BEL-DOST TOPLANTISINDAN DERNEKLEŞME VE "¹YAŞAM EVİ PROJESİ"º MESAJI ÇIKTI

~~Belçika'da yaşayan Türk toplumunda 65 yaş ve üzeri vatandaşların haklarını savunmak ve sorunlarına çözümler aramak için yola çıkan kısa adı olan "˜Bel-Dost' "˜Belçika Türk Kökenli Kıdemli Vatandaşlar Dostluk Grubu' ilk istişare toplantısını 12 Şubat 2019 günü T.C. Brüksel Başkonsolosluk salonunda yoğun katılımla gerçekleştirdi.

~~Belçika’da yaşayan Türk toplumunda 65 yaş ve üzeri vatandaşların haklarını savunmak ve sorunlarına çözümler aramak için yola çıkan kısa adı olan ‘Bel-Dost’ ‘Belçika Türk Kökenli Kıdemli Vatandaşlar Dostluk Grubu’ ilk istişare toplantısını 12 Şubat 2019 günü T.C. Brüksel Başkonsolosluk salonunda yoğun katılımla gerçekleştirdi.

Belçika Türk Toplumunun değerli şahsiyet ve kanaat önderlerinden ve 'Kıdemli Vatandaşlık Ödül sahipleri olan Yaşar Tümbaş, İsmail Erdoğdu ve Eser Baysal'ın öncülüğünde gerçekleştirilen ‘İstişare toplantısına T.C. Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü, programa ev sahipliği yapan T.C. Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Sandal, Institut Libre Marie Haps Müdiresi Ariane Willems, Rezidance Michel Müdiresi Gülsüm Yavaş, Saint Josse Belediye CPAS sorumlusu Perihan Poyraz, Şair Kamil Sayın ve Belçika’nın değişik bölgelerinden gelen kalabalık kıdemli davetli topluluğu katıldı.

Program, Başkonsolos Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu’nun konuşmasıyla start aldı:

BAŞKONSOLOS KARAOĞLU: “KIDEMLİ VATANDAŞLARIMIZ KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YAPACAK OLAN ‘BEL-DOST’A BAŞARILAR DİLİYORUM”

Karaoğlu,  “ Sayın Büyükelçim,  Bel-Dost grubu üyeleri ve sayın davetliler kendi eviniz olan Brüksel Başkonsolosluğumuza hoş geldiniz. Uzun zamandan beri burada çocuklarımızı, gençlerimizi, hanımlarımızı ağırladık. Bugün de sıra başımızın tacı olan 60-65 yaş üstü kıdemli vatandaşlarımızı ağırlamaktan çok büyük mutluluk duyuyoruz.

Yaptığımız bir istatistik çalışma neticesinde Belçika’da kayıtlı olan Türk vatandaşları içerisinde 65 yaşüstü vatandaş sayımızın 18 bini geçtiğini memnuniyetle gördük. Allah hepsine uzun ömürler versin. Bu sayının önümüzdeki dönemlerde daha da artacağını göreceğiz. İşte bu nedenledir ki, Kıdemli vatandaşlarımız için yapılacak çalışmalar, gittikçe önem kazanmaktadır.

Bu konuda da öncülük yapan ‘Bel-Dost’ gurubuna da şahsım adına çok teşekkür ediyorum. Kurucu olan Kıdemli Vatandaşlık Ödülü alan Yaşar Tümbaş, Eser Baysal ve İsmail Erdoğdu’yu bir kez daha tebrik ediyor, kendilerinden gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Kendileri ‘Kıdemli Vatandaşlarımız’ için yapacakları çalışmalarda öncülük etmekteler. Biz de kendilerine ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutluyuz. Kendilerine çalışmalarında başarılar diliyoruz ” dedi.

BÜYÜKELÇİ GÜMRÜKÇÜ: “SİZLER BİZLER İÇİN ÇOK DEĞERLİSİNİZ, HER ZAMAN YANINIZDA OLACAĞIZ”

T.C. Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü yaptığı selamlama konuşmasında şunları ifade etti: “ Ben aslında bu güzel programı izlemeye ve fikir edinmeye geldim. Benimde kıdemli vatandaş olmama az kalmış. Yani bende bir kıdemli vatandaş adayıyım aynı zamanda.

Son üç yıl içerisinde Türkiye’de yapılan ‘Kıdemli Örnek Vatandaşlık Ödülü’ne Belçika’dan da sayın Yaşar Tümbaş, Sayın İsmail Erdoğdu ve Sayın Eser Baysal’ın ‘Örnek Kıdemli Vatandaşlık’ ödülüne layık görülmesi şahsım ve toplumumuz adına çok gurur verici bir durumdur. Kendilerini bir kez daha tebrik ediyorum.

Bel-Dost’a öncülük eden Kıdemli Örnek vatandaşlarımızla yaptığımız ön toplantıda Türkiye’de edinilmiş tecrübelerle, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza da iyi bir şekilde hizmet verebilmek için bir yapılanmaya ihtiyaç olduğu fikri oluştu. İlerleyen zamanda Kıdemli vatandaşların haliyle artacağı, onların sorunlarına çözümler üretecek bir yapılanmanın, hayata geçirilmesi gerektiği konusunda hemfikir oldu.

O gün fikir olarak ortaya atılan düşüncelerin, bir kurumsal kimliğe dönüştürülmesi için bugünkü toplantıda sizlerin de değerli katkı ve istişarelerinin çok faydalı olacağına inanıyorum.  Buradaki vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi yaşadıkları Belçika’da ve ülkemizde edinilmiş yasal haklarının korunması ve geliştirilmesi noktasında istişarelerle sorunların çözümüne katkıda bulunacak bir kurumsal oluşum fikri bu gün şekillenir diye düşünüyorum.

Görüşmelerimizin üzerinden geçen bir buçuk aylık süre içerisinde böylesine istikşafi de olsa böyle bir toplantıyla iyi bir atılımın yapılabileceği bir noktaya gelindiğini görmekten son derece mutlu oldum. Sizler bizler için çok değerlisiniz. Sizler Belçika Türk toplumunun buradaki entegrasyonuna önemli katkılar sağladınız.

Dönüşümü birebir yaşamış insanlar olarak, sizlerin görüş ve önerilerinizin bu nedenlerden dolayı çok önemsiyoruz. ‘Bel-Dost’ bizlerle sizler arasında, çok güzel köprüler kuracağına inanıyoruz. O bakımdan büyük bir heyecan ve büyük bir destekle bu projeyi bekliyorum” dedi.

BEL-DOST BAŞKANI TÜMBAŞ : “AMACIMIZ HER KONUDA KIDEMLİ VATANDAŞLARIMIZA YARDIMCI OLMAKTIR”

Kısa adı ‘Bel-Dost’ olan ‘Belçika Türk Kökenli Kıdemli Vatandaşlar Dostluk Gurubu’ Başkanı Yaşar Tümbaş’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Büyükelçi Başkonsolos ve davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür eden Başkan Tümbaş: “Sayın büyükelçim, sayın başkonsolosum ve sayın kıdemli arkadaşlarım. Bugünkü bu güzel toplantımıza katılımınızdan dolayı öncelikle hepinize çok teşekkür ediyoruz.

Sayın Kıdemli arkadaşlar,  İlk girişimciler ben yaşar Tümbaş arkadaşlarım Eser Baysal, İsmail Erdoğdu ‘BEL-DOST’a öncülük görevi üstlendik. Daha sonra oluşumumuza iki değerli kıdemli arkadaşı da ilave ettik. Sayın Doç Dr. İsmet Güngör ve Institut Libre Marie Haps Müdiresi Ariane Willems ekleyerek şuan 5 kişilik bir öncüyle, istişare toplantımızı gerçekleştirmekteyiz.

Takdir edersiniz ki biz Belçika’da yarım asırdan fazla bir süredir yaşamaktayız, Kendimize ikinci vatan olarak seçtiğimiz, Belçika’da sayıları 200’ün üzerinde Türk kökenli sivil toplum kuruluşu (dernek veya birlik) çeşitli sosyal ve kültürel çalışmalar yapmakta.

Ancak kendilerine «kıdemli» sıfatını uygun gördüğümüz 65 yaş üzeri Türk kökenli vatandaşlarımızın şimdiki ve gelecekteki sorunlarını çözmeyi amaçlayan aktif bir dernek veya birlik mevcut değil.

Kıdemli vatandaşlarımızın özel sorunlarını gündeme taşıyarak, onlara destek verecek bilgileri sunmak, ileri yaştaki bireylerin sağlıktan barınmaya, sosyal koşullardan yasal hak ve güvencelere kadar sorunlarına cevap verecek ve hatta ileride kendi gelenek ve göreneklerimize uygun bir «yaşam evi» projesi hayata geçirmeyi hedefleyen bir sivil toplum kuruluşuna ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Söz konusu konuları konuşmak ve BEL-DOST’u lanse etmek amacıyla, bu

ilk istişare toplantımızı gerçekleştirmekteyiz. İlginize teşekkür ediyoruz.

Ayrıca toplantımızı izleyen Brüksel Büyükelçimiz sayın Levent Gümrükçü’ye, bizlere ev sahipliği yapan Brüksel Başkansolosumuz sayın Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu’na, bizleri bilgilendirecek olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirimiz sayın Ali Sandal’a çeşitli kurumlarda müdirelik yapan hanımlara ve siz değerli kıdemli davetlilerimize da şimdiden çok teşekkür ediyorum. Toplantımızın hayırlı geçmesini diliyorum” dedi.

Daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Sandal, çalışmaları Türkiye ve Belçika yasalarındaki ‘Emeklilik ve Sosyal Sigortalar ile ilgili geniş bilgiler vererek, kendisine yöneltilen soruları detaylı bir şekilde cevaplandırdı.

Örnek kıdemli vatandaşlık Ödülü alan İsmail Erdoğdu,Eser Baysal, Institut Libre Marie Haps Müdiresi Ariane Willems, Rezidance Michel Müdiresi Gülsüm Yavaş, Saint Josse Belediye CPAS sorumlusu Perihan Poyraz, sorunlar ve hizmetler hakkında geniş bilgilendirmelerde  bulundular.

Katılımcılar ekseriyetle yasal ve kurumsal bir oluşuma gidilmesi akabinde ‘Kıdemli vatandaşların kendi kültürel değerleriyle örtüşen bir “Yaşam Evi’ projesine destek geldi. Vatandaşlar böyle bir oluşumun çok yararlı olacağı fikrinde birleştiler. Vatandaşlar bu tür toplantıların sık ve değişik bölgelerde yapılması önerileriyle sona erdi. Çok yararlı mesajların verildiği toplantı büyük bir heyecan yarattı.

Sinevizyon gösterimi ve Şair Kamil Sayın ‘Hoşgeldiniz’ adlı şiiri büyük alkış topladı.

İkram, hatıra defterinin yazılması ve toplu görüntüyle istişare toplantısı sona erdi.

www.belcikaaydinhaber.com  (Celil Gündoğdu)