Vatandaşları Danışma Kurulu Belçika üyesidir.

******************************************************************

Bedrijfsconsultant en KMO-expert Hüseyin Aslan “We hebben al 20 lange jaren achter de rug!!!”


“Mezelf focussen op een doel, en dat doel bereiken geeft me voldoening”

Hüseyin Aslan wordt gekend als zaakvoerder van het unieke bedrijf Aslan Consulting, als bedrijfsconsultant, als expert in de oprichtingswetgeving, en als expert in het vennootschapsrecht. Zelf neemt hij een voorbeeldrol in binnen de Turkse gemeenschap in België. Deze dagen viert hij samen met zijn team de 20ste verjaardag van Aslan Consulting. Hij gaf de volgende opmerkelijke verklaringen aan onze hoofdredacteur Celil Gündoğdu.

Wie is Hüseyin Aslan? Kan u meer vertellen over uw aankomst in België, en uw ervaringen tot voor de oprichting van Aslan Consulting?

In 1967 werd ik geboren in Kaman, binnen de Turkse provincie Kırşehir. Tot mijn afstudeerperiode speelde mijn schoolloopbaan zich af binnen Kırşehir, waar ik afstudeerde aan Anadolu Universiteit, aan de faculteit economie. In 1988 leerde ik mijn echtgenote Sevda kennen in Turkije, waarna ik na 2 jaar naar België kwam.

Onze eerste jaren in België waren een hele ervaring. Ik sprak enkel Engels als tweede taal, mijn echtgenote studeerde nog, we waren in  verwachting van ons eerste kind, ik ging naar een 5jarige opleiding Nederlands en werkte ook aan de Antwerpse haven als lasser. 1995 was het jaar waarin mijn echtgenote afstudeerde als leerkracht. Ikzelf heb dan mijn opleiding Nederlands afgerond, en werd door de Stad Antwerpen gevraagd om plaats te nemen in de Stedelijke Integratieraad als PR-verantwoordelijke van de Turkse gemeenschap. Na één jaar werd ik aangesteld als coördinator van hetzelfde departement. Wegens gezondheidsproblemen was ik verplicht om hier later mee te stoppen.

Het overwinnen van deze gezondheidsproblemen vormden weer een nieuwe kans, ik kreeg een voorstel voor een project binnen Antwerpen, uitgevoerd door de Europese Commissie. Mijn taak was om de KMO's en starters binnen Antwerpen te begeleiden op vlak van de Belgische vestigingswet, het vennootschapsrecht, het Belgisch boekhoudsysteem, de vennootschapsoprichting, enzovoort. Enkele honderden starters en bestaande ondernemers hebben kunnen genieten van deze dienst.

Deze ervaringen leidde mee tot de oprichting van de eenmanszaak Aslan Consulting in 1996, als vertaal- en advieskantoor. Voor een periode van 4 jaar heb ik me zowel actief gehouden in het project, als zaakvoerder van Aslan Consulting. In 2001 heb ik besloten afstand te nemen van het project, om me zo te kunnen focussen op de toekomst van Aslan Consulting.

Kan u ons meer vertellen over de oprichting en diensten van Aslan Consulting?

Vanaf de oprichting van Aslan Consulting als eenmanszaak in 1996, besloten we in 2002 om ons bedrijf om te vormen tot een vennootschap nadat we warm werden onthaald door zowel de publieke sector als privésector. Tot op vandaag zijn we gekend als een uniek bedrijf binnen de Benelux, op vlak van de diensten die we leveren aan bedrijven.

In 2004 nam mijn echtgenote de vrijwillige beslissing om mee deel uit te maken van het Aslan team. De personeelsbegeleiding, voorboekhouding, kantoorvertegenwoordiging en Human Resources behoorden tot haar takenpakket. Als voormalig leerkracht vult ze een voorbeeldrol in dat bewijst dat vrouwen ook succesvol kunnen zijn in het zakenleven. Naar ons voorbeeld is onze zoon Alperen ook sinds een korte periode actief in ons bedrijf. Zelf studeert hij momenteel sociaal-economische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen.

Jaren van ervaring vormden een meerwaarde aan ons dienstenaanbod. Onze waaier van diensten bestaat uit: volledig administratief beheer, bedrijfsadvies, marktonderzoek, projectuitwerking en haalbaarheidsstudies, opleidingen, beëdigde vertalingen, tolken, bedrijfsoprichting en begeleiding, verblijfsvergunningaanvragen voor buitenlandse investeerders en hun werknemers, bedrijfsanalyses, vertegenwoordiging voor bedrijven en merken, opportuniteiten benutten voor bedrijven, kredietaanvragen voor grote projecten, andere kredieten voor bedrijven, seminaries, het begeleiden van buitenlandse investeerder in België (en in het bijzonder Turkse investeerders).

Kan u ons kort uw verwezenlijkingen en prijzen van de afgelopen 20 jaar uiteenzetten?

Naast onze kernactiviteit hebben we ook deelgenomen aan verschillende activiteiten die een socio-economisch inhoud hebben. Hierdoor zijn we meerdere malen in de media geweest, hebben we erkenningen ontvangen, en werden we reeds geprijsd.

In het kader van de publieke-private samenwerking met de Stad Antwerpen hebben we advies kunnen verlenen aan ondernemers op vlak van commercieel beleid (2001 – 2003). We hebben honderden vennootschappen begeleid voor hun oprichting en hun administratie beheer. We zijn laureaat geworden voor de diversiteitsprijs (2010). Een tweede maal zijn we laureaat geworden voor de diversiteitsprijs in 2011. We zijn genomineerd door Unizo Antwerpen, als één van de bedrijven die binnen de regio Antwerpen voor economische bruising zorgen (2012). In 2012 hebben we deelgenomen aan de prinselijke missie naar Istanbul, daarnaast waren we gastspreker en medeorganisator op het investeringsseminarie dat werd georganiseerd door het Belgisch koningshuis en de Vlaamse, Waalse en Brusselse investeeragentschappen. We zijn erkend door PMV participatiefonds Vlaanderen als aanbrenger voor Startlening+ (2015). Daarnaast zijn we ook erkend als Relocation-loket door de Stad Antwerpen (2015). In samenwerking met Syntra organiseren we al 21 jaar bedrijfsbeheerlessen voor Turkstalige ondernemers, ondertussen hebben al meer dan 1700 Turkstalige ondernemers zo hun attest behaald. We hebben al reeds tienallen seminaries gegeven op vlak van ondernemerschap, haalbaarheidsstudies en subsidies. Nu al hebben we duizenden bladzijden beëdigde vertalingen opgesteld voor instanties, bedrijven en particulieren. Vele Turkse bedrijven en zakenmannen die in België komen investeren hebben we reeds begeleid.

De laatste tien jaar hebben we een onderzoek verricht over hoe we de Belgische uitvoer binnen Europa kunnen verbeteren met de goederen die worden ingevoerd vanuit Turkije. De komende maanden willen we hierover seminaries geven, in samenwerking met bepaalde partners. We hebben honderden investeerders en zakenmannen begeleid voor de aanvraag van een beroepskaart en/of een voorlopige verblijfsvergunning voor hun technische personeel.

Met de ervaring en de know-how die we hebben opgedaan in 20 jaar, plannen we onze missie verder te zetten met de inzet, motivatie en enthousiasme die we reeds hadden op onze eerste dag als bedrijf.  www.belcikaaydinhaber.com