Fransa'da şimdi de öğrenciler ayaklandı! 700 liseli tutuklandı

Fransa'da Sarı Yelekliler'in benzine getirilen ek vergilere karşı başlattığı eylemlerden zaferle çıkmalarının ardından liseliler sokaklara indi. Gençler, eğitim reformlarına karşı çıktıkları Başkan Macron'un istifasını istiyor.

~~Fransa'da Sarı Yelekliler'in benzine getirilen ek vergilere karşı başlattığı eylemlerden zaferle çıkmalarının ardından liseliler sokaklara indi. Gençler, eğitim reformlarına karşı çıktıkları Başkan Macron’un istifasını istiyor.

~~Fransa’da liseliler ayaklandı. Perşembe günü ülke genelinde yapılan öğrenci eylemlerinde 700 öğrenci gözaltına alındı. Sadece Kuzey Fransa'daki Mantes-la- Jolie'de çoğu liseli 146 kişi gözaltına alındı. Eylemler yüzünden 280 okulda eğitim-öğretim durdu, 45 okul ise öğrenciler tarafından işgal edildi. Öğrenciler, “Sarı Yelekliler“ gibi, hükümetin eğitimle ilgili uygulamalarına karşı eylem başlattı.

~~ÖĞRENCİLER NE İSTİYOR?

Liseliler ve orta bölümde okuyanların katıldığı eylemlerde öğrenciler, yüksek okullara girişte kuralların katılaştırılmasına ve öğretim elemanı sayısının azaltılmasına karşı çıkıyor. Bu arada eylemler, Fransa'nın ünlü üniversitesi Sorbonne'a da sıçradı. Üniversite, öğrencilerin eylemlere katılımı nedeniyle kapandı. Önümüzdeki günlerde üniversitelilerin de eylemlere destek vermesi bekleniyor.

~~Eylemlerde birçok kentte yer yer şiddete de başvurulduğu görüldü. Marsilya ve Bordeaux'ta arabalar ve çöp konteynerleri ateşe verildi. Bir çok yerde polisle gençler arasında çatışmalar çıktı. Başkan Macron'a istifa çağrıları yapılırken, Fransa Eğitim Bakanı Jean- Michel Blanquer, protestoculara sert çıktı ve eylemlerin en kısa sürede sonlandırılmasını istedi. Eylemlerde birçok öğrencinin, “Sarı yeleklilerin“ düşük geçim standardına karşı attığı sloganları kullandıkları da görüldü.

~~POLİS YIĞILIYOR VE SIRA ÇİFTÇİLERDE

Bu arada, Fransa Hükümeti bu Cumartesi ve Pazar günü yine büyük “Sarı Yelekli“ eylemleri yapılacağını göz önünde bulundurarak başkente ve büyük şehirlere polis yığmaya başladı. Cumartesi günü için 89.000 polis görevlendirildi. Bunlardan 8000'i Paris'e gönderildi. Fransa Hükümeti, “olağanüstü durum“ nedeniyle bu denli güvenlik hazırlıkları yapıldığını ve eylemcilerin şiddete başvurmasından çekindiklerini duyurdu. Vergilere ve çeşitli ekonomik tedbirlere karşı başlayan eylemlere, önümüzdeki hafta çiftçilerin de katılması bekleniyor.