KÜLTÜR-SANAT

BİNFİKİR TİYATROSU’NDAN BRÜKSEL’DE ÇİFTE BAYRAM/ Brüksel’de Türkçe kahkaha yankılandı

Email :

Brüksel’de Türkçe kahkaha yankılandı. Ramazan Bayramı’nın son günü 22 Mart Pazar günü Brüksel’de sahne alan Binfikir Tiyatrosu, iki ayrı oyunla erken Dünya Tiyatro Günü kutlaması yaptı. 2008 yılından bu yana iki ayrı grupla tiyatro çalışmalarını sürdüren topluluk, bu yılki etkinlikte geleneksel Türk gösteri sanatı meddahı ön plana çıkararak usta tiyatrocu Erol Günaydın’ı da saygıyla andı.
Bayram gününe raÄŸmen tiyatroseverlerin yoÄŸun ilgisi organizatörleri sevindirdi. EtkinliÄŸe Brüksel Belediyesi Gençlik, Spor ve Sosyal Uyumdan sorumlu Belediye BaÅŸkan Yardımcısı Abobakre Bouhjar (PS – Frankofon Sosyalist Partisi) ile Brüksel Bölge Milletvekili ve Senatör, Schaerbeek’in müstakbel Belediye BaÅŸkanı (2028 yılı başından itibaren) Hasan Koyuncu (PS) da katılarak destek verdi. 2018 yılında Binfikir Komedi Pazarı’nda kısacık da olsa sahnede William Shakespeare’i canlandırmış olan Koyuncu, bu kez Binfikir Çocuk Tiyatrosu’nun minik oyuncularına alkışla cesaret vermek için salondaydı. Miniklerden yetiÅŸkinlere uzanan geniÅŸ bir izleyici kitlesi, oyunları gülerek izledi ve alkışladı.
Çocuklardan meddahlı komedi
Kutlama kapsamında ilk olarak Binfikir Çocuk Tiyatrosu’nun 16 minik oyuncusu sahneye çıktı. “Çocuktan Al Kahkahayı!” adlı 50 dakikalık komedi oyunu saat 13.00’te ilk kez seyirciyle buluÅŸtu.
“Gelenekselden GeleceÄŸe Skeçler” alt baÅŸlığını taşıyan oyunda “Hepimiz Meddahız”, “Biz Yazdık Biz Oynadık” ve “Küçüklerden Büyüklere” baÅŸlıklı üç bölüm yer aldı. Özellikle çocukların kendi yazıp oynadıkları ve oyuncu arkadaÅŸları Ela Çiçek’in yönettiÄŸi skeçler yoÄŸun alkış aldı.
Utku: Günaydın’ı andık, Zıngır’ı unutmadık
Etkinlik sonrası konuÅŸan Binfikir Tiyatrosu Genel Sanat Direktörü Erdinç Utku, Dünya Tiyatro Günü kapsamında Erol Günaydın’ı kısa bir meddah videosuyla andıklarını belirterek, “15 Mayıs 1966’da Belçika Türk İşçi Tiyatrosu’nu kuran Mustafa Zıngır hocamızı da alkışladık” dedi.
Utku, çocukların meddah geleneÄŸini sahneye taşımasının zor ama önemli bir deneme olduÄŸunu vurgulayarak, “Oyunun en güzel bölümü çocukların kendi yazıp yönettiÄŸi skeçlerdi. Seyirci olmadan tiyatro olmaz. Bayramın üçüncü gününde salonu dolduran tiyatroseverlere teÅŸekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Vitrinde ben görünsem de Binfikir Tiyatrosu kocaman bir aile” diyen Utku, “Gırgır Modeli”ni Belçika’da tiyatroya uyarladıklarını belirterek, “Önce tiyatro seyircisi yapıp gençleri tiyatroya çekiyor, daha sonra sahneye çıkarıyoruz. Oyuncularımızdan istekli ve yeteneklileri de önce yönetmen yardımcısı, sonra da yönetmen yapıyoruz” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Koyuncu: Tiyatro eleştirel bakış kazandırıyor
Çocuk oyunu sonunda kısa bir konuÅŸma yapan Brüksel Bölge Milletvekili ve Senatör Hasan Koyuncu, Binfikir Tiyatrosu’nun yıllardır Belçika’daki Türk toplumuna tiyatroyu sevdirdiÄŸini belirterek, tiyatronun çocuklara eleÅŸtirel bakış kazandırdığını söyledi. Binfikir Tiyatrosu’nun çalışmalarını yakından izlediÄŸini ve takdir ettiÄŸini belirten Koyuncu, konuÅŸmasını Binfikir Tiyatrosu’na teÅŸekkür ederek ve çocuk oyuncular için alkış isteyerek tamamladı.
“Eyvah Zayıflıyorum!” yeniden sahnede
Saat 15.00’te ise Binfikir Tiyatrosu’nun yetiÅŸkin grubu “Eyvah Zayıflıyorum!” adlı rejim karşıtı komedinin tek perdeye indirilmiÅŸ 90 dakikalık haliyle sahneye çıktı.
Erdinç Utku’nun kaleme aldığı, Vedat YeÅŸilyurt’un yönettiÄŸi oyunun müzikleri Kadir Kankılıç tarafından bestelenirken, sanat danışmanlığını Mehmet Avcu üstlendi. Teknik sorumlu olarak ise Mesude Aytekin görev yaptı.
Kilo sorunu yaÅŸayan iki kiÅŸinin girdiÄŸi acımasız zayıflama yarışını mizahla harmanlayarak sahneye taşıyan “Eyvah Zayıflıyorum!” komedisinde sahneye çıkan yetiÅŸkin oyuncu kadrosu, oyun boyunca uyum ve enerjisiyle dikkat çekti. Güncel göndermeleri, tempolu anlatımı ve sürpriz finaliyle oyun izleyicilerden büyük beÄŸeni topladı.
Mizah daha kapıda başladı
De Kriekelaar Kültür Merkezi’nde sahnelenen oyunda mizah salon giriÅŸinde baÅŸladı. Seyircilerin kiloları tartı aletiyle ölçülürken, görevlilerin tiÅŸörtlerinde yer alan esprili sloganlar izleyicileri daha perde açılmadan oyunun atmosferine dahil etti.
Türkçe tiyatroda ısrarcı yolculuk
Binfikir Tiyatrosu, 2008 yılından bu yana Belçika’da çocukları, gençleri ve yetiÅŸkinleri tiyatroyla buluÅŸtururken, Türkçeyi sahnede yaÅŸatma konusundaki ısrarını sürdürüyor. “Sokağı tiyatroya, tiyatroyu sokaÄŸa taşıyoruz” ve “Miniklerin ve gençlerin gözlerindeki ışıltıyı, sahne ışıklarıyla buluÅŸturuyoruz” sloganlarıyla çalışmalarını yürüten ekip, geleneksel Türk tiyatrosundan kabareye uzanan çizgiyi çaÄŸdaÅŸ yorumlarla sahneye taşımaya ve Belçika sahnelerinde Türkçe oyunlar sahnelemeye devam ediyor.

İlgili Etiketler :

Ilgili Haberler