Antalya'da, Irak Türkmen BirliÄŸi ve Dayanışma DerneÄŸi tarafından 14 Temmuz 1959 Kerkük Türkmen Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi.Bundan tam 67 yıl önce, 14 Temmuz 1959 akÅŸamı, ecdadımızın binlerce yıllık yurdu Kerkük'ün sokakları, hiçbir suçu olmayan Türkmenlerin kanıyla sulandı. Kerkük’te eli kanlı caniler silahsız ve suçsuz Türkmenleri 3 gün 3 gece hünharca katletti. Bu katliam, Türkmenlere yönelik yok etme planının bir parçasıydı. Sadece Türk oldukları, sadece kimliklerini, dillerini ve kültürlerini yaÅŸatma cesareti gösterdikleri için evlerinden sürüklenen; sokak ortasında kurÅŸuna dizilen, aÄŸaçlara ve eletrik direklerine asılan, cesetleri günlerce teÅŸhir edilen yüzlerce Türkmenin acısı, aradan geçen onca yıla raÄŸmen bir an olsun dinmemiÅŸtir.
Bu, sıradan bir tarihsel hadise deÄŸildir. Bu; planlı, sistematik ve etnik temizlik amacı taşıyan bir soykırım giriÅŸimidir. Bu; bir milletin hafızasına vurulmuÅŸ, kapanmayan bir yaradır. Bu; Türk dünyasının kanayan, sızlayan, unutulmayı reddeden vicdanıdır.
Türkmenler kadar; tarihte hiçbir millet yoktur ki, neredeyse her ÅŸehri bir katliamla anılmasın… Tarihte hiçbir millet yoktur ki, yıllar itibariyle bakıldığında, sistematik olarak katledilmesin… Tarihte hiçbir millet yoktur ki, soykırıma ve asimilasyona bu kadar maruz kalmasın..
Kerkük-Türkmen Kültür Parkı’nda düzenlenen törene, ÅŸehitler için bir dakikalık saygı duruÅŸu, İstiklal Marşı ve Türkmeneli Marşı’nın okunmasıyla baÅŸladı. Åžehitler için Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu, dua edildi. Irak Türklerinin yetiÅŸtirdiÄŸi efsane sanatçısı İbrahim Rauf Terzi törende ilahi ve ÅŸiirler okudu.
Törene, Türk Dünyası, kurum ve kuruluÅŸlar, siyasi parti, sivil toplum kuruluÅŸu temsilcileri, Türkiye ve yurtdışında yaÅŸayan Türkmenler katıldı.
Irak Türkmen BirliÄŸi ve Dayanışma DerneÄŸi BaÅŸkanı Dr. KürÅŸat ÇavuÅŸoÄŸlu törende yaptığı konuÅŸmada; “1959’da Kerkük’te eli kanlı caniler silahsız ve suçsuz Türkmenleri 3 gün 3 gece hünharca katletti. Bu katliam, Türkmenlere yönelik yok etme planının bir parçasıydı.
Kerkük katliamının üzerinden 67 yıl geçmesine raÄŸmen tüm Türkmenlerin kalbinde halen acı hatırası yaÅŸanıyor. Kan kardeÅŸlerimiz Türk Dünyası’ndan gelen destek ve katılımın bu etkinliÄŸin manevi deÄŸerini artırdı. Türk Dünyası ve gönül dostlarımızın Irak Türklerine verdikleri destek ve katkılardan dolayı minnettarız.
Irak’ta Türkmenlerin en maÄŸdur millet olduÄŸu, Türkmenlerin yıllarca sistematik bir ÅŸekilde katliamlara maruz bırakıldıkları ve toplum olarak yok sayıldıkları, tarihsel süreçte maruz kaldıkları baskı ve asimilasyon politikalarına raÄŸmen dil, kültür ve kimliklerini korumuÅŸlardır. Åžehitlerimizi unutmadık, unutturmayacağız da, ÅŸehitlerimizin ruhları ÅŸad , mekanları cennet olsun.” dedi.
Haberi hazırlayan: Özlem Gültekin
















