~~Yüksel: "Gent'te başörtüsü yasağına geçit yok"

Müslümanlara yönelik nefretin git gide arttığı bu dönemde ıkçı ve aşırı sağ partileri bu durumu siyasi ranta dönüştürme peşindeler. Gent şehrinde 2013 yılında kaldırılan başörtüsü yasağının tekrar yürürlüğe girmesini isteyen ırkçı parti Vlaams Belang'ın belediyeye önerge sunduğu öğrenildi.

Müslümanlara yönelik nefretin git gide arttığı bu dönemde ıkçı ve aşırı sağ partileri bu durumu siyasi ranta dönüştürme peşindeler. Gent şehrinde 2013 yılında kaldırılan başörtüsü yasağının tekrar yürürlüğe girmesini isteyen ırkçı parti Vlaams Belang’ın belediyeye önerge sunduğu öğrenildi.

Irkçı parti Vlaams Belang’ın başörtüsüne saldırısı ilk olarak CD&V partisinden tepki aldı. Net bir tavır sergileyen CD&V inanç özgürlüğünün ve insan haklarının altını çizdi. ‘Başörtüsüne saldırıyı şiddetle kınıyorum. Aşırı sağ ve ırkçılar Müslümanlara ve İslama saldırarak siyasi prim yapma peşindeler. Biz buna asla izin vermeyeceğiz. Bu tip irkçı ve İslamofobik söylemlerle sürekli toplumu kışkırtmaya çalıştıkları aşikardır’ şeklinde konuşan CD&V Gent Meclis Grup Başkanı ve Federal Milletvekili Veli Yüksel sözlerine devam etti: ‘Benim için ve partim için inanç özgürlüğü kutsaldır. Herkesi insan hakları ve inanç özgürlüğü çerçevesinde saygıya davet ediyorum.’

İslam karşıtı görüş ve söylemlerle gündem yaratmaya çalışan ırkçı parti Vlaams Belang Gent’te başörtüsü yasağının tekrar yürürlüğe girmesini savunmaktadır.

Mayıs 2013’te Gent Belediye Meclisinde yapılan oylamada SP.a-Groen ve CD&V partilerinin destekleriyle yasak kaldırılmıştı. Open Vld, N-VA ve Vlaams Belang başörtüsünün yasaklanması için oy kullanmışlardı. Yüksel: ‘Gentte Müslüman kökenli belediye personeli baş örtüsünü kullanmaya devam edecektir. Bundan en ufak bir kuşku duyulmamalıdır. Bu tür islamofobik çıkışlara Gent şehrinde geçit vermedik ve bundan sonrada asla vermeyeceğiz’ şeklinde konuştu.