YTB BAŞKANI ABDULLAH EREN SKYLIVE RADYO’DANVATANDAŞLARIN SORULARINI CEVAPLADI

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye ile Belçika arasında 16 Temmuz 1964 tarihinde imzalanan iş gücü anlaşmasının 60. Yılı münasebetiyle, 26 Mayıs 2024 tarihinde Belçika’nın Heusden Zolder şehrinde büyük bir resepsiyon düzenleyecektir.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye ile Belçika arasında 16 Temmuz 1964 tarihinde imzalanan iş gücü anlaşmasının 60. Yılı münasebetiyle, 26 Mayıs 2024 tarihinde Belçika’nın Heusden Zolder şehrinde büyük bir resepsiyon düzenleyecektir. 

Resepsiyon öncesi, Brüksel’e gelen YTB Başkanı Abdullah Eren, ayağının tozuyla Schaerbeek’te bulunan ‘Sky Live Radyo Stüdyosu’na geldi. Başkan Eren Radyo’ya gelişinde Sky Live Radyo sahibi Enis Han, Direktör Ertan Öz ve Moderatör Uğur Çalışkan tarafından karşılandı. Burada bir gün öncesi sergilenen Belçika'ya Göçün 60, Yıl resim sergisini de inceleyen Eren, daha sonra Moderatör Ertan Öz'le yaptığı roportajda önemli mesajlar vererek, vatandaşların sorularını cevaplayıp, çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.

Konuşmasında: “5 milyonu Avrupa’da olmak üzere, dünyanın değişik bölgelerinde 7 milyon Türk vatandaşı bulunmakta. Bu aynı zamanda Dünya Genelinde 7 milyonluk Diaspora demektir. Bu diaspora ve 85 milyonluk ülke halkımızla ‘Güçlü bir Türkiye’için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Kurum olarak, ülke dışındaki Türklerin sorunları ve kendilerini ifade edebilmeleri için çalışıyoruz. Türkçe konuşan ülkeler ve diğer ülkelerle dostluk ilişkileri çerçevesinde çeşitli etkinlikler, kültürel ve eğitim anlamında projeler üretmekteyiz.

Türkler Almanya’dan başta olmak üzere çeşitli ülkelerde bulunmaktalar. Türklerin üzerinde yaşadıkları ülkelerde kendi kültürel değerleri ve dilleri Türkçe’yle beraber bulundukları ülke dillerini de öğrenmelerini önemsiyoruz.

Avrupa’ya İş göçü anlaşmasıyla 1964’lü yıllarda gelmeye başlayan ilk büyüklerimizin gelişlerinin 60. Yıl kutlamalarını Almanya, Hollanda, Avusturalya ve Belçika’da kutluyoruz.

Belçika’daki toplumumuzun da buraya gelişinin 60. yılı kutlama çerçevesinde buradayız. 26 Mayıs günü Heusten-Zolder’de yapılacak kutlamaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Mahinur Özdemir Göktaş’ın katılımlarıyla gerçekleştireceğiz.

Belçika’nın % 8’i Müslüman bunlardan 600 bine yakını Fas, diğer büyük gurubu ise Türkler oluşturmakta 350 bine yakın Türk yaşamakta Belçika’da. Belçika Türk Diasporası son derece uyumlu ve aktif bir toplum olarak bilinmekte.

Belçika Üniversitelerinde Belçika Türk toplumundan ki, gençlerin % 25’i okumakta, bu sayının daha da artması gerek. 90 bin ilk-orta ve Lise’de okuyan çocuğumuz var. Türkçe dilimizin yaşaması ve çocuklarımızın kendi ana dillerini de öğrenebilmeleri için Maarif Eğitim Vakfı ile ortak projeler üreterek destek olmaya çalışıyoruz.”

Avrupa’dan Araba, Telefon götürme, Emeklilik, Eğitim ve Uçak biletleri hakkında bir çok soruyu da cevaplayan Başkan Eren, “amacımız ülkemiz ve Avrupa’da bulunan 5 milyonluk diasporamıza her konuda yardımcı olabilmektir. 5 milyonluk diasporamızın büyük bir uyum içerisinde Avrupa’ya katma değer sağlamalarını takdirle karşılıyoruz” dedi.

www.belcikaaydinhaber.com