'Avrupa Türk Medya Çalıştayı 2025 Kuzey Makedonya’da gerçekleşti. Üsküp'te Tarihe Not Düşen Buluşma /Ertan ÖZ

Başarılı Radyo Program/Tv Yapımcısı, 'Belçika Aydın Haber' Dergimizin Köşe Yazarlarından olan Ertan Öz, Makedonya'da gerçekleştirilen 'Avrupa Türk Medya Çalıştayı'na katılarak, düşüncelerini siz değerli okuyucularımız için değerlendirdi. Öz'ün Çalıştay hakkındaki düşüncelerini sizlerle paylaşıyoruz.

Başarılı Radyo Program/Tv Yapımcısı, 'Belçika Aydın Haber' Dergimizin Köşe Yazarlarından olan Ertan Öz, Makedonya'da gerçekleştirilen 'Avrupa Türk Medya Çalıştayı'na katılarak, düşüncelerini siz değerli okuyucularımız için değerlendirdi. Öz'ün Çalıştay hakkındaki düşüncelerini sizlerle paylaşıyoruz.

‘Belçika Aydın Haber’ Dergimizin bu ayki köşe yazımda üyesi olduğum ‘Avrupa Türk Medyası’ grubu ile gerçekleştirdiğimiz etkinlikten bahsetmek istiyorum. Dikkat çekici vede önemli olan çalışmalardan bir tanesi olan bu Çalışmada, Medya’nın önemini bir kez daha vurgulamak biz Avrupa’da yaşayan Türkler için önemli idi. Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’ten değerli okurlarımıza selamları ileterek başlayalım.

‘Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenlenen ‘Avrupa Türk Medya Çalıştayı’, 11 ülkeden gazetecilerin katılımıyla yoğun ilgi gördü. Etkinlikte, ‘Avrupa Türk Diasporası’nın ‘Medya Vizyonu ve Geleceği’ masaya yatırıldı. ‘Avrupa Türk Medya Çalıştayı’, 24-27 Nisan 2025 tarihleri arasında Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te büyük katılım ve başarıyla yapıldı.

Makedonya Ufuk Derneği ve KKTC Türk Birliği Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan Çalıştay, 26 Nisan Cumartesi günü tarihi Üsküp şehrindeki Otel Marriott’ta yapıldı. Kalabalık bir katılım ile yapılan Çalıştay, katılımcı ülkeler açısından dikkat çekti. Mustafa Kemal Atatürk’ün Avrupa’daki İzleri ve Düşünce Dünyasının Oluşumu’nun yeri olan Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’ü Çalıştay için seçen gazeteciler, bir sonraki Çalıştayın yine Balkan ülkelerinde yapılacağını vurguladı.

11 Ülkeden Gazeteci Üsküp’teydi

‘Avrupa Türk Medyası’nın ele alındığı çalıştaya, Kuzey Makedonya’nın yanısıra KKTC, Almanya, İngiltere, Avusturya, İsviçre, Hollanda, Belçika, Bulgaristan, Romanya ve Kosova ülkelerinden katılım oldu. Etkinliğe Almanya’dan Ali Paşa Akbaş, KKTC’den Prof. Dr. Güven Arıklı ve Emir Bulut, İngiltere’den Vatan Öz, Hollanda’dan Özcan Özbay, Avusturya’dan Adil Elmas, İsviçre’den Levent Karaağaç, Belçika’dan Ertan Öz, Kuzey Makedonya’dan Enes İbrahim ve Şenay Osmani ile Kosova’dan İbrahim Arslan katıldı. Çalıştayı Belçika’dan Ertan Öz sundu.

KKTC Türk Birliği Dayanışma Derneği Başkanı Prof.Dr.Güven Arıklı, ‘Avrupa Türk Medya Çalıştayı'nın Moderatörlüğünü yaptı.

Çalıştayda Öne Çıkan Başlıklar

Avrupa’daki Türk medyasının karşı karşıya olduğu temel sorunlar tartışıldı:
Avrupa’daki Türk toplumu dijital çağda kimliğini koruyabiliyor mu?
Yükselen ırkçılık ve İslamofobi karşısında medya dili nasıl evrilmeli?
Geleneksel Türk medyası ile genç kuşaklar arasında kopukluk var mı?
Sosyal medya fenomenleri, haberciliğin önüne mi geçiyor?
Diaspora medyası çok dilli yayıncılığa ne kadar açık?

Kriz dönemlerinde medya yalnızca bilgi mi vermeli, yoksa toplumu da mı birleştirmeli?
"Zorluklardan Bugünlere": Enes İbrahim'in Duygusal Konuşması
‘Avrupa Türk Medya Çalıştayı’nın ev sahibi olan Üsküp doğumlu Makedonya Türkü siyasetçi, Kuzey Makedonya Meclisi eski milletvekili ve Türk Hareket Partisi Genel Başkanı Enes İbrahim şunları söyledi: “Benim için gurur verici bir gelişme oldu. Çünkü bundan yaklaşık 17-18 yıl önceye gittiğimde, çok zor şartlar altında bir gençlik hareketi dernek kurmuştuk. Bizim o dönemde Türk dilinde medyayı dile getirdiğimizde, demokrasi ile insan hakları dediğimizde, gündeme getirdiğimizde nasıl zorlandığımızı anlatmaya gerek yok. Demokrasi ayaklar altına alınmıştı ‘Türkçe Medya’ yoktu, olan medyada sansür altındaydı. O dönem medya sektöründe çalışan arkadaşlarımız baskı altındaydı. Çalışacak insan bulamıyorduk. Biz o dönemde imkansızlara rağmen, 37 sayılık Ufuk adında dergimizi çıkarmaya başlamıştık. Sonra zorluklarla basılı olarak çıkarılmadı. Dijital platformlarda devam etti Ufuk dergisi. ‘Ufuk Derneği’ndeki gönüllü arkadaşlarla Haber Makedonya sitesini yayınlıyoruz. Ama şu an bizden sonraki nesil bu çalışmaları sürdürdükçe devam ettirdikçe insan ister istemez gururlanıyor.”

Türk Bayrağı ve Türklük aşkı

Enes ibrahim: “Sıkıntılarımız dertlerimiz ve hüzünlerimiz o kadar birbirine ve yakın ki, anlatmak mümkün değil. Aynı kaderi paylaşıyoruz. Sonuçta Türk bayrağı ile derdi olmayan bir toplumuz, Türkiye aşkıyla bu coğrafyada Balkan’larda yaşamakta ve var olma mücadelesi vermekteyiz. Hatırlanacağı üzere 550 yıllık bir Türk Osmanlı hakimiyeti sonunda 100-110 yıl önce Osmanlı’nın bu bölgeden çekilmesiyle, doğal olarak nüfusumuzda azaldı. Makedonya ülkesinin kurucu unsuru olmamıza rağmen, şu an ülkenin %4’ünü oluşturuyoruz. Fakat Makedonya vatandaşıyız. Türkiye vatandaşlığımız yok. Makedonya’da kalıcıyız. Asırlardır bu coğrafyada vardık ve var olmaya devam edeceğiz. Önemli olan bilinçli bir Türk ve Müslüman olarak burada yaşamak ve Makedonya’ya katkıda bulunmak. Bu doğrultuda çalışmamız devam ediyor”.

Şenay Osman: “Avrupa Türklüğü ile Bütünleşiyoruz”

Avrupa Türk Medya Çalıştayı’nın açılış konuşmasını Kuzey Makedonya Ufuk Derneği Başkanı Şenay Osman yaptı. Osman, konuşmasında, ‘Ufuk Derneği’ tarihçesini anlatırken, “Kuzey Makedonya’daki Türk dilinde yayın yapan medyanın durumunu” özetledi. Osman, ‘Makedonya Türklüğü’nün ‘Avrupa Türklüğü’ ile bütünleşmesi ve medya temsilcilerinin Üsküp’te buluşması Makedonya Türkleri için önemli bir gün olduğunu belirtti.
Şenay Osman: "Bu anlamlı etkinlikte Makedonya Türklüğünü yalnız bırakmayan yeni tarihin yazıldığı bu dönemde ‘Avrupalı Türk Gazetecileri’ başkentimiz Üsküp’te misafir etmenin onurunu yaşıyoruz. Kilometrelerce mesafe olmasına rağmen, gönlümüzün bir olduğuna işimizin bir olduğuna inanıyorum”

Prof. Dr. Güven Arıklı: “Kuzey Makedonya Benim Üçüncü Memleketim”

‘Avrupa Türk Medya Çalıştayı’nın moderatörlüğü üstelenen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Türk Bir Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Güven Arıklı bu tür faaliyetlerin Türk dünyası dolayısıyla Avrupa Türklüğü için önemli olduğunu söyledi. Arıklı, “ Kuzey Makedonya benim üçüncü memleketim. Benim üçüncü memleketim demem için etkenlerin olması gerekiyor. Dostlarımızın olduğu her yerde Türklük şuurunun ve Türklük bilincinin var olduğu ve devam ettirme noktasında bir mücadelenin olduğunu görmek ve yaşamak beni çok mutlu ediyor.”
Prof. Dr. Güven Arıklı, Çalıştayın sonunda şunları söyledi: “Evet kıymetli dostlarımız değerli katılımcılarımız bir ‘Çalıştay’ın daha sonuna geldik. Bu seferde Makedonya’nın başkenti Üsküp’te basın ve medyanın Türk dünyasındaki rolünü, etkisini konuştuk. Yeni neslin yeni medyaları kullanarak, nasıl ‘Türk Dünyası’na katkıda bulunacağını, ayrıca nasıl daha rahat ve verimli çalışmalar yapabiliriz gibi konuları ele aldık. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen kıymetli gazeteci dostlarımızla bu Çalıştayı gerçekleştirdik. Sonucunda da, Avrupa Türk Medyası’nın Türk Dünyası ile olan çok değerli birlikteliğinin devam etmesi gerektiğinin altını çizdik. Kimsenin ayağına basmadan, kimsenin de bizim ayağımıza basmamasını ön planda tutarak, tutarlı yolumuza devam edeceğiz.

‘Avrupa Türk Medyası’nın var olması ve devam etmesine katkıda bulunacağız. Türk’ün nefes aldığı heryerde olacağız. Atatürk’ün de merkezinde bulunduğu yaşadığı yer olan Makedonya’dan sesimizi yükseltmek istedik.”

Basın Yayın ve Gazeteciler Birliği Başkanı Ali Paşa Akbaş: “Avrupa bizim vatanımız. Avrupa’nın göbeği sayılan Balkanlarda ‘Makedonya’da bu Çalıştayı yapmaktan mutlu olduk”

Almanya’dan katılan Kanal Avrupa TV sahibi ve Avrupa Basın Yayın ve Gazeteciler Birliği Başkanı Ali Paşa Akbaş şunları söyledi: “Avrupa bizim vatanımız. Avrupa’nın göbeği sayılan Balkanlarda Makedonya’da bu Çalıştayı yaptık. Bu Çalıştay’ın meyvelerini önümüzdeki günlerde alacağız. Avrupa’dan gelen gazeteci, TV ve Radyo ile haber ajansı çalışanları, editörleri ve medya sahipleri, Üsküp’teki Türk medyası ile çalışma olanağı buldu. Kendi köklerimizi Üsküp’te görmek ve bu ülkenin tanıtımına katkıda bulunmak için buluştuk.

Bunu Avrupa’da yaşayan Türklere, birinci ikinci kuşak ve gelecek nesillere yayarak kendi köklerimizi tanıtarak, birlik beraberlik içinde iş birliği içinde olabileceğini göstermiş olduk.
‘Avrupa Türk Medya Çalıştayı’, çok net biçimde bizlere bu birliğin nasıl olacağını gösterdi.

Avrupa Medya Grubu adına İngiltere’den katılan Genel Yayın yönetmeni Vatan Öz: “Avrupa Türk Medya Çalıştayı ile gücümüze güç kattık,”

Avrupa Medya Grubu adına İngiltere’den katılan Genel Yayın yönetmeni Vatan Öz şunları söyledi: “Avrupa Türk Medyası adına buradayız. Avrupa Türkler olan bizler çeyrek Asır’ı aşan çabalar sonucunda, kendi Medyamızı oluşturduk ve ayakta tuttuk. Tüm dünyada olduğu gibi Avrupa’nın her köşesinde ‘Varız’. Bugün Üsküp’deyiz, yarın Avrupa’da başka bir Türk şehrinde olacağız. Varız ve var olmaya devam edeceğiz. Kuzey Makedonya’da gerçekleştirdiğimiz ‘Avrupa Türk Medya Çalıştayı’ ile gücümüze güç kattık, sesimizi bir kez daha tüm dünyaya duyurduk.

Avrupalı Türklerin oluşturduğu medyaya yani bizlere ulaşırken proje üretme dışında hazırlanan projelerde işbirliğine ortak olarak yaklaşılması gerektiğine inanıyorum. Biz Avrupa Medyası olarak proje oluşturmanın yanısıra artık yapılacak projelerde çözüm ortağı olma aşamasındayız.”
Avrupa Türk Medyası ve Avrupa Türkler olarak, Avrupa’nın dört bir yanındaki toplumlarımızın sesi olmaktan onur duyuyoruz. Kültürümüzü, dilimizi ve değerlerimizi korumak ve yaşatmak adına, medya alanında daha güçlü adımlar atıyoruz. Avrupa’da yaşadığımız toplumlara katkı sunarken, köklerimizi unutmadan geleceği inşa ediyoruz. Birlikte çalışarak, dayanışma içinde büyüyerek, Avrupa Türk toplumunun daha görünür, daha güçlü bir aktör olmasını hedefliyoruz.Bugün burada verdiğimiz mesajnettir: Birlikteyiz, güçlüyüz ve geleceğe umutla yürüyoruz. Avrupa’nın hangi köşesine giderseniz gidin, bir Türk’ün sıcaklığına, çalışkanlığına ve gönül zenginliğine rastlarsınız. Bizler, yüzyılların ötesinden gelen bir sesin taşıyıcılarıyız. Ertuğrul’un otağından, Fatih’in fetihlerinden, Gazi Mustafa Kemal’in bağımsızlık meşalesinden doğduk.

Biz Avrupa Türkleri olarak, medyamızla sesimizi duyuruyor, kimliğimizi yaşatıyoruz. Üsküp’te başlayan bu yolculuk, Amsterdam’da, Berlin’de, Londra’da Brüksel’de Girne’de dalga dalga büyüyecek. Türkçemizle, tarihimizle, kültürümüzle biz buradayız! varız, çalışıyoruz, üretiyoruz ve yarınlar için umut oluyoruz. Avrupa'da Türk olmanın onuruyla, medyamızla daha güçlü bir geleceğe yürüyoruz. Hep birlikte, el ele!"

Hollanda’dan Deniz Rd-TV sahibi Gazeteci Özcan Özbay şunları söyledi: “Ne yazık ki ‘Gazetecilik Mesleği', her geçen gün kan kaybetmeye devam ediyor.”

Hollanda’dan Deniz Rd-TV sahibi Gazeteci Özcan Özbay şunları söyledi: “Bugün burada, gazeteciliğin içinde bulunduğu duruma biraz daha yakından bakmak için toplandık. Ne yazık ki Gazetecilik Mesleği, her geçen gün kan kaybetmeye devam ediyor.

Mesleğe yıllarını vermiş biri olarak üzülerek görüyorum ki; özellikle gençlerimiz, gazetecilikte yeterli ekonomik kazanç göremedikleri için bu mesleğe artık soğuk bakıyorlar. Bir başka önemli sorun da, sosyal medyanın etkisiyle ortaya çıktı. Bugün, gazetecilik mesleği, kirli de olsa eş dost tarafından çekilen resim ve videolarla, sadece bir yerlerde "görünmek" isteyen kişiler arasında çok tutulur hale geldi. Gerçek gazeteciliğin yerine, görünür olmanın değer kazandığı bir dönemden geçiyoruz. Oysa biz gazeteciler, mesleğimizin doğası gereği, normal insanlardan en az bir gün önde olmalıyız. Haberin izini süren, bilgiyi araştıran ve doğruyu halka ulaştıran kişileriz. Ancak görüyoruz ki; liyakatsiz yöneticiler ve gücünün farkında olmayan iş insanları tarafından gazetecilerin değeri yeterince bilinmiyor.

Artık öyle bir noktaya geldik ki; neredeyse herkesin yanında kendi fotoğrafçısı dolaşıyor. ‘Gazeteci’nin, haberin peşinde koşan, doğruyu araştıran kişi olmaktan çıkarılıp, bir 'görsellik aracı' gibi görülmesi, mesleğimiz adına büyük bir kayıptır. Bu tabloyu değiştirmek, gazeteciliğin gerçek değerini yeniden hatırlatmak bizim elimizde. Hep birlikte çalışarak, doğru haberciliği ve meslek onurunu koruyabiliriz.”

Avrupa’da Türk dilinin ve kültürünün korunmasındaki medyanın önemi, İslamofobi, Avrupa’daki Türk basının zorlulukları gibi konular ele alındı. Çalıştay sonunda ortak Avrupa Türk Medyası deklarasyonu açıklandı. Avrupa Türk Medyası adına, çalıştay sonunda “Tüm dünyada olduğu gibi Avrupa’nın her köşesinde ‘Varız’. Üsküp’deyiz, var olmaya devam edeceğiz. “Gücümüze güç kattık, sesimizi bir kez daha Makedonya’dan duyurduk” denildi. Avrupalı Türklerin oluşturduğu medyanın proje üretme dışında hazırlanan projelerde işbirliğine açık olduğu vurgulandı. Avrupa Türk Medyası’nın Türk Dünyası ile olan çok değerli birlikteliğinin devam etmesinin altı çizildi.

Avrupa Günlüğü Tv programı ve gazetesi sahibi Adil Elmas: ""Biz Avrupa’dayız. Dilimizle, kültürümüzle, kalemimizle buradayız. Medyamız var, sesimiz var, kimliğimiz var. Dünya bizi duyacak. Biz Türk'üz, biz varız, biz hep burada olacağız!

Avrupa’nın rüzgârında savrulmadık, kök saldık. Dilimizle yıldızları konuşturduk, kültürümüzle zamanın nabzını tuttuk. Her satırda, her kelimede geçmişin izini, geleceğin umudunu işledik. Medyamızla bir köprü olduk; Doğudan batıya, geçmişten yarına. Biz, Avrupa’nın
kalbinde Türkçe’nin sıcak sesi, Biz, geleceğe direnen inanç, Biz, Avrupa Türkleriyiz. Ve biz, burada sonsuza kadar varız!"

Kosova Tan Haber Gazetesi adına Çalıştay’a katılan deneyimli gazeteci İbrahim Arslan şunları söyledi: " Türkçemizle konuşuyor, bayrağımızı gönlümüzde taşıyor, kültürümüzü dimdik ayakta tutuyoruz.”

Kosova Tan Haber Gazetesi adına Çalıştay’a katılan deneyimli gazeteci İbrahim Arslan şunları söyledi: "Bugün Balkan ülkelerinde, Avrupa’nın meydanlarında, caddelerinde, sokaklarında yürüyorsak; omuzlarımızda sadece geçmişin değil, bir milletin umudu vardır.
Türkçemizle konuşuyor, bayrağımızı gönlümüzde taşıyor, kültürümüzü dimdik ayakta tutuyoruz. Her satırda, her haber başlığında, Avrupa’ya diyoruz ki: Biz buradayız, Türk’üz, vatan aşkıyla varız! Avrupa Türk Medyası olarak, susmayacağız. Kalemimizle, yüreğimizle, birliğimizle daha nice yarınlara birlikte yürüyeceğiz. Ne mutlu Türk’üm diyene!"

Belçika'dan katılan Radyocu ve Gazeteci Ertan Öz, ‘Avrupa Medya Çalıştayı'nın suculuğunu üstlendi. Çalıştay'ın açılış ve kapanış konuşmasını yaptı.

Ertan Öz: "Biz Üsküp'te bulunmaktan çok memnunuz. Atatürk'ün Avrupa'daki izlerini takip etmek bizleri gururlandırdı. Atatürk'ümüzü de saygı ve minnet ile anıyoruz. Avrupa Medya Çalıştayı'na katıldığınız için teşekkür ederiz"

Çalıştayda Atatürk'ün İzleri de Anıldı

Çalıştay boyunca Kuzey Makedonya'nın, Atatürk'ün çocukluk ve gençlik yıllarına ev sahipliği yapmış bir coğrafya olması da sık sık hatırlatıldı. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi'nin doğduğu topraklar ve Manastır Askeri İdadisi gibi tarihi bağlar, Çalıştay’a anlam kattı. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi’nin 1839'de dünyaya geldiği ülke olan Kuzey Makedonya, aynı zamanda, Atatürk’ün Askeri Okulu’nun bulunduğu şehir olan Manastır’ı içinde barındırıyor.

Avrupa Türk Medya Çalıştayınin 2025 icin alinan Kararlar, Eylem Planı ve Yol Haritasını şöyle açıkladı.

  1. Alınan Kararlar:
    Avrupa Türk Medyası İş Birliği Ağı geliştirilecek.
    Her yıl farklı bir Avrupa ülkesinde Avrupa Türk Medya Çalıştayı düzenlenecek.
    Türkçe medyanın dijital dönüşümü için ortak dijital platformlar oluşturulacak.
    Irkçılık ve İslamofobi gibi tehditlere karşı ortak refleks ve haber dili geliştirilecek.
    Avrupa Türk gençliğine ulaşmak için çok dilli (Türkçe+yerel dil) medya içerikleri teşvik edilecek.
    Avrupa’daki diğer etnik medya kuruluşları ile stratejik iş birliği arayışları başlatılacak.
    Ortak medya projeleri için AB fonlarına ve yerel fonlara başvuru çalışmaları yapılacak
    ‘Diaspora Medyası’nın bağımsızlığı desteklenecek; sadece Türkiye merkezli değil, Avrupa merkezli haber anlayışı da geliştirilecek.
    6 ay içinde: Avrupa Türk Medya Federasyonu'nun kurulması için resmi girişimler başlatılacak.
    1 ay içinde: Çalıştay sonuç bildirgesi tüm katılımcı medya kuruluşlarında yayınlanacak.
    9 ay içinde: Genç gazeteciler için "Avrupa’da Türk Medyası ve Yeni Nesil Habercilik" başlıklı bir eğitim semineri düzenlenecek.
    12 ay içinde: İslamofobi ve ırkçılıkla mücadele için bir "Ortak Medya Manifestosu" yayınlanacak.
    2026'ya kadar her ülkeden en az 1 temsilci Medya kuruluşu ile Avrupa çapında Federasyon Koordinasyon ağı kurulacak.
    2027’ye kadar ‘Avrupa Türk Medya Akademisi’ kurulacak: Genç gazeteciler yetiştirilecek.
    2028’e kadar Avrupa Parlamentosu gibi kurumsal yapılara ‘Avrupa Türk Medyası’nın görünürlüğünü artıracak girişimler başlatılacak.
    2029’da Avrupa genelinde "Avrupa Türk Basın Ödülleri" organize edilerek, diaspora medyasının prestiji artırılacak.
    2030’a kadar Türkçe'nin Avrupa’daki kamusal alanlarda görünürlüğünü artıracak kampanyalar desteklenecek.
    Genel Vizyon
    "Avrupa’da Türkçe var, Türk medyası var, Türk kimliği var!"
    Bu şiarla medyamız, hem Avrupa’da yaşayan Türk toplumunun sesi olacak, hem de dünya ile Türk dünyası arasında bir kültür köprüsü kuracak.
    Teşekkür ve Kapanış Mesajinda
    Avrupa Türk Medya Çalıştayı 2025 vesilesiyle bir araya gelen tüm değerli katılımcılara, destek veren kurumlara ve emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimizi sunarız.
    Bu Çalıştay, sadece fikirlerin buluştuğu bir platform değil, aynı zamanda Avrupa'da yaşayan Türk toplumunun ortak hafızasını ve geleceğe dair umutlarını güçlendiren bir dönüm noktası olmuştur.
    İnanıyoruz ki;

Türkçe Avrupa'da solmaya değil, kök salmaya devam edecek.Türk Medyası, sadece bir haber kaynağı değil, bir kimlik ve kültür taşıyıcısı olacak. Bizi bir araya getiren ortak sevdamız; “Türk kimliğimiz, dilimiz, kültürümüz ve geleceğimizdir.”
Bu yolda birlikte yürümeye devam edeceğiz. “Avrupa'da Varız, Sesimiz Güçlüdür, Geleceğimiz Parlak Olacaktır!”

Avrupa Türk Medya Çalıştayı adınaTeşekkürler.

Kendi adıma ifade etmek istediklerimde Üsküp’te düzenlenen Avrupa ‘Türk Medya Çalıştayı’, benim için çok önemli bir buluşma oldu. Avrupa’daki Türk medyasının geleceği hakkında önemli adımlar atıldı. Birlikte daha güçlü olabileceğimizi ve sorunları kolektif bir şekilde çözebileceğimizi görmek büyük bir motivasyon kaynağıydı. Bu tür etkinlikler, Türk medyasının daha etkin ve görünür olabilmesi adına çok büyük bir fırsat sunuyor."

Beni "En çok etkileyen an, Avrupa’daki Türk medyasının karşılaştığı ortak zorlukların tüm katılımcılar tarafından dile getirilmesiydi. Bunu sadece Belçika’dan değil, tüm Avrupa’dan gelen arkadaşlarımızla paylaşmak, sorunları birlikte tartışmak ve çözüm yolları aramak gerçekten çok değerliydi. Hep birlikte bir araya gelmek, bir tür güç birliği oluşturmak adına çok kıymetliydi."

"Avrupa’daki Türk medyasının geleceği için, daha bağımsız ve etkili bir medya yapısı oluşturulması gerekiyor. Dijital dönüşüm ve sosyal medya platformlarının etkisiyle, Türkçe içeriği daha fazla kişiye ulaştırmanın yollarını aramalıyız. Ayrıca, gazetecilik standartlarını yükseltmek ve medyanın profesyonel kalitesini artırmak da önemli bir adım olacak. Avrupa Türk medyasının sesi daha gür çıkmalı."

"Belçika’daki Türk medyasının en büyük ihtiyacı, profesyonel destek ve kaynaklara sahip olabilmesidir. Gerek finansal gerekse teknolojik altyapı, Türkçe yayın yapan medya organlarının daha etkili olabilmesi için oldukça önemli. Ayrıca, Belçika’daki medya temsilcilerinin bir araya gelerek ortak projeler geliştirmesi, sesimizin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacaktır."

"Üsküp’te oluşturduğumuz bu ruhu sürdürmek için, Avrupa’daki Türk gazetecilerinin birbirlerine daha sık destek olmaları gerekiyor. Çalıştayda yakaladığımız işbirliği atmosferini, projeler ve düzenli toplantılar aracılığıyla pekiştirebiliriz. Her yıl farklı şehirlerde bir araya gelerek, ortak meseleler üzerinde çözüm arayışlarını sürdürebiliriz. Üsküp’teki bu birlikteliği Avrupa çapında yaymalıyız."
Birlikten her zaman bir güç dogar diyerek, simdiden iyi tatiller dilerim.