EVERE MÜSLÜMAN MEZARLIĞINDA OMUZ OMUZA VE KARDEŞÇE EBEDİYETE UYUYORLAR... / Celil Gündoğdu

Belçika'nın ilk Müslüman mezarlıklarından olan Brüksel sınırları içerisinde bulunan 'Evere Müslüman Mezarlığı' Covid-19 ortamından dolayı bayağı hareketlendi. Hemen hemen hergün 5 ila 10 kişinin defnedildiği mezarlık kısa sürede doluluk oranı artmaya başladı.

Belçika'nın ilk Müslüman mezarlıklarından olan Brüksel sınırları içerisinde bulunan 'Evere Müslüman Mezarlığı' Covid-19 ortamından dolayı bayağı hareketlendi. Hemen hemen hergün 5 ila 10 kişinin defnedildiği mezarlık kısa sürede doluluk oranı artmaya başladı.

Belçika Brüksel'de yaşayan Türkler dahil, Bosna, Arnavut, Makedonya, Fas, Cezayir, Afgan, İran, Irak gibi ülke vatandaşlarının defnedildiği Müslüman Mezarlığında tüm müslümanlar değişik ülke kimliklerine rağmen omuz omuza sessiz ve derin bir uykuyla ebediyete uyumaktalar.

Rengarenk çiçeklerin ve sanat eseri içeren baştaşlarına kazınan sözler ve ülke bayrakları kara toprağın bağrındaki insanları kimliklerini ifade etmekte. Tüm renklerin eşit bir şekilde kara toprakta uyumaları dünyadaki kavgaların ve savaşların ne kadar da anlamsız olduğunu vurgulama açısından çok şey ifade ediyor.

Beşer olarak Yüce Allah'ında Kuranı Kerim'de vurguladığı 'Tüm nefisler ölümü tadacaktır' sözü mezarlıklarda daha da anlam bulmakta. Madem hepimizin tadacağı ölüm tek gerçek ise, karatoprak ebediyetimizin mekanı ise, bunca kavga, çekişme, ayrımcılık neden? diye içimizden geçmiyor değil.

Rengarenk çiöeklerle süslü mezarlıkta bir iki tatsız olaya'da tanık olduk. Bazı mezarlardan mermerlerin ya söküldüğü yada kırıldığına şahit olduk. Yaşayanların en azı ölen insanların mekanlarına saygılı olması gerekir. Bu konuda yetkilileri uyararak mezarlığa zarar verenler konusunda daha hassas davranmalarını rica ediyoruz. İnsanlarımızı en azı ebedi mekanlarında rahat bırakalım. Onları dualarla analım.

Öncelikle, Evere  Müslüman Mezarlığının oluşmasında emeği geçen gerek Türk, Gerekse Fas, Cezayir ve Belçikalı tüm siyasilere teşekkür ediyoruz. Benim ilk geldiğim yıllarda Schaerbeek belediye başkanı Sayın Bernard Clerfayt, Schaerbeek belediye başkan yardımcısı Sayın Sait Köse ve Meclis üyesi Sayın Halis Kökten'inde hazır olduğu açılışa şahitlik ederek, o zaman haber de yapmıştık.

Yıllardan beri Müslüman mezarlığının onarım, temizlik ve korunmasında hassasiyetlerinden dolayı Evere belediyesine'de teşekkür ediyorum. Evere Belediyesi eski başkanı Rudi Vervoort ve başkan yardımcısı Aliihsan İnce'ye hususen teşekkür ediyoruz.

Mezarlıkta 7'den 70'e çeşitli nedenlerden vefat eden binlerce müslüman yatmakta. Yüce Rabbimden tüm Müslümanlarla beraber yaşamını yitirenlere rahmet diliyoruz.