TRUMP İSRAİL AŞKINA ORTADOĞU VE DÜNYA'YI KARIŞTRDI. FİLİSTİN HALKI AYAKLANDI...

Filistin'de Tansiyon İyice Yükseldi! Protestoculara Müdahale Ediliyor: Çok Sayıda Yaralı Var. ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararını protesto eden Filistinliler ile İsrail askerleri arasında çatışma çıktı. Göstericilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale ediliyor, çok sayıda yaralı var.

Filistin'de Tansiyon İyice Yükseldi! Protestoculara Müdahale Ediliyor: Çok Sayıda Yaralı Var. ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararını protesto eden Filistinliler ile İsrail askerleri arasında çatışma çıktı. Göstericilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale ediliyor, çok sayıda yaralı var.

~~ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından bölgede tansiyon yükseldi. Ramallah ve Beytüllahim'de İsrail güvenlik güçleri protestoculara müdahale ediyor. Trump'ın kararı sonrası bugün, Hamas ikinci intifada çağrısı yapmıştı. Bu çağrının ardından sokaklar hareketlendi. İsrail de Batı Şeria'daki asker sayısını artırıyor.


İNTİFADA ÇAĞRISI YAPILAN FİLİSTİNDE GÖSTERİLER BAŞLADI

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın dünyanın gözünün içine bakarak kutsal kent Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, infiale neden oldu. Televizyonların canlı yayınladığı gösterişli şovla kararı imzalayan Trump, bugün yeryüzünün her noktasında tepki görüyor. İntifada çağrısı yapılan Filistin'de gösteriler başladı, Trump'ın posterleri ve Amerikan bayrakları yakılıyor.

PLASTİK VE BİBER GAZLI MÜDAHALE: ÇOK SAYIDA YARALI VAR
 
Haaretz gazetesi, İsrail askerleri ile Filistinli göstericilerin Batı Şeria ve Gazze'de çatıştığını bildiriyor. Çok sayıda göstericinin yaralandığı olayların fotoğraflarını uluslararası haber ajansı Reuters dünyaya servis ediyor. Haaretz Batı Şeria'da 14 protestocunun biber gazından, iki Filistinlinin de plastik mermi nedeniyle yaralandığını aktarıyor. İsrail askerleri Gazze sınırını toplananları dağıtıyor, çatışmada yaralılar var.


YÜZLERCE GÖSTERİCİ SOKAKLARA İNDİ

Ramallah, Tulkarm ve Nablus'ta yüzlerce gösterici sokağa çıkmış durumda. İsrail ve ABD bayraklarını yakan eylemcilerin öfkesinden Donald Trump'ın posterleri de nasibini alıyor.

HAMAS'TAN İNTİFADA ÇAĞRISI

Bugün ise beklenen oldu ve Hamas intifada çağrısı yaptı. Hamas lideri Haniye tarafından yapılan açıklamada "Siyonist düşman karşısında yeni bir intifada başlatmak zorundayız. ABD'nin kararına karşı yarından itibaren yeni intifada başlatılmasını istiyoruz." denildi.
Haniye verdiği demeçte," Kudüs meselesi Filistin halkının meselesidir ve ulusun davasıdır." dedi.

Haniye, Kudüs kararının hesaplanamayan bir kumar ve sonu olmayacak bir macera olduğunu düşündüklerini söyleyerek, kararın bölgedeki korkunç dönüşümlerin başlangıcı olacağını ifade etti.


İNTİFADA NEDİR?

Türkçe'de 'ayaklanma' anlamına gelen ve Arapça bir kelime.

DÜNYA'DAN TRUMP'A SERT TEPKİLER...

~~
Son dakika açıklaması: Rusya da Kudüs tartışmasına müdahil oldu

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yaşanan Kudüs kriziyle ilgili önemli bir son dakika açıklaması geldi. Bakanlık, ABD'nin yeni tutumunun İsrail-Filistin arasındaki tansiyonu daha da yükselteceğini savundu

~~Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağını açıklamasının bölgede tehlikeli sonuçları olabileceğini açıkladı. Yapılan açıklamada, “Karar uluslararası toplumun ayrışmasına neden oluyor. Trump’ın Kudüs kararı Ortadoğu’daki durumu daha da karmaşık hale getirir” ifadesi kullanıldı.

İLGİLİ HABERABD'den İsrail'e uyarı: Hayatları tehlikeye girer | Son dakika haberleri
ABD'den İsrail'e uyarı: Hayatları tehlikeye girer | Son dakika haberleri

“ABD’nin Kudüs ile ilgili olan yeni tutumu İsrail-Filistin çatışmasını daha da tehlikeli bir noktaya getirebilir” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, taraflara itidal çağrısı yapıldı. Rusya, “tehlikeli ve sonuçları kontrol edilemeyecek hareketlerden sakınılması” çağrısında da bulundu.

Beyaz Saray'dan Trump'a: İşler raydan çıkacak
Son dakika... Beyaz Saray'dan Trump'a: İşler raydan çıkacak

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatlov, Rusya’nın ABD’ye yönelteceği Kudüs ile ilgili eleştirilerini BMGK toplantısında dile getireceğini duyurdu.
Son dakika! Bir Kudüs hamlesi daha: Hamas'tan intifada çağrısı