~~AİLE TERAPİSTİ ARİF ÜNAL VELİLERE SESLENDİ: ÇOCUĞUMUZUN NASIL OLMASINI İSTİYORSAK ÖYLE DAVRANMALIYIZ

KRV Eyaleti önceki milletvekili, psikoterapist Arif Ünal, Veli Akademisi'nde yaptığı konuşmada; "Eğitimin temel kuralı çocuğu sevmek ve ona örnek olmaktır." dedi. Ruhr Veliler Birliği Başkanı Dr. Ali Sak, dernek bünyesinde oluşturdukları Veli Akademisi ile velileri bilinçlendirmek, çocukların ve gençlerin okul başarılarını artırmak istediklerini söyledi.

KRV Eyaleti önceki milletvekili, psikoterapist Arif Ünal, Veli Akademisi’nde  yaptığı konuşmada; “Eğitimin temel kuralı çocuğu sevmek ve ona örnek olmaktır.” dedi.
Ruhr Veliler Birliği Başkanı Dr. Ali Sak, dernek bünyesinde oluşturdukları Veli Akademisi ile velileri bilinçlendirmek, çocukların ve gençlerin okul başarılarını artırmak istediklerini söyledi

   ESSEN,

Almanya‘nın en faal derneklerinden biri olan Ruhr Veliler Birliği’nin kurduğu, Kuzey Ren Vestfalya Veli Dernekleri Federasyonu'nun FÖTEV-NRW ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı YTB’nin desteklediği veli seminerlerinin ikincisi Essen’de yapıldı.
   Eyalet önceki miletvekili, psikoterapist ve aile terapisti Arif Ünal, katıldığı  “Aile içi iletişim ve genel iletişim” konulu seminerde aile yapıları, iletişim ve iletişim çeşitleri üzerinde durdu. Ses tonunun iletişimdeki önemi, temel iletişim kuralları, pozitif iletişim ve dinleme çeşitleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

ÇOCUĞUN OLUMLU YANLARINI GÖRMELİYİZ

Velilerin büyük bir ilgi gösterdikleri seminerde konuşan psikoterapist Arif Ünal şunları söyledi:
   “Eğitimin amacı iyi insan yetiştirmektir. Hepimiz çocuğun olumlu yanlarını görmeli, onların başarılarını övmeliyiz. Çocuğumuz bizimle konuşurken başka şeylerle ilgilenmeyi bırakıp onu dikkatle dinlemeliyiz. Onları başkalarının yanında eleştirmemeli, başkalarıyla kıyaslamamalıyız.
   Öfkeliyken çocukla konuşmaktan kaçınmalı, bunu sakin olduğumuz bir zamanda yapmalıyız. Onlara hakaret içeren, onları küçük düşüren sözler söylemekten kaçınmalıyız. Çocuğu  suçlamak, utandırmak, ona ad takmak ve onunla alay etmek çocukların kendilerine olan özgüvenlerini sarsar. Çocuklara hazır çözüm sunmak yerine, kendi başlarına karar almalarını teşvik etmeliyiz. Ancak böylelikle hata yapa yapa doğruyu öğreneceklerdir.”

AİLE İÇİ İLETİŞİM

Çocuk için aile sevgisinin beslenmeden daha önemli olduğunu söyleyen psikoterapist Arif Ünal sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlıklı aile için, aileyi oluşturan bireylerin birbirlerini dinlemeleri, saygı göstermeleri ve aile adına verilen kararlara katılmaları gerekir. Böylece güven ortamı yaratılır ve huzursuzlukların önüne geçilir. Huzurlu ailelerin çocukları daha başarılı olur.
   Evlilikte doğru iletişim kurmak için eşler birbirinin  istek ve duygularına önem vermeli, birbirini anlamaya çalışmalı, şiddet ve zorbalıktan uzak durmalıdır. İsteklerimizi talimatla değil rica ile bildirmeli, hata yaptığımızda birbirimizden özür dilemeliyiz.” 

KURALLAR KOYMAK

Seminer sonunda velilerin sorularını yanıtlayan psikoterapist Arif Ünal; ana babaların birlikte çocuğun yaşına uygun kurallar koymalarını ve uygulamalarını istedi. “Çocukların ev işlerine yardım etmeleri, sorumluluk üstlenmeleri gerekir.  Onların ömür boyu bize bağımlı olmaları yerine, bağımsız düşünmelerini ve davranmalarını teşvik etmeliyiz.” dedi.

Kuzey Ren Vestfalya Veli Dernekleri Başkan Yardımcısı Milazim Koçtürk: seminerlere uzman kişileri çağırarak yurtdışında yaşayan vatandaşlarımıza kültürel ve toplumsal yaşamın farklı alanlarında eğitim desteği vermeyi amaçladıklarını belirtti.
   Ruhr Veliler Birliğİ Başkan Yardımcısı Fatime Okuyucu, altışar saat süreyle yapılan seminerlerin sekiz defa yapılacağını, seminer sonunda katılımcılara “Veli Danışmanı Sertifikası” vereceklerini söyledi.
Katılmak isteyen anne babalar e-mail: elternverband.ruhr@gmx.de adresine başvurabilirler.