BELÇİKA'DA YAŞLILAR KADERİNE Mİ TERKEDİLİYOR?

Koronavirüs salgınında Belçika'da 'yok artık' dedirten şeyler ortaya çıktı. Uluslararası Af Örgütü'ne göre Belçika'da binlerce yaşlı vatandaş salgının ilk dalgasında kaderlerine terk edildi.

Koronavirüs salgınında Belçika'da 'yok artık' dedirten şeyler ortaya çıktı. Uluslararası Af Örgütü'ne göre Belçika'da binlerce yaşlı vatandaş salgının ilk dalgasında kaderlerine terk edildi.

Belçika hükümeti, Londra merkezli insan hakları kuruluşu Amnesty International'ın (Uluslararası Af Örgütü), salgının ilk aşamasında yatılı bakımevlerinde kalan yaşlıların haklarının ihlal edildiği ve onlara ayrımcılık yapıldığı suçlamalarına "Gerekli dersler çıkarıldı" şeklinde yanıt verereki suçlamaları kabul etti. Belçika Bakım ve Sağlık Dairesi'nden yapılan açıklamada, Af Örgütü'nün raporundaki iddialara ilişkin olarak, "Geriye dönüp baktığımızda başka seçimler yapabilirdik. Ancak o zaman mevcut olan kaynaklarla en iyisini yapmaya çalıştık" denildi.

Bakım ve Sağlık Dairesi Sözcüsü Joris Moonens, geçmişten gerekli dersleri çıkardıklarını ve bakım merkezlerinin krizle daha iyi başa çıkacak hale geldiğini söyledi. Belçika Refah Bakanı Wouter Beke ise gazetecilerin konuyla ilgili sorularına yanıt vermekten kaçındı. Wouter Beke, De Morgen gazetesine yaptığı açıklamada, parlamentoda yapılan bir değerlendirmeden sonra, salgının ilk dalgasından gerekli dersleri çıkardıklarını ve politikalarını buna göre ayarladıklarını söylemekle yetindi.

Belçika, dünyada koronavirüs nedeniyle nüfus başına en fazla ölümün yaşandığı ülkelerin başında geliyor. Ülkede salgının ilk dalgasında koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu hayatını kaybeden her üç kişiden ikisi bakımevlerindeydi. Bu kişilerin beşte dördü de hastaneye kaldırılamadan hayatını kaybetti.

Yaşlılar gözden çıkartılmış

Uluslararası Af Örgütü'ne göre Belçika'da yaşlılara günlerce yeterli düzeyde bakılamadı, ciddi hak ihlali ve ayrımcılığa uğradı, bununu sorumlusu da siyasetçiler. Af Örgütü Belçika Sorumlusu Wies De Graeve, hükümetin her zaman, herkes için mümkün olan en yüksek sağlık hizmetini garanti etmekle yükümlü olduğunu belirterek, "Açıkçası bu gerçekleşmedi. Sorumluluk Belçika hükümetine ait" dedi. Yaklaşık 11.5 milyon nüfuslu Belçika'da şu ana kadar 14 bin 421 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bunların büyük bölümü 70 yaş ve üzeri kişilerden oluşuyor. Belçika'da koronavirüse yakalanan kişi sayısı da 536 bin civarında. Bazı uzmanlar ise bu sayının en az 3-4 kat daha fazla olduğunu savunuyor.