BERK Eğitim Gönüllüleri Derneği'nden '24 Kasım Öğretmenler Günü' Kutlaması

BERK Eğitim Gönüllüleri Derneği 23 Kasım Cumartesi akşamı 24 Kasım Öğretmenler Gününe istinaden bir etkinlik organize etti. Bu etkinlikte ''çok dilli büyüyüyen çocuklarda görülen gelişim bozuklukları ve bunlarla başa çıkma yolları'' konusu masaya yatırıldı.

BERK Eğitim Gönüllüleri Derneği 23 Kasım Cumartesi akşamı 24 Kasım Öğretmenler Gününe istinaden bir etkinlik organize etti. Bu etkinlikte ’’çok dilli büyüyüyen çocuklarda görülen gelişim bozuklukları ve bunlarla başa çıkma yolları’’ konusu masaya yatırıldı.

Program, kendisi de bir öğretmen adayı olan Melissa Yılmaz tarafından sunuldu. Etkinlik, dernek başkanı Zülbiye Ayaz’ın açılış konuşmasınının ardından başladı.

Dallarında uzman Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Sema Koç Erdön, Psikolog Semranur Taşdemir, Konuşma Bozuklukları Terapistleri Sara Koşar ve Masite Koşar’ın giriş konuşmalarının ardından Dr. Sema Koç Erdön’ün moderatörlüğünde konu interaktif olarak işlendi.

Katılımcılar bu güne kadar yaşadıkları zorlukları, bu zorlukları aşmak için ne gibi yollara başvurduklarını paylaştılar. Uzmanlarımız tarafından konuya ilişkin tavsiyeler aldılar. Çok dilli çocuklarda görülen en belirgin sıkıntının, kendilerini ifade etme sorunu olduğu, bunun bazen ana dilinde, bazen de yaşanılan ülkenin dilinde olduğu görüldüğü belirtildi. Dil geriliklerinin sebebinin her zaman zeka gerilikleri olmadığı, bazen dış etkenler sebebiyle de çocukta dil geriliklerine rastlanabileceği belirtildi. Şayet çocuk her iki dilde de sorunlar yaşıyorsa mutlaka bir uzman ile görüşüp, nedenlerinin araştırılması gerektiği ve gerekirse profesyonel destek almasının çocuğa büyük faydalar sağlayacağı belirtildi. Eğer aile belli kurallar çerçevesinde çocuğu ile iletişim kuracağı dili seçip, bilinçli olarak bu dilleri kullanırsa sorunsuz olarak bu süreci atlatacağı vurgulandı. Aslında çok dillilik bir sorun değil, bir zenginliktir. Yeterki bilinçli hareket edilsin, aile çocuğunu iyi gözlemlesin ve çocuğuna destek olsun.

Çocuğun bu konuda yardım alması gerekliliği ortaya çıktığında yaşadığımız ülkede  bize destek olacak kurumların varlığından bahsedildi ve bunlar katılımcılar ile paylaşıldı.

Ardından günün anlam ve önemine istinaden derneğimiz bünyesinde Antwerpen Türkçe Saati Projesine devam eden Esra Tahyri Coşkun ’’Ana gibi, baba gibi’’ isimli şiiri seslendirdi. Salonda bulunan tüm öğretmenler sahneye davet edildi. Hepsine gül takdim edildi, bugüne dair duygu ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştılar.

Son olarak resepsiyona geçildi. Resepsiyon esnasında misafirler uzmanlarla birebir konuşma ve onların fikirlerini alma fırsatı buldular. Bu ve benzeri etkinliklerin devamının gelmesi dilekleriyle program son buldu.