ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ BÜYÜKELÇİLİKTE BULUNAN "˜ŞEHİT DİPLOMAT DURSUN AKSOY' SALONUNDA ANILDI

~~18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. cü yıl dönümünde T.C. Brüksel Büyükelçiliği "˜Şehit Diplomat Dursun Aksoy' salonunda bir anma etkinliği düzenlendi.

~~18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. cü yıl dönümünde  T.C. Brüksel Büyükelçiliği ‘Şehit Diplomat Dursun Aksoy’ salonunda bir anma etkinliği düzenlendi.

Çanakkale şehitlerini anma toplantısında aynı zamanda, Ermeni Terör Örgütü Asala’nın 14 Temmuz 1983’de şehit ettiği onlarca diplomatlarımızdan olan Brüksel Büyükelçiliği İdari Ateşesi, merhum Dursun Aksoy’un adının verildiği salonunda resmi açılışı yapıldı.

Programa T.C. Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü, AB Nezdinde Büyükelçi Faruk Kaymakçı, TMR Başkanı Korgeneral Nihat Kökmen, Müsteşar Engin Solakoğlu, Anvers Başkonsolosu Metin Ergin, Binbaşı Yılmaz Öztürk, T.C. Brüksel Büyükelçiliği  Askeri Ateşe Piyade Albay Ahmet Aşık, Müsteşarlar, Ateşeler, Müşavirler ve Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenleri katıldı.

T.C. Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü’nün himayesinde gerçekleştirilen anma töreni, Şehitlere saygı duruşu ardından, İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla start aldı.

Başarılı Sunucu Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmeni Zeynep Uludüz’ün güzel sunumuyla gerçekleşen törende, Büyükelçi Levent Gümrükçü akıcı uslubuyla, çok anlamlı bir konuşma yaparak Çanakkale başta olmak üzere, Terör örgütü Asala’nın şehit ettiği Diplomatlarımız, Güneydoğu mücadelesi, 15 Temmuz ve Suriye’nin Afrin ve diğer bölgelerinde vatanımızın savunmasında şehit olan tüm şehitleri anarak, sözlerine başladı.

Büyükelçi Gümrükçü: “Bugün bir kez daha şehitlerimizi anmak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Vatan topraklarımızın, kahramanca savunulmasında, ulusal birlik ve beraberliğimizin sağlanmasında, devletimizin dışarıda temsil edilmesinde hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi, rahmetle, şükranla ve saygıyla anıyoruz.

Canlarınını vatan ve millet için gözlerini bir an kırpmadan feda eden Mehmetçiğimizden, polisimize, diplomatımızdan, öğretmenimize, memurlarımızdan sade vatandaşımıza kadar tüm şehitlerimizin mukaddes hatıraları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.

‘18 Mart Çanakkale Şehitlerimizi’ anma gününün aynı zamanda ‘Şehitlerimizi Anma Günü’ olarak belirlenmesi gerçekten çok anlamlıdır. Çünkü Çanakkale Deniz Zaferi Türk milletinin varoluş, yeniden diriliş mücadelesinin ölümsüz bir sembolüdür. Çanakkale, tarih sahnesinden silinmek istenen Türk Milleti’nin adeta küllerinden yeniden doğarak, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde  başlattığı mücadele ve sonucunda  Cumhuriyetimizle taçlandırdığı, yaktıkları bağımsızlık mücadelesi o günden bugüne bize her alanda güç vermektedir.

Biz de bu gün geçmişimizle övünerek geleceğe, umutla bakıyorsak, bunu Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşlarının olağanüstü mücadelesine, aziz şehitlerimizin bu vatan için döktükleri kanlarına ve şahadetlerine borçluyuz. Bugünde vatanımıza ve birliğimize yönelik saldırılara karşı koyabiliyorsak dün Çanakkale’de Atatürk’ün, Yahya Çavuş Seyyit  Onbaşı ve isimsiz nice kahramanların bizlere aşıladığı vatan ve millet sevgisinin eseridir. Bu ruhla hain darbe girişimindede bu ruhla onların heva ve heveslerini kursaklarında bıraktı. Bu vesileyle sınırlarımız içinde değil, sınırlarımızında dışında kahraman asker ve polislerimize teşekkür ediyoruz. Bu mücadele de şehadete erenleride rahmetle anıyoruz.

Çanakkale zaferi çok değerli bir liderinde sahneye çıkmasına vesile olmuştur. Çanakkale savaşı esnasında ve sonrasında gösterdiği üstün askeri deha ile düşman komutanlarınında takdirini alan Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale öncesi ve sonrasında yağtığı mücadelelerle genç Türkiye Cumhuriyetini kurarak, bizlere emanet etmiştir. Kendisini ve arkadaşlarını bir kez daha rahmetle anıyoruz.

Çanakkale gibi vatan savunmasının her cephesinde mücadele eden kahraman askerlerimiz yanında, vatanımızı ve milletimizi dış temsilciliklerde en iyi bir şekilde temsil eden ve eli kanlı Ermeni Asala terör örgütü tarafından şehit edilen tüm diplomatlarımızı da rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Bu diplomat şehitlerimizden olan Brüksel Büyükelçiliği İdari Ateşesi merhum Dursun Aksoy bildiğiniz  gibi 14 Temmuz 1983 yılında terörist Ermeni Asala örgütünce şehit edildi. Bu şehidimizin anısını yaşatma adına bugün burada yaptığımız bu salonumuza o aziz şehidimizin ismini verdik. Şehidimizin adı bu salonla yaşatılacaktır. Bu vesileyle, tüm şehitlerimizi bir kez daha saygıyla, minnetle ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.” dedi

Büyükelçi Gümrükçü, yaptığı açılış konuşmasının ardından, diplomasi şehidimiz Dursun Aksoy'un ailesi adına oğlu Ümit Lütfi Aksoy tarafından gönderilen duygu dolu mesajı katılımcılara hitaben okudu..

Daha sonra  Brüksel Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Piyade Albay Ahmet Aşık,Çanakkale Deniz Zaferi ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili olarak,  sinevizyon eşliğinde çok anlamlı ve akıcı bir sunum gerçekleştirdi.

Albay Aşık, “Askeri anlamda dünya savaşlarının en önemlilerinden olan ve savunmaya yönelik çok akıllıca ve taktiksel bir sürecin sonunda ülkemizi işgal etmeye yönelik düşman kuvvetleri Çanakkale’den geçemedi. Halkımızın vatan aşkı ve kararlılığı tüm düşman güçlerinin hevesini kırarak, onları hezimete uğrattı. Teknik, ağır silah ve donanmasına karşı. Türklerin akıllıca ve azimli mücadelesi sonucu ‘Çanakkale Geçilmez’ sözü kanla canla ispatlanmış oldu.

200 bini aşkın şehidin bedenlerinden kanları ve şehadetlerinden oluşan muazzam direniş mücadelesi tarihe Türklerin başarısı adına altın harflerle yazıldı. Düşman Ulu Önder Atatürk’ün dediği gibi büyük kayıplar vererek, ‘geldikleri gibi, gittiler."

Atatürk’ün askeri dehası ve mücadelesi sonrası kurulan Cumhuriyetimizi koruma ve kollama mücadelesindeki Türk Silahlı kuvvetleri bugün dahi vatanımızı ve milletimizi sınırlarımız içinde ve dışında başarıyla savunmaktadır. Ülkemizi bölmeye yönelik tüm hain darbe ve sadırılar milletimizin de desteğiyle başarıyla sürmektedir. Çanakkale başta olmak üzere, günümüzde Afrin ve diğer tüm cephelerde savaşarak yaşamını yitiren şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz” dedi.

Eğitim Müşavir Vekili Ali Özgür’ün sazı eşliğinde Belçika'daki Türkçe ve Türk Kültürü öğrencileri Hüseyin Karakoç, Nisa Çifçi, Zehra Hacıkerimoğlu ve Rabia Bıcı tarafından şehitlerimiz anısına bir oratoryo sergilendi. Oratorya’da çocuklar ‘Çanakkale ve Atatürk’ün sözlerinden sunumlar yaptılar.

Son olarak, Büyükelçiliğimiz Eğitim Müşavirliğince düzenlenen yarışmada birinci olan öğrencimiz Yaren Koçak’ İstiklal Marşı'nın 12 kıtasını da ezbere okumasıyla program son buldu.

www.belcikaaydinhaber.com