Halk Arenası ve FOX Ana Haber'e RTÜK'ten ceza geldi

RTÜK, bugüne kadar görülmemiş bir hızla, sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen'in sözlerini gerekçe göstererek Halk TV ve Fatih Portakal'ın sözleri nedeniyle Fox TV'ye ceza kesti. Jet hızıyla kesilen ceza ise, bir yayın kuruluşuna verilen en ağır ceza olan "Tekrarı halinde lisans iptali" maddesinden verildi. Bu maddeye göre, her iki TV kanalı, bir kez daha aynı cezayı alırsa, lisansları iptal edilecek. Fox TV'ye 3, Halk TV'ye 5 program yayın durdurma ve para cezası verildi.

~~RTÜK, bugüne kadar görülmemiş bir hızla, sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in sözlerini gerekçe göstererek Halk TV ve Fatih Portakal'ın sözleri nedeniyle Fox TV'ye ceza kesti. Jet hızıyla kesilen ceza ise, bir yayın kuruluşuna verilen en ağır ceza olan “Tekrarı halinde lisans iptali” maddesinden verildi. Bu maddeye göre, her iki TV kanalı, bir kez daha aynı cezayı alırsa, lisansları iptal edilecek. Fox TV'ye 3, Halk TV'ye 5 program yayın durdurma ve para cezası verildi.

~~RTÜK İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Yaşar Uğurlu'nun imzasıyla hazırlanan raporda, her iki kanal için “Halkı kin ve düşmanlığa sürüklüyor” değerlendirmesi yapıldı. Kanallara, yasanın “Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” ilkesine dayanılarak ceza kesildi.

“RTÜK İKTİDARIN İNFAZ KURUMU OLDU”

RTÜK üyeleri İsmet Demirdöğen ve İlhan Taşçı, karara tepki gösterdi. “RTÜK bedel ödetme ve ense patlatma kurumu haline dönüştü” diyen Demirdöğen, “RTÜK iktidarın susturma mekanizmasının bir dişlisi gibi kullanılmaktadır. Cumhuriyetin kurucusu Atatürk ve milli mücadele arkadaşlarına, muhalefet liderlerine ve milletvekillerine yapılan hakaretler ‘düşünce özgürlüğü' sayılırken demokrasi istemek suç olarak görülmektedir. Bir grup tarafından hedef gösterilen kişi ve kurumlar için RTÜK ne yazık ki infaz makamına dönüşmüştür” dedi.

Taşçı ise, “Cumhurbaşkanının işaretiyle yargının ardından RTÜK'ün de harekete geçerek yaptırım kararı vermesine ilişkin hızı doğrusu göz yaşartıcı. Anlaşıldı ki, görev sırası RTÜK'e geldi, o da görevini yerine getirdi. Bu kadar hızlı rapor düzenleyip karar alabilen RTÜK'ten aynı hızı bu ülkenin kurucusu Atatürk'e ‘zurnanın son deliği' denilen televizyon yayınları için de bekliyorum” diye konuştu.