ABDC BAŞKANI AYHAN DEMİRCİ: "ERMENİSTAN'IN KARABAĞ İŞGALİ DERHAL SON BULMALIDIR"

~~Tecavüzkar ve İşgalci Ermenilerin "˜Dağlık Karabağ'ı işgali yetmemiş gibi Azerbaycan topraklarına ve sivilhedeflere yönelik tecavüzkar saldırıları tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşmişti. Konuyla ilgili olarak Avrupa ve Belçika'nın en önemli Sivil Toplum Kuruluşu olan "˜Azerbaycan Belçika Dostluk Cemiyeti' Başkanı Ayhan DEMİRCİ'nin ve diğer Sivil kuruluşlarının da destek verdiği "˜Kamuoyu Bildirisi'ni sizlerle paylaşıyoruz.

~~Tecavüzkar ve İşgalci Ermenilerin ‘Dağlık Karabağ’ı işgali yetmemiş gibi Azerbaycan topraklarına ve sivilhedeflere  yönelik tecavüzkar saldırıları tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşmişti.

Ancak, Azerbaycan Ordusu’nun tüm dünyanın duyarsızlıklarına ve küstah Ermenilerin saldırılarına karşılık, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev’in emriyle harekete geçerek toraklarını kurtarmaya yönelik kahramanca tavrı Türk dünyası ve diğer ülke halkları arasında sevinçle karşılandı.

Hedefin kendi toprakları olan ‘Dağlık Karabağ’ın işgalci Ermenilerden kurtarmaya yönelik şanlı ilerleyişi devam ediyor.

Konuyla ilgili olarak Avrupa ve Belçika’nın en önemli Sivil Toplum Kuruluşu olan ‘Azerbaycan Belçika Dostluk Cemiyeti’ Başkanı Ayhan DEMİRCİ’nin ve diğer Sivil kuruluşlarının da destek verdiği  ‘Kamuoyu Bildirisi’ni sizlerle paylaşıyoruz.

KAMUOYUNA DUYURU

ERMENİSTAN’IN KARABAĞ İŞGALİ DERHAL SON BULMALIDIR…

Ermenistan tarafından 1988-1994 yılları arasında çıkan çatışmalar sonucu, Azerbaycan ülkesinin topraklarının % 20’si işgal edilmişti.

Bu bölgelerdeki çatışmalarda sivil halktan yüzlerce insan acımasızca katledilirken, bir milyon üzerindeki Azerbaycan vatandaşı ise, vatanları olan Dağlık Karabağ bölgesinden Azerbaycan’ın diğer şehirlerine göç etmek zorunda bırakılmışlardır. Bu insanlar 30 yıldan beri ağır şartlar içerisinde hayatlarını devam ettirmek zorunda bırakılmıştır.

Bu işgal hareketinden sonra, Uluslararası kurumlar olayın çözümü konusunda her iki devletin arasını bulmak için, arabuluculuk görevi üstlenmesine rağmen, 30 yıldan beri her hangi bir somut adım atamamışlardır.

Bu bağlamda BM’lerin kendi kararlarına rağmen, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği (AGİT) teşkilatı tarafından ‘Karabağ’ sorununa barışçıl bir çözüm bulmaları, düşüncesiyle kurulan AGİT MİNSK Grubu 1992 yılından bugüne kadar, çözüm noktasında hiçbir ilerleme sağlayamamıştır.

Uluslararası kurumlar, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü konusunda görüş birliğinde olmasına rağmen, işgalci Ermenistan’ın, Human Rights Center ve Human Rights Watch gibi uluslararası kuruluşların, işgal edilen Azerbaycan topraklarında yaptıkları vahşi katliamlar tescil edilmesine rağmen, Ermenistan İşgalci tavrına bugüne kadar ısrarla devam etmiştir.

Ermenistan, ayrıca uluslararası hukuku hiçe sayarak, Azerbaycan’ın öz toprakları üzerinde sözde bir devlet kurma girişiminde bulunmuştur.

Bununla birlikte Ermenistan, işgal ettiği toprakların dışında yeni kazanımlar elde etmek düşüncesiyle, saldırgan tutumunu tekrarlamış,  Uluslararası bazı kurumların ve özellikle MİNSK gurubunun çözümsüzlüğünden yararlanarak, zaman zaman sivil halka yönelik saldırılarını tekrarlamıştır.

Son olarak, Ermenistan  12 Temmuz 2020 tarihinde, Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine saldırılarda bulunmuştur.  Bu saldırgan tutumu geçtiğimiz hafta içinde zirve yapmış, bu saldırılar da çocukların da içinde olduğu sivil ve askerler şehit olmuştur.

Uluslararası kurumların çözümsüzlüğü, bölgede tansiyonun giderek yükselmesine sebep olmuştur. Ermenistan’ın 30 yılı aşkın Azerbaycan topraklarında işgalci olarak kalması, Azerbaycan halkında tahammülün ve sabrın bitmesine neden olmuştur. Ermenistan işgali son bulmadıkça bu bölgede bir istikrar ve barıştan artık söz etmek hayaldir.

Tüm olumsuzluklara rağmen, 30 yıldan beri barışçıl tutumunu korumaya çalışan Azerbaycan Cumhuriyeti Lideri Sayın İlham Aliyev’in önderliğinde Azerbaycan halkı ve Kahraman Ordusunun başlatmış olduğu hareketin başarılı olması ve ‘Dağlık Karabağ’ın yeniden özgürlüğüne kavuşması en büyük temennimizdir.

Biz Dünya ve Avrupa kamuoyuna seslenerek, ‘Ermenistan’ın sivillere yönelik saldırılarını şiddetle kınamalarını ve yaptırım uygulamalarını bekliyoruz.

Başta Azerbaycan halkı olmak üzere kendini Türk hisseden, her vatandaş bu işgalin karşısındadır. Bu bağlamda Azerbaycan Devletinin işgal edilen ‘Dağlık Karabağ’ bölgesiyle birlikte, diğer şehirlerinin Azad edilmesi yönündeki mücadelesini saygıyla karşılıyor ve destekliyoruz.

                                             Azerbaycan Belçika Dostluk Cemiyeti

                                                        Başkanı Ayhan DEMİRCİ

 

Destek veren kurumlar:

     Gent Türk Ocağı Onursal Başkanı Tuncer Sarı

EYAD Derneği Onursal Başkanı Metin Edeer

Belçika Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Turan Türe

Gündem Haber Medya Gurubu Başkanı Hüseyin Dönmez

Beringen Music Club Başkanı İsmail Erdoğdu

Belçika Aydın Haber Genel Yayın Yönetmeni Celil Gündoğdu