Bakan Lydia Peeters ile istişare toplantısı

16 Nisan 2019 Salı akşamında Belçika Türk Dernekleri Birliği üye dernekleri, siyasetciler ve sosyal alanda çalışanlardan oluşan 100 kişilik bir grup Flaman Maliye, Bütçe ve Enerji Bakanı Lydia Peeters ile Restaurant Anatolia'da bir araya geldiler.

16 Nisan 2019 Salı akşamında Belçika Türk Dernekleri Birliği üye dernekleri, siyasetciler ve sosyal alanda çalışanlardan oluşan 100 kişilik bir grup Flaman Maliye, Bütçe ve Enerji Bakanı Lydia Peeters ile Restaurant Anatolia’da bir araya geldiler.

‘Belçika Türk Dernekleri Birliği’nin eleştirel tutumunu takdir ediyorum.’

Toplantı Genk Belediye Başkanı Sayın Wim Dries’in açılış konuşmasıyla başladı.  Sayın Dries derneklerin ve temsilcilerin bu tür faaliyetlerle yönetimi belirlemekte katkı sağlamalarının önemine değindi.  Genk belediyesi Belçika Türk Dernekleri Birliği dernekleriyle herzaman iyi ilişkiler içinde oldu.  Derneklerimize Genk şehrinin sorunlarıyla ilgilendikleri ve elini taşın altına koymaktan çekinmedikleri için teşekkür etti.  İstişare toplantısına her yıl katılmayı ihmal etmeyen sayın Wim Dries Belçika Türk Dernekleri Birliği’nin eleştirel tutumunu da takdir ettiğini dile getirdi.

Belçika Türk Dernekleri Birliği genel sekreteri, Ahmet Arkan’ın sunumundan sonra söz bakan Peeters’e verildi. 

Konuk enerji bakanı olunca yoğun bir sekilde gündemde olan çevre konularına değinilmemesi düşünülemezdi.  Programın ikinci kısmı olan soru-cevap bölümünde de enerji ve çevre konuları gecenin ana teması oldu.  Soru-cevap bölümü Belçika Türk Dernekleri Birliği Başkan Yardımcısı, Hüseyin Aydınlı moderatörlüğünde gerçekleşti.

Sayın Peeters, konusmasından sonra katılımcıların sorularını cevapladı. 
Bakan Peeters enerji programını açıkladı
Enerji programının dört alanı: enerji tasarrufu, yenilenebilir enerji, 0-emisyon araçları, inovasyon ve yeni teknolojiler.

Bakan Peeters enerji tasarrufunda enerji sertifikalarının ve binanların yalıtımlarının öneminden bahsederken 2050 yılında evlerin tamamının tasarruflu evlere dönüştürülmesini hedeflediklerini bildirdi.  “Energiehuizen”, enerji evleri adı altında çalısan bakanlığın destek birimleri bu konuda maddi destekler hakkında bilgi vermekte.  Bunun yanı sıra 2020 yılında araçların %7’sinin 0-emisyon araçları olması hedeflenmekte.  https://www.samenelektrisch.be/ sayfasında destekleme çalismaları hakkında bilgi edinebilirsiniz diye ifade etti.

Enerjinin nasıl kullanıldığını takip etmek için dijital sayaçlar ve uygulamalar, enerji üretmek ve komşularla paylaşabilmek, enerjiyi akülere depolama, vs. her biri çevre’ye katkı sağlaması için önemli insiyatifler.  Bütün bu gelişmeleri takip etmek için www.vlaanderen.be sayfası tavsiye edildi.

Katılımcıların ilgi ve hassasiyetleri bakanla katılımcılar arasında verimli bir diyalog gelişmesini sağladı.  Katılımcılar arasında Flaman Milletvekilleri Marino Keulen,  Johan Daenen, Belediye Encümenleri Muhammet Oktay, Yılmaz Kurtal, Mustafa Aytar ve Yasin Gül ve eski genk belediye başkan yardımcısı Ali çağlar'da bulunmaktaydı. 

Gecen’in sonunda Belçika Türk Dernekleri Birliği Başkanı, Rıfat Can, Bakan Peeters’e çiçekler vererek, kendilerine ve tüm katılımcılara teşekkür ettiler.