TÜRKLERİN BELÇİKA’YA GELİŞİNİN 60. YILI NEDENİYLE BELÇİKA’NIN SEMBOLÜ ‘MANNEKEN PIS’E TÖREN VE HALAYLARLA ESKİ TÜRK ELBİSESİ GİYDİRİLDİ

TÜRKLERİN BELÇİKA’YA GELİŞİNİN 60. YILI NEDENİYLE BELÇİKA’NIN SEMBOLÜ ‘MANNEKEN PIS’E TÖREN VE HALAYLARLA ESKİ TÜRK ELBİSESİ GİYDİRİLDİ

Belçika Türk Dostluğu asırlara dayanan bir dostluk ilişkileri içerisinde yapıcı ve barışçıl duygularla devam etmekte. Tabi bu yakın ilgi ve dayanışmada elbette ki Hariciyemiz temsilcileri ve hoşgörü kültürünü 1964 iş göçü anlaşmasıyla Belçika’ya getiren ilk büyüklerimizin emeği asla unutulamaz.

Türk iş göçünün Belçika’ya gelişinin 60. Yıldönümü etkinlikleri yıl boyu devam ediyor. Şimdiye kadar yapılan tüm etkinliklerde konuşan Belçikalı yöneticilerin mesajlarında ‘Belçikalı Türklerin büyük uyum ve barış ortamına yönelik katkılarından söz etmeleri’ takdire şayandır.

1000 Brüksel Belediyesinde üyeliği de yapan Brüksel Milletvekili Şevket Temiz’in öneri ve çalışmaları Belediye Başkanı Philippe Close’nin insiyatifi, T.C. Brüksel Büyükelçiliği katılımları ve Dillere Destan Folklör Grubu’nun güzel oyunlarıyla çok heyecanlı ve anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi.

Grande Place’de bulunan Belediye salonda yapılan ön kokteyl’de davetlilerini sıcak bir şekilde karşılayan Milletvekili Şevket Temiz ve Belediye Başkanı Philippe Close’un konukları arasında T.C. Brüksel T.C. Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, Başkonsolosu Umut Deniz, Brüksel Milletvekilleri Hasan Koyuncu, İbrahim Dönmez, Ahmet Laaouej, Mohamed Ouriaghli, Adaylar Döne Sönmez, Yusuf Yıldız, İsmail Gökburun, Zeynep Balcı, PS’li siyasiler ve adaylar yanında kalabalık davetli topluluğu vardı.

Buradaki protokol konuşması ve protokol imza töreni ardından Dilek Çil’in önderliğindeki Dillere destan grubunun gösterileri protokol konuşmaları ve imza töreni ardından ‘Manneken Pis’in bulunduğu alana geçildi.

Belçika Türk Dostluğunu pekiştirmek adına Türk İşgöçü’nün Belçika’ya gelişinin 60. yılı anısına Belçika’nın sembolü olan ‘Manneken Pis’ (İşeyen Çocuk) adlı heykele Eski Türk kıyafeti giydirildi. Anadolu Dansçısı adı verilen kıyafet, Türk Bayrağı eşliğinde açılışı gerçekleştirildi.

Açılış ipini Büyükelçi Uysal, Başkan Closse ve Milletvekili Temiz birlikte çekerek, açılışı gerçekleştirdiler. Büyük heyecan ve coşku ile açılan heykelin açılış törenini yüzlerce değişik uluslara mensup katılımcı izledi.

Alkışlarla açılan heykelin önünde yapılan konuşmalarda Büyükelçi Uysal ve belediye Balkanı Close her iki ülke halkının dostluğu ve uyumu ile ilgili anlamlı mesajlar verdiler. Boynunda GS Şampiyon atkısı takan Başkan Close’nin, Türkçe ‘Merhaba, Hoş geldiniz’, ‘En büyük Türkiye’, sözleri alkışlarla karşılandı.

Bu tarihi güzel etkinlikte emeği geçen herkesi tebrik eden Büyükelçi Bekir Uysal ve Milletvekili Temiz, yaptıkları selamlama konuşmasında: “Bu güzel ve anlamlı programın oluşmasına fırsatı veren Başta Belediye Başkanı Philippe Close’nin şahsında tüm yetkililere ve emeği geçenlere, folklörleriyle bu açılışa renk katan ‘Dillere Destan Asbl’ Başkanı Dilek Çil’e veine ‘Manneken Pis Dernek temsilcilerine de teşekkür ediyoruz” dediler.

Sıcak bir ortamda kardeşlik ve dayanışma adına güzel karelerin yer aldığı, konuşmaların yapıldığı bu güzel etkinlik, tarihe bir not olarak düşüldü.

Belçika Türk basınından Gazeteciler Celil Gündoğdu ve Şükrü Sağlam’ın hazır bulunduğu bu tarihi ve anlamlı program hafızalarda güzel anılar bırakacak…

www.belcikaaydinhaber.com