KAFA MI TATİLDE, AKIL MI? Zana Eminli ACAR

Tatilin fiziksel dinlenmeden ziyade kafada gerçekleşmesi hali. Yalnız kafa kelimesinin yerine akıl tatilde dediğimizde olay bambaşka bir boyuta evriliyor. Olay da tam da burada! Fiziken her an aktif olmasak da beyin hep faal.

Tatilin fiziksel dinlenmeden ziyade kafada gerçekleşmesi hali. Yalnız kafa kelimesinin yerine akıl tatilde dediğimizde olay bambaşka bir boyuta evriliyor. Olay da tam da burada! Fiziken her an aktif olmasak da beyin hep faal.

Hep bir düşünme, tahayyül etme, önceyi sonrayı tartma, şimdi napıyoru mu? sorgulama.. o hiç bitmiyor.

O halde sanırım kafa tatili en çok ihtiyacımız olanı. Nasıl yapacağız peki? Beynimizi vahşi bir hayvan gibi eğitecek miyiz? Durdurmak mümkün değil ama belki biraz yavaşlatmak, dinlendirmek mümkün mü?

                                ******

Bence değil! En azından bilindik yollarla değil. Çünkü vahşi hayvan da bir yere kadar eğitilebilse bile bir hareket bir kıvılcım saniyede özüne dönmesini sağlıyor. Yani kısacası alışmadık götte don durmaz:))  der atasözlerimizden biri. Yapısına, kimyasına, varoluşuna, oluşumuna ters düşen her şey ters tepmeye ve istikrarını kaybetmeye mahkumdur diyorum ben de:) Peki durduramıyorsak nasıl olacak bu kafa tatili?

Hedefi şaşırtarak, -mış gibi yaparak, odak noktasını değiştirerek..

Bazen korktuğumuz veya hissetmek istemediğimiz durumlarda başka yöne bakar odak noktamızı değiştirmek isteriz hatta istemsizce yaparız. İşte kafamızın içindeki milyon endişe ve karmaşıklığı defetmek için de aynı yöntemi kullanabiliriz. Bunun için mekan değişikliği elbette destekliyor. Aynı şeyleri görmediğimiz, kendi monotonluğumuzdan uzaklaşabildiğimiz her alan bunu gerçekleştirmemizi kolaylaştırıyor. O yüzden fiziken yer değiştirip tatile çıktığımızda sorumluluklarımızın bir nebze uzağına gitmiş ve bir süreliğine ara vermiş oluyoruz. Bu da kafa tatiline bi tık yaklaştırıyor.

                             *****

Peki yer değiştirdik, sonrası? Odak noktamızı değiştirebileceğimiz türlü aktivite ile doyasıya saçmalamak, eğlenmek, bol bol gülmek, rutinden çıkmak gerekiyor. Kafamızdaki vahşiyi şaşırtmak ve hatta kandırmak! İster bir otelin havuzunda yapılan kaşıkta yumurta taşıma gibi son derece komik ve saçma aktiviteler ve müziğin ritmine kendini teslim ettiğimiz yarışmalarda hayatımızda hiç yapmadığımız hareketleri yaparken, ister doğanın içinde ücra bir köşede tanıştığın insanlarla sohbet edip kahkahalara boğulurken, zihninden olabildiğince uzaklaşmak.. e netice de kendi zihnimizin yarıklarındaki akıntıya kapılırken, boğulmaktan iyidir:))

Ailece yada yalnız yapılan tatil, evde yada otelde yapılan tatil farklı etkiler bırakırken evde yapılan tatil de kendi içinde ayrılıyor. Ev pansiyon yada devremüllkse iyi de yazlıksa geçmiş olsun:))

Yıl içinde yapmadığın her işi yazlıkta fazlasıyla yapıyoruz.. günde en az iki kez çamaşır, bulaşık, sabah akşam ne yiyeceğiz derdi.. bol misafir, akraba.. Güzel tarafı o durumda kafa tatili yapması daha kolay.. her zamanki rutinlerini düşünmeye vaktin yok.

Burada küçük bir not ekleyeyim: Bu yıl anne baba yazlığını beğenmeyip güneye yurtdışına tatile giden havalı yerli turistler, ekonomi sebebiyle anne-baba , nine-dede yazlığına bahçesine çökmüş durumda:)))

                              ******

Mekanı seçtiysek, sıra sosyal medyada! Arta kalan zamanda sosyal medya çukuruna düşüp, paylaşımlara bakıp kendi dünyanı unutmak veya kendi paylaşımlarına gelen yorum ve beğenileri takip etmek, her gittiğin yerin konumunu atıp, ohhh ne güzel, ohhh missss deyip tatile gidemeyenleri sinir etmek:)) yalnız ince bir detay var; kafa tatili, aynı zamanda başka kafalara da bulaşmamayı ve kafanın içindekileri dışarı taşırmamayı gerektirir. Bence asıl kafası tatilde olanlar gerekli gereksiz her şeyi paylaşıp ilgi ve sevgi arayanlar. Gerçek benliğini bulamayanlar, başkaları için gezip görüp yiyip içenler.

Gerçekten çıkın, tatile çıkın, kafa tatiline çıkın.. olmadı kafadakileri çıkarın.. kafa tatile çıkmazsa AKIL tatile çıkar benden söylemesi.  

Mutlu yazlar dilerim efenim, hayırlı tatil dönüşlerimiz olsun. Sonbaharda bol bol karşılaşma dileğiyle. Yeni sezonda çok güzel şeyler yapacağız birlikte. Kahkahamız ve kafadaki tahtalarımız bol olsun canlar:))

 

Radyo Gar dinlemeyi ve Belçika Aydın Haber okumayı ihmal etmeyin.

Gargara’nız, Zana’nız.

Her daim Gargara’nız. Zana Eminli Acar

Tüm sosyal mecralarda: @zanagargara