BELÇİKA MAHKEMELERİNİN VERDİĞİ BOŞANMA, EVLİLİĞİN BUTLANI, İPTALİ VE MEVCUT OLMADIĞINA YÖNELİK KARARLARIN AİLE KÜTÜĞÜNE TESCİLİ

T.C. Brüksel Başkonsolosluğu'nca haber merkezimize gönderilen 'Belçika mahkemelerinden alınan boşanma, evliliğin butlanı, iptali ve mevcut olmadığına yönelik kararların aile kütüğüne tescili için Başkonsolosluğumuza başvuru yapılabilecektir' duyuru haberi sizlerle paylaşıyoruz.

T.C. Brüksel Başkonsolosluğu'nca haber merkezimize gönderilen 'Belçika mahkemelerinden alınan boşanma, evliliğin butlanı, iptali ve mevcut olmadığına yönelik kararların aile kütüğüne tescili için Başkonsolosluğumuza başvuru yapılabilecektir' duyuru haberi sizlerle paylaşıyoruz.

Belçika mahkemelerinden alınan boşanma, evliliğin butlanı, iptali ve mevcut olmadığına yönelik kararların aile kütüğüne tescili için Başkonsolosluğumuza başvuru yapılabilecektir.

• Tescil yalnızca Belçika mahkemelerinden alınan ve usulen kesinleşen- kesinleşme şerhi olan boşanma, evliliğin butlanı, iptali kararları bakımından yapılabilecektir.

• Boşanma kararında velayet, iştirak nafakası, çocuk ile kişisel ilişki, mal rejimi, tazminat gibi hükümler varsa bu hükümlerin tenfizi için Türkiye’de dava açılması zorunludur.

Başvuru koşulları:

1. Başvuru, bizzat taraflarca veya vekilleri aracılığıyla yapılmalıdır.

2. Taraflar aynı anda birlikte veya ayrı zamanlarda başvurabilir. Ayrı zamanlarda başvuru yapılması halinde iki başvuru tarihi arasındaki süre doksan günü geçemez ve her iki başvuru da aynı temsilciliğe yapılmak zorundadır.

3. Taraflardan biri veya vekili yabancı uyrukluysa ve Türkçe bilmiyorsa Başkonsolosluğumuza kayıtlı yeminli tercümanlardan biri başvuru sırasında hazır bulunmalıdır.

4. Taraflardan biri Türk vatandaşlığının yanında Belçika vatandaşlığı da taşıyorsa, başvurudan önce çok vatandaşlığının nüfusa tescili zorunludur.

5. Başvurunun kabul edilmesi için kararla ilgili Türkiye’de açılan ve devam eden bir dava bulunmaması gerekmektedir.

6. Başvuru için www.konsolosluk.gov.tr adresinden “Nüfus” sekmesinden randevu alarak randevu gününde Başkonsolosluğumuza gelmeniz gerekmektedir.

Başvuruda ibraz edilecek belgeler:

1. Başvuru formu. (Örneği ektedir)

Bu form büyük harflerle el yazısıyla doldurulacaktır. Taraflarca veya vekillerince başvuru anında Başkonsolosluğumuzda imzalanacaktır. Taraflar ayrı ayrı başvuruda bulunsa bile aynı form kullanılacaktır.

2. Tescili talep edilen Belçika mahkemesi kararının Apostil şerhi tatbik edilerek onaylanmış aslı (expedition du jugement) ve Başkonsolosluğumuzda kayıtlı yeminli tercümanlardan birine yaptırılan Türkçe tercümesi.

3. Kararın kesinleştiğine dair Apostil şerhi tatbik edilerek onaylanmış belgenin aslı (attestation de non-appel) ve Başkonsolosluğumuzda kayıtlı yeminli tercümanlardan birine yaptırılan Türkçe tercümesi.

4. Kararın belediye kayıtlarına tescil edildiğine dair Apostil şerhli belge (preuve de la transcription du jugement de divorce dans les registres de l'Etat civil de la Commune") ve onaylı Türkçe tercümesi

5. T.C. Kimlik kartı veya pasaport fotokopisi. Taraflardan biri yabancı ise kimlik veya pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümeleri.

6. Başvuru vekil aracılığıyla yapılıyorsa fotoğraflı özel vekâletnamenin aslı.

7. Başvuru tarihinden önce kararla ilgili Türk mahkemelerince verilmiş ve kesinleşen mahkeme kararı varsa bu kararın aslı veya fotokopisi.

8. Başvuru tarihinden önce kararla ilgili Türk mahkemelerince verilmiş mahkeme kararı yoksa “Türk mahkemelerinde halen devam eden bir dava veya tanımanın Türk mahkemelerince reddedildiğine dair karar bulunmadığı” yönünde adli makamlardan alınan belge.

9. Tenfiz hükümlerine ilişkin bilgilendirme formu- Başvuru sırasında tarafımızdan verilecektir.

www.belcikaaydinhaber.com