Filistin'de "˜Kudüs direnişi' başladı

ABD'nin Kudüs kararı Filistin'de öfke doğurdu. Dün binlerce kişi soluğu sokakta aldı, işgalci İsrail güçlerinin saldırılarına direnişle karşılık verdi. Çatışmalarda 108 Filistinli yaralandı. Gözler bugün de bölgede... Hamas, önceki akşam cuma gününü "˜öfke günü' olarak ilan etmişti.

ABD’nin Kudüs kararı Filistin’de öfke doğurdu. Dün binlerce kişi soluğu sokakta aldı, işgalci İsrail güçlerinin saldırılarına direnişle karşılık verdi. Çatışmalarda 108 Filistinli yaralandı. Gözler bugün de bölgede... Hamas, önceki akşam cuma gününü ‘öfke günü’ olarak ilan etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in resmi başkenti” ilan etmesi ve ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararı almasına Filistin’den direnişle yanıt geldi.

Dün, Filistin direniş örgütlerinin çağrısıyla binlerce kişi Batı Şeria’da sokağa çıktı. İşgalci İsrail ve işbirlikçisi ABD’ye karşı büyük öfkenin olduğu eyleme işgalci İsrail polisi yer yer gerçek, yer yer plastik mermilerle ve gaz bombalarıyla saldırdı.

Filistinliler, saldırıya direnişle karşılık verince saatler süren çatışmalar yaşandı.

Doğu Kudüs’ün en önemli bölgesi Eski Şehir’deki Şam Kapısı’nda da ABD’nin kararına karşı yüzlerce kişi sokağa çıktı. Eyleme İsrail polisi ile atlı birlikleri birlikte saldırdı.

Dün gün boyunca süren çatışmalarda ilk belirlemelere göre 108 Filistinli yaralandı, bir Filistinli de gözaltına alındı.

İSRAİL GAZZE’Yİ VURDU

Dün gece eylemlerin sürdüğü Gazze Şeridi’nden İsrail’e 3 roket fırlatıldı.

Roketlerin hedefe ulaşmadığını belirten İsrail, Gazze’deki “terör noktası” olarak tanımladığı iki hedefi uçaklar ve tanklarla vurdu.

BUGÜN 'ÖFKE GÜNÜ'

"Gazze'yi özgürleştirdiğimiz gibi halk direnişi yoluyla Kudüs ve Batı Şeria'yı da özgürleştirebiliriz" ifadelerini kullanan Hamas lideri İsmail Haniye, cuma gününü (bugün) 'Kudüs ve Batı Şeria'ya Özgürlük' sloganı altında 'Öfke Günü' ilan etti.

HAMAS'IN İNTİFADA ÇAĞRISINA HİZBULLAH’TAN DESTEK

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da Hamas’ın intifada çağrısına destek verdi. Nasrallah, “En önemli yanıt, ayaklanma ve Kudüs’ün Filistin’in ebedi başkenti olduğunu ilan edecek bir İslam zirvesi” dedi.

Türkçede ‘ayaklanma’ anlamına gelen ve Arapça bir kelime olan ‘intifada’, Filistin’de iki kez yaşandı ve büyük bir direniş hareketine dönüştü. ‘Birinci İntifada’, 1987-1993 yılları arasında gerçekleşirken, ‘İkinci İntifada’ 2000-2005 yılları arasında yaşandı. Trump'ın Kudüs kararının ardından Hamas 3. intifada çıktı.

mynet.com 

İLK YORUMU SEN YAP ( 0 )