YTB İle Endonezya Muhammadiyah Teşkilatı Arasında Eğitim İşbirliği

Endonezya Muhammadiyah Teşkilatı Yükseköğretim Konseyi Heyeti, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nı (YTB) ziyaret etti. Eğitim alanındaki ortak çalışmaların ele alındığı ziyarette iş birliği imkanlarına değinildi.

Endonezya Muhammadiyah Teşkilatı Yükseköğretim Konseyi Heyeti, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nı (YTB) ziyaret etti. Eğitim alanındaki ortak çalışmaların ele alındığı ziyarette iş birliği imkanlarına değinildi.
 
Endonezya Muhammadiyah Teşkilatı Lideri Dr. Haedar Nashir, teşkilatın Yükseköğretim Konseyi Yöneticileri ve bağlı üniversite rektörlerden oluşan heyet, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ziyaret etti. Türkiye Bursları programı kapsamındaki bölgeye yönelik eğitim çalışmalarının görüşüldüğü ziyarette, iş birliği imkanları ele alındı. Görüşmeler kapsamında ayrıca eğitim alanında bir de Niyet Mektubu imzalandı. Ziyarette Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Lalu Muhammed İkbal de yer aldı.

İmzalanan Niyet Mektubu ile Türkiye ve Endonezya arasındaki eğitim iş birliğine sunulan imkanların artacağına dikkat çeken YTB Başkanı Abdullah Eren, YTB’nin çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “YTB bir diaspora kurumudur. Yurt dışında yaşayan vatandaşların anadil ve ana vatanları ile bağlarını muhafaza etmek ve onlarla ilgilenmek için kurulmuş bir kurumdur. Bunun yanı sıra dünyanın çok farklı noktalarında; Balkan coğrafyasında, Kafkaslar ’da ve Orta Asya’da Türkçe konuşan topluluklar ve Türk soylular var. Bir de bizim akraba topluluk olarak nitelendirdiğimiz ve tüm Müslümanların içerisine girdiği kardeş topluluklarımız var. Endonezya’daki Müslüman kardeşlerimiz de bu toplulukların içerisine giriyor. YTB olarak bu toplulukların Türkiye ile olan ilişkilerini de geliştirmeye çalışıyoruz.”

TÜRKİYE BURSLARI ÖĞRENCİLERİN BÜTÜN İHTİYAÇLARINI KARŞILIYOR

YTB’nin bir de “Türkiye Bursları” programı ile uluslararası öğrencilere Türkiye’de lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde burs imkânı sunduğunu bildiren Eren, “Şu an 170’ten fazla ülkeden 17 bin uluslararası öğrenci bizim burslarımızla Türkiye’de eğitim almakta. Her sene 150 bine yakın başvuru alıyoruz ve ortalama 3 bin öğrenciyi burslandırıyoruz. Burs programımız öğrencinin bütün ihtiyaçlarını karşılayacak kapsamlı bir program. YTB olarak 2012’de Türkiye Bursları programına başladık ve 2016’da ilk mezunlarımızı verdik. Mezunlarımızı ülkelerine döndükten sonra da yalnız bırakmıyor, mezun derneklerinin açılmasına yardım ediyoruz. Mezun dernekleri sayesinde ülkeler arası ilişkilere de katkı sağlıyor; öğrencilerimizin Türkiye ile olan bağlarını da korumalarına imkan sunuyoruz.” dedi.

ENDONEZYA’DAN BURSLU ÖĞRENCİ SAYISINI ARTTIRMAK İSTİYORUZ

YTB olarak Türkiye ve Endonezya ilişkilerinin geliştirilmesi için ortak çalışmaları önemsediklerini belirten Başkan Eren, “Endonezya’dan aldığımız başvuru ve burs sayısını arttırmak istiyoruz. Endonezya’dan hali hazırda 230 burslu öğrencimiz mevcut. Bu sene de Endonezya’dan Türkiye’ye gelen burslu öğrenci sayısı 60 civarında. İnşallah bugün imzaladığımız niyet mektubuyla Türkiye Burslarını Endonezya’da daha iyi tanıtma imkânı bularak Endonezya’dan burslu öğrenci sayımızı arttıracağız” dedi. 

TÜRKİYE VE ENDONEZYA ARASINDA GÜÇLÜ BİR BAĞ VAR

Programda konuşan Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Lalu Muhammed İkbal ise Türkiye ve Endonezya arasında güçlü bir bağ olduğunun altını çizerek, “Tarihe bakılırsa Türkiye ve Endonezya arasında güçlü bir bağ vardır. Ben de enerjimi bu ilişkileri daha da geliştirmek için harcayacağım. Bizim stratejilerimizden biri, ileriye yatırım yapmaktır. Birbirimizle kurduğumuz iletişim de birer yatırımdır. Bugün yapmış olduğumuz niyet mektubu vesilesiyle hayırlı işler ortaya çıkacaktır” dedi.

Muhammadiyah Teşkilatı Lideri Dr. Haedar Nashir da, “Endonezya ve Türkiye arasında derin tarihsel bağlar vardır. 13’üncü yüzyıldan itibaren Endonezya ve Türkiye arasında ilişkiler vardır. Bizler bu tarihsel ilişkileri daha da geliştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.