T.C. BRÜKSEL BAŞKONSOLOSLUĞU ‘19 MAYIS ATATÜRK'Ü ANMA, GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI’ KUTLAMASI COŞKULUYDU

‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’ etkinlikleri kutlama haftası içerisinde start aldı. Bayram yurt içi ve yurt dışı temsilciliklerimizde de kutlanmaya başlandı.

‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’ etkinlikleri kutlama haftası içerisinde start aldı. Bayram yurt içi ve yurt dışı temsilciliklerimizde de kutlanmaya başlandı.

Kutlamalar çerçevesinde 17 Mayıs 2024 günü T.C. Brüksel başkonsolosluğu tarafından Brüksel’de bulunan kısa adı (TOBB ) olan ‘Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Salonu’nda muhteşem bir bayram kutlaması gerçekleştirildi.

16 Mayıs 1919 günü 9’uncu Ordu Müfettişi Mustafa kemal Paşa ile yakın silah arkadaşları, Kız Kulesi açıklarından bindikleri Bandırma Vapuru ile Marmara’nın nazlı sularından Karadeniz’in hırçın dalgalarına açılarak Samsun ve oradan da Anadolu’ya geçerek Milli Mücadeleyi başlattığı tarihin başlangıcıdır.

Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz’in ev sahipliğinde yapılan kutlamaya T.C. Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, Türkiye Cumhuriyeti’nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, Anvers Başkonsolosu Batu Kesmen, Brüksel Başkonsolosluğu Muavin Konsolosları Cüneyt Hasan Erkılıç, Caner Ordu, Eğitim Müşaviri Hümeyra Altuntaş Kıran, TMR Nato Türk Heyeti Başkanı Korgeneral Göksel Kaya, Büyükelçilik Askeri Ateşesi Kurmay Albay Çağrı Sağıroğlu, Beringen Müzik Kulübü Başkanı İsmail Erdoğdu, Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenleri, Ünivesiteli öğrenciler ve davetliler katıldı.

Program, Şehitlere saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla start aldı.

Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz’in açılış konuşmasından sonra, Büyükelçi  Bekir Uysal günün anlamı ile ilgili kapsamlı bir konuşma yaparak, Gençlerin Bayramlarını  kutladı.

BÜYÜKELÇİ UYSAL : “19 MAYIS TÜRK HALKININ BAĞIMSIZLIK MEŞALESİNİN YAKILDIĞI GÜNDÜR”

Büyükelçi Bekir Uysal yaptığı konuşmada gençlere seslenerek, “Atatürk’ün Cumhuriyeti emanet ettiği sevgili gençler ve değerli konuklar, Bugün ‘Cumhuriyetimiz’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basarak, vatan ve mukaddesatımız için kurtuluş mücadelesi  başlattığı gün olan 19 Mayıs’ın 105. yıldönümü. Bu herhangi bir tarih değildir, bir dönüm noktasıdır. Bir meşalenin yakıldığı gündür.

Birinci dünya savaşında birden fazla cephede savaşan, Osmanlı imparatorluğu savaşın bitimine doğru zor bir döneme girmiştir. 30 Ekim 1918’de imparatorluğun egemenliğini kısıtlayan, Ordusunu terhis eden, Mondros mütarekesini imzalanmış hemen akabinde, bir iki hafta sonra 13 Kasım’da İstanbul işgal edilmiştir. Devletin hazinesinde ise, neredeyse kullanılabilir nitelikte hiçbir aktif kaynak kalmamıştır.

Bu koşullar altında gücünü Türk Milletinden almak, Halk temsilcisi delegelerin katılımıyla, bu amaçla, Erzurum ve Sivas kongrelerini toplamak üzere planlar yapan Atatürk, 16 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul’dan Samsun’a ‘Bandırma Vapuru’yla hareket etmiş, kurtuluş mücadelesini bifiil başlatmıştır. Samsun’dan atılan adım, her türlü teslimiyet seçeneğini ret edilerek, ‘Türk Ulusu’nun kaderinin kendisince tayin edilmesinin yeniden yazılması anlamına gelmektedir. Bu kaderi ortaya koyan ana unsur ise, Erzurum Kongresi’nde halk temsilcilerince oylanarak,  kabul edilen ilkelerdir. Buna göre amaç Milli Mücadeleye esas teşkil eden, her türlü himayeyi ret eden tam Bağımsız ve egemen bir devlet kurulması tasavurudur.

Tüm Gençlerimizin ’19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını tebrik ediyorum” dedi.

BAŞKONSOLOS DENİZ: “19 MAYIS AYNI ZAMANDA ATATÜRK’ÜN DOĞUM GÜNÜ’DÜR”

Başkonsolosu Umut Deniz ise Tüm konukları selamlayarak şu ifadeleri kullandı:

“Sevgili Gençler,  değerli katılımcılar, Brüksel Başkonsolosluğu olarak ‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’ kutlama etkinliğimizde sizleri konuk olarak ağırlamaktan çok büyük bir onur duymaktayız.  19 Mayıs Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Samsun’da İstiklal Mücadelemizin başladığı gündür. 19 Mayıs Atatürk’ün benim doğum günüm bugün dediği gündür. 19 Mayıs Atamızın gençlere armağan ettiği bir bayram günüdür.

Geçtiğimiz yıllarda ‘19 Mayıs Bayramı’ nedeniyle de, çeşitli etkinlikler düzenlemiştik. Bu sene de tekrar sizlerle birlikte bu güzel bayramı kutlamanın heyecanı içerisindeyiz. Bu vesileyle tüm gençlerimizin ’19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını tebrik ediyorum” dedi.

Dillere Destan Folklör Grubundan Efe kıyafetli ‘Melisa Yıldırım’ın muhteşem oyunu ve oyun sonrası açtığı Türk Bayrağı gösterisi alkışlarla karşılandı.

Belçika’da doğup büyüyen Belçikalı Türk başarılı gençlerinden Belçika Maliye Bakanlığında uzman olarak çalışan Kamer Köse, Fizik Öğretmeni Onur Yavaş ve Polis, Hakem ve Sporcu Müge Çalışkan yaşamları ve başarıları ile ilgili anlatımları alkışlandı tebrik edildi. Başarılı gençler, kendilerine yönelik soruları da cevaplandırdılar.

‘Brüksel Genç Sesler Korosu’nun sazlar eşliğinde sunduğu birbirinden güzel şarkı ve türküleri büyük bir beğeni ile izlenirken, davetliler de zaman zaman koroya eşlik ettiler.

Bayram kutlama etkinliği, tanışma sonrası verilen Resepsiyonda Türk mutfağından hazırlanan yiyecek ve içecek ikramıyla son buldu.

www.belcikaaydinhaber.com