İRAN'DA AMERİKANCI PROVOKATÖRLERE KARŞI MİLYONLARCA KİŞİ 'FİTNECİ AMERİKA' DİYE YÜRÜDÜ

İran'da 30 Aralık günü milyonlar sokaklara, 2009 yılındaki kargaşalığı önleyen büyük gösterinin yıldönümünde bir kez daha sokaklardaydı

~~İran'da 30 Aralık günü milyonlar sokaklara, 2009 yılındaki kargaşalığı önleyen büyük gösterinin yıldönümünde bir kez daha sokaklardaydı.

~~"9 Dey Günü' olarak her yıl kutlanan günde, kadın erkek, yaşlı çocuk demeden İranlılar sokaklara dökülerek Amerika ve İsrail'i protesto ettiler. İranlılar "Merk ber Amerika (Kahrolsun Amerika)" "Merk ber fitnekâr (Kahrolsun fitneci)" sloganları eşliğinde parkartlar taşıyarak birlik ve beraberlik mesajı verdi.

"9 Dey Günü" nedeniyle bir konuşma yapan Kudüs Ordusu Komutanı Kasım Süleymani'nin Danışmanı Ahmet Kerimpur, "Bugün İran İslâm Cumhuriyeti, düşmanlarını en kısa sürede yok edebilecek seviyeye ulaşmıştır. Amerika ne zaman İran’a bir fiske vurduysa, İran’dan sille tokat yedi" dedi.
Gösteriler başkent Tahran ve diğer büyük şehirlerde de büyük katılımla gerçekleşti. Yeniden harekete geçen muhalefete karşı bir anlamda cevap vermiş oldu.

2009'DA NE OLMUŞTU

İran'da 2009 yılında yapılan 10. dönem Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Mahmud Ahmedinejad ikinci dönem seçimleri kazanınca, Amerikan destekli muhalefet harekete geçerek "hile yapıldı" iddiasıyla günlerce gösteri yapmış ve çıkan olaylarda çok sayıda vatandaş hayatını kaybetmişti.

30 Aralık 2009 günü yönetime destek vermek amacıyla sokaklara dökülen milyonlar olayları bitirmişti. Olaylardan dolayı dönemin muhalif lideri Mir Hüseyin Musevi (eski başbakan) ve bir grup siyasi lider tutuklanmış ve ev hapsiyle cezalandırılmıştı. O günden buyana da İran'da ciddi bir muhalif gösteri olmamıştı.


ABD'YE KARŞI GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Tahran'da gerçekleştirilen törende konuşan İran Uzmanlar Meclis üyesi Ayetullah Muhsin Araki, “Biz özveri ve direniş evlatlarıyız. Düşmanlar artık düzenlediği komplolarının ulusal irademizi hiçbir şekilde zedeleyemeyeceğini bilmeli. Bizler fitne ve komplonun ne olduğunu iyi biliriz. Çünkü birkaç asırlık direniş geçmişimize sahibiz. Tağut, Şah ve Amerika aleyhine karşı dimdik durduk ve direnişten geri adım atmayacağız” dedi.