GENERAL KASIM SÜLEYMANİYE SUİKAST EMRİNİ VEREN AMERİKA BAŞKANI TRUMP'A İRAN VE AMERİKALILARDAN TEPKİ...

ABD'den Trump'a sert suçlama: Ülkeyi savaşın eşiğine getirdi. İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi ABD kamuoyunda büyük tartışma yarattı.

~~Bölgedeki gerilim savaşa evriliyor… Kasım Süleymani öldürüldü!

Uluslararası ajanslar haberi 'acil' koduyla geçti, tüm dünya 'son dakika' gelişmesi olarak duyuruyor... Bölgede son günlerde yaşanan ABD-İran gerilimi sonuçları çok ağır olabilecek bir çatışmaya evriliyor... İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonlardan sorumlu birimi Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'nin Irak'ta ABD güçleri tarafından öldürüldüğü teyit edildi. 62 yaşındaki Süleymani'yi hedef alan saldırıda toplam 10 kişinin hayatı kaybettiği öğrenildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), “İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin Başkan Donald Trump’ın talimatı doğrultusunda öldürüldüğünü” duyurdu.

ABD’nin silahlı insansız hava araçlarıyla (drone) Bağdat Uluslararası Havalimanı ve çevresine yönelik gerçekleştirilen füze saldırısı sonucu Suriye’de önemli rol oynayan İran destekli Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis’in de öldüğü belirtildi.

İRAN: ULUSLARARASI BİR TERÖRİZM EYLEMİ

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif da Kasım Süleymani’nin öldürüldüğünü teyit etti. Zarif, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

~~HAMANEY’DEN İNTİKAM MESAJI

Cevad Zarif’in bu mesajının ardından İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, “Suçluları acı bir intikam bekliyor” açıklaması yaptı.

Hamaney üç günlük ulusal yas ilan ederken, “Tüm düşmanlar bilmelidir ki cihat direnişi iki kat motivasyonla sürecek ve bu kutsal savaşta kesin zafer savaşçılarımızı bekliyor” ifadesini kullandı.

RUHANİ: ZALİMCE VE KORKAKÇA

Süleymani ve Mühendis’in öldürülmesine ilişkin başsağlığı mesajı yayınlayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, saldırıyı “zalimce ve korkakça” ifadeleriyle tanımladı.

Ruhani, “İnsanlık dışı gaddarlıklarıyla uluslararası hukukun en temel kaidelerini ayaklar altına alan bu işgalci rejim, bu ülkenin utanç dolu sayfalarına başka bir leke daha ekledi” yorumunda bulundu.

İran lideri, “ABD’nin işlediği bu korkunç suçun intikamını kuşkusuz alacaktır” ifadesini kullandı.

ÜÇ GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Hamaney üç günlük ulusal yas ilan ederken, “Tüm düşmanlar bilmelidir ki cihat direnişi iki kat motivasyonla sürecek ve bu kutsal savaşta kesin zafer savaşçılarımızı bekliyor” ifadesini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de “Süleymani’nin suikast sonucu öldürülmesi, Tahran’ın ABD’ye karşı direnişini daha kararlı hale getirecektir” dedi. Süleymani ve Mühendis’in öldürülmesine ilişkin başsağlığı mesajı yayınlayan Ruhani, saldırıyı “zalimce ve korkakça” ifadeleriyle tanımladı.

Ruhani, “İnsanlık dışı gaddarlıklarıyla uluslararası hukukun en temel kaidelerini ayaklar altına alan bu işgalci rejim, bu ülkenin utanç dolu sayfalarına başka bir leke daha ekledi” yorumunda bulundu. İran lideri, “ABD’nin işlediği bu korkunç suçun intikamını kuşkusuz alacaktır” ifadesini kullandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Eski Genel Komutanı Muhsin Rızai, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Kasım Süleymani, şehit kardeşlerine katıldı ancak ABD’den acı bir intikam alacağız” ifadelerini kullandı.

 

****************************

“ABD’nin DAEŞ (IŞİD), El Nusra, El Kaide ve diğerleriyle savaşan en etkili güç olan General Süleymani’yi hedef alan ve suikastla öldüren uluslararası terörizm eylemi, son derece tehlikeli ve aptalca bir gerginliktir.”

Twitter mesajında Bakan Zarif, “ABD’nin bu külhani maceracılığının tüm sonuçlarının sorumluluğunu taşıdığını” da sözlerine ekledi.

ABD’den Trump’a sert suçlama: Ülkeyi savaşın eşiğine getirdi. İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi ABD kamuoyunda büyük tartışma yarattı.

~~Hava saldırısının ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından onaylanmasının ardından bazı senatörler de Twitter’dan açıklama yaptı.

Trump Yönetimi’nin söz konusu saldırı öncesinde Kongre’ye danışmadığını vurgulayan Demokrat Senatör Chris Murphy, Pentagon’un saldırıya ilişkin “Gelecekteki İran saldırılarını engellemek maksadıyla yapıldı” ifadesine tepki gösterdi.

Euronews’ün haberine göre; Murphy, şu değerlendirmede bulundu:

“Süleymani’nin ABD’nin düşmanı olduğu açıktı ancak burada sorulması gereken asıl soru şu: ABD, Kongre’nin izni olmadan İran’ın en güçlü ikinci ismine suikast düzenleyerek, korkunç büyüklükte bölgesel bir savaşı mı tetikledi? Bizim genelde yabancı siyasi figürleri öldürmememizin sebebi, böyle bir adımın daha fazla Amerikalının ölmesine sebebiyet vereceği inancıdır. Bu akşam bizim gerçek, acil ve ciddi endişemiz bu olmalı.”

~~‘ONLARCA YILLIK ÇATIŞMAYA SEBEP OLABİLİR’

Senatör Richard Blumenthal da benzer bir tepki göstererek, Trump Yönetimi’nin saldırıya ilişkin acilen Kongre ve Amerikan halkına açıklamada bulunmasını gerektiğini vurguladı.

Blumenthal, “Askeri güç kullanımına ilişkin mevcut yetkiler hiçbir şekilde olası yeni bir savaşın başlamasını kapsamamaktadır. Bu hamle, onlarca yılın en büyük çatışmasına sebebiyet verebilir. Benim en büyük endişem, bölgede görev yapan cesur Amerikalıların güvenliğidir” açıklamasında bulundu.

SAVAŞI ENGELLEMEK İÇİN YASA GEÇİRİLMELİ

Trump’ın ABD Kongresi’nden izin almadan düzenlediği bu saldırı ile Amerikan halkını yeni bir savaşın eşiğine getirdiğini savunan Senatör Tom Udall ise, “İran ile yasa dışı bir savaşın engellenmesi için acilen yasa geçirilmeli. Kongrenin hemen devreye girmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

CARPER: İHTİYATSIZ PROVOKASYON

Senatör Tom Carper da Washington Yönetimi’nin İran konusunda sürekli provokatif eylemlerde bulunduğunu vurgulayarak, “Bu yönetim, İran söz konusu olduğunda her zaman tutarlı bir strateji yerine ihtiyatsız provokasyonu seçti. Benim korkum, bu gece yaşananların da bunlardan biri olması” mesajını paylaştı.