AB: ABD'nin 'Yüzyılın Anlaşması' Planı Kabul Edilemez

~~Avrupa Birliği dışişleri bakanları, ABD tarafından dayatılmaya çalışılan 'Yüzyılın Anlaşması' planına karşı olduklarını bildirdi.

~~Avrupa Birliği dışişleri bakanları, ABD tarafından dayatılmaya çalışılan 'Yüzyılın Anlaşması' planına karşı olduklarını bildirdi.

AB dışişleri bakanları dün  video konferansı kanalıyla düzenledikleri oturumda, ABMD dışişleri bakanı Mike Pompeo ile de görüşerek, 'Yüzyılın Anlaşması' planını kabul etmediklerini bildirdiler.

Bu arada AB Dış Siyaset sorumlusu Josef Borrell de, Amerika'nın ileri sürdüğü anlaşmanın kabul edilemez olduğunu bildirirken siyonist İsrail rejiminin işgal altındaki Filistin topraklarının bir bölümünü kendi topraklarına ilhak kararının da kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Öte yandan Filistin Başbakanı Iştiyye, ABD’nin ‘Yüzyılın Anlaşması’ adını verdiği Ortadoğu barış planına alternatif bir plan hazırladıklarını duyurdu.
Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’te 'egemen, bağımsız ve gayri askeri Filistin devletini' öngören 4,5 sayfalık planı Ortadoğu Dörtlüsü (ABD, Rusya, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği) arabulucularına gönderildiğini söyledi. Iştiyye, küçük sınır değişikliklerini ve 'büyüklük, hacim ve değerde' eşit toprak değişimlerini kabul edeceklerini söyledi.

Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi (El Fetih) Devrim Konseyi Sekreteri Fayez Ebu Ayta, Iştiyye’nin sunduğu planın, kabul edilebilir en iyi teklif ve tüm uluslararası hukuk kurallara uygun olduğunu belirterek, “Filistin tarafının teklifi, BM kararı ve uluslararası hukukun diğer normatif belgeleri temelinde egemen ve bağımsız Filistin devletinin kuruluşunu içeriyor. Ortadoğu Dörtlüsünün, diğer ülkelerin büyük kısmı gibi bu plana onay vereceğini düşünüyorum. Halihazırda küresel çıkarlara karşı çıkan sadece ABD ve İsrail. Bunlar, Filistin devletini yok etmeye hazır yegâne ülkeler” ifadesini kullandı.