AZERBAYCAN´NIN 100. YILI BRÜKSEL´DE KUTLANDI

Azerbaycan'ın , 28 Mayıs 1918'de ilan edilen cumhuriyetin 100. yıl dönümü tüm dünyada coşkuyla kutlanılıyor.

~~Azerbaycan’ın , 28 Mayıs 1918’de ilan edilen cumhuriyetin 100. yıl dönümü tüm dünyada coşkuyla kutlanılıyor.

~~Bu bağlamda Avrupa Birliği ve Belçika’nın Başkenti Brüksel’de Azerbaycan Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yıl dönümü nedeniyle, elçiliğin yeni hizmet binası salonunda bir konser ve resepsiyon düzenlendi.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Brüksel Büyükelçiliği’nde düzenlenen programa katılan konukları Azerbaycan’ın Belçika Büyükelçisi Fuad İsgandarov ve Nato nezdinde Büyükelçisi Qaya MÉ™mmÉ™dov ve Askeri Ateşe ve değerli eşleriyle birlikte karşılayarak tebrikleri kabul ettiler.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü yılı kapsamında gerçekleştirilen resepsiyona, başta Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü olmak üzere, ABD, Rusya, Kazakistan, Ukranya, Gürcistan, Moldova, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Büyükelçileri ile Belçika hükümeti ve Avrupa Birliği yetkilileri, dış misyon başkanları, başkonsoloslar, Azerbaycanlı subaylar, yurtdışında eğitim gören Azerbaycanlı öğrenciler, STK ve medya temsilcileri katıldılar.

Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü yılı kapsamında ‘Le Quatuor Danos’ grup ilk önce Azerbaycan, Belçika ve AB milli marşları çalındı. Ardından aynı grup, bir Azerbaycan klasiği serisini büyük bir ustalıkla sergilediler.

Azerbaycan Cumhuriyetin 100. yıl dönümü münasebeti ile düzenlenen resepsiyonda bir konuşma yapan Azerbaycan’ın Belçika Büyükelçisi Fuad İsgandarov ‘Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne geçirdiği süreci deerlendirerek, “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin inkişafı her geçen gün artarak devam etmektedir. Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’in ileri görülü ve stratejik çalışmalarıyla Azerbaycan hem bölgesinde hem de avrupa’da her konuda stratejik bir ülke konumuna gelmiştir.

Geçtiğimiz günlerde AB nezdinde görüşmelerde bulunan Cumhurbaşkanımızın ziyareti çok olumlu geçmiştir. Ziyarette Avrupa Azerbaycan ilişkilerinin geliştirilmesi noktasında bir seri görüşmelerde bulunulmuştur. Ülkemiz Azerbaycan bugün önemli bir noktaya gelmiştir” dierek sözlerine şu şekilde devam eden Büyükelçi Fuad İsgendarov, “Azerbaycan Devleti’nin bulunduğu coğrafyada istikrarın ve iyi komşuluğun teminatı olduğunu, ülkede yaşayan tüm kültürlerin büyük bir hoşgörü ve saygı çerçevesinde uyum içinde yaşadıklarını, ve Azerbaycan halkının tüm dünya halkları ile münasebetlerinin giderek arttığını, güçlendiğini” belirterek, “bu anlamlı kutlamaya katılan tüm konuklara teşekkür” etti.

Büyükelçi İsgenderov, Azerbaycan Cumhuriyeti yeni hizmet binası hakkında da kısa bilgi vererek, “Bugün 100. Yıldönümümüzü idrak ettiğmiz bu yeni hizmet binamız 2014 yılı öncesi Polonya Büyükelçiliği olarak hizmet vermekyedi. Daha sonra biz 2014 yılında burayı alıp tadilat yaptıktan sonra bu hale getirdik. Ülkemize ve Cumhuriyetimize yakışır bir binada hizmete devam etmeninde mutluluğunu yaşamaktayız” dedi.

Resepsiyonda verilen klasik müzik resitalinin yanında, Azerbaycanlı genç kızların milli giysileri ile hazır bulunmaları, Azerbaycanlı öğrencileri resepsiyona gösterdikleri ilgi ve Azerbaycan damak tadını yansıtan mutfağından leziz yemeklerin davetlilere takdimiyle program son buldu.

 

– Azerbaycan Cumhuriyeti

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı, 28 Mayıs 1918'de Gürcistan'ın Tiflis şehrinde, Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan edildi.

Bakü, Ermeni ve Bolşevik çetelerinin işgali altında olduğu için Fethali Han Hoyski başkanlığında oluşturulan geçici Azerbaycan hükümeti, faaliyetini bir süre Gence şehrinde sürdürdü.

Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan Osmanlı Devleti oldu. İki devlet arasında yapılan anlaşma çerçevesinde, giderek artan Ermeni ve Bolşevik tehditlerine karşı Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu yardıma geldi. Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyerek, 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtardı. Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için yaptığı savaşlarda bin 130 şehit verdi.

Doğu'nun ilk demokratik cumhuriyeti olarak kabul edilen Azerbaycan'da, kısa sürede eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanında reformlar yapıldı, ülkenin kendi para birimi tedavüle bırakıldı.

Cumhuriyetin "İstiklal Bildirisi"nde ırk, din, mezhep ve cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm yurttaşlara eşit haklar tanındı.

Azerbaycan Cumhuriyeti, 28 Nisan 1920'de Sovyet ordusunun ülkeyi işgaliyle son buldu.

www.belcikaaydinhaber.com