Avrupa Komisyonu Avrupa ÅŸehirleriyle görüÅŸtü. 5 nisan salı günü Amsterdam, Atena, Barselona, Berlin, Malmö, Gent ve Paris gibi Avrupa ÅŸehirlerinin üye olduÄŸu EUROCITIES ağının temsilcileri ile Avrupa Bölgesel Politika Komiseri Corina CreÈ›u, yerel yönetim sorumlusu ve komiseri Dimitris Avramopoulos Brüksel’de biraraya geldiler.
Yapılan görüÅŸmelerde mültecilerin ÅŸehirlere uyumunun baÅŸarılı bir ÅŸekilde hayata geçirilmesi, bu konuda gerçeklestirilebilecek yenilikler, belediye yönetimlerinin ne tür katkılarılarda bulunabileceÄŸi konuları ele alındı.
Yapılan toplantıda Gent ÅŸehrini Gent Bld. BaÅŸkan Yrd. EÅŸit Haklar, SaÄŸlık, Spor ve Refah’tan sorumlu Resul Tapmaz temsil etti ve ÅŸöyle bir konuÅŸma yaptı: “Avrupa Komisyonu’nun mesajı oldukça açık: Mülteci krizi ile ilk karşı karşıya kalan ÅŸehirler Avrupa’nın büyük ÅŸehirleri olmuÅŸtur. Tüm Avrupa bu ÅŸehirlerin deneyimleri gözönünde bulundurulmalıdır. 2015 tarihinden bu yana ÅŸehirlerimize gelen mültecilerin sayısı önemli ölçüde artmıştır.
En önemli sorunlar arasında konut, iÅŸ ve eÄŸitim yeralmaktadır. Entegrasyon hizmetleri saÄŸlamada hızlı bir ÅŸekilde harekete geçtiÄŸimizi ve mülteci krizine ilk katılımcı ÅŸehir olduÄŸumuzu söylemekten gurur duyuyorum. Ancak amacımız daha uzun vadeli entegrasyon planlamaktır ve bu hizmetler ve altyapıların saÄŸlanması için daha fazla fona ihtiyaç var. Åžu an itibarıyla ayrılan bütçeler, Avrupa fonları ÅŸehirler için doÄŸrudan eriÅŸilebilir deÄŸildir. AB acil yardımının yanısıra ‘İltica Göç ve Entegrasyon Fonu’na doÄŸrudan eriÅŸime sahip olmak istiyoruz. Bu baÄŸlamda AB düzeyinde ekstra mali kaynak saÄŸlanmasının önemini vurgulamak istiyorum.”
“EUROCITIES Avrupa’nın 135 ÅŸehrini içine alan geniÅŸ bir iletiÅŸim ağından oluÅŸmaktadır ve özellikle yerel düzeyde entegrasyon sürecinin yönetimini desteklemek için çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmaların en önemlillerinden biri 2010 yılında 35 Avrupa ÅŸehirleri tarafından imzalanmış Eurocities Åžehirler AnlaÅŸması’nın hazırlanması. Anlasma göçmenlerin topluma entegrasyonu için verilen önemin göstergesidir.
Amsterdam ÅŸehrinin koordine ettiÄŸi ve EUROCITIES ile Atina, Barselona, ​​Berlin ve Helsinki gibi üyelerinin katılımıyla DG REGIO adı altında ‘Göçmenlerin entegrasyonunda kentsel ortaklığı’ konusu gündeme alınmıştır.
Toplantının Katılımcıları: Belediye BaÅŸkanları: Gent ÅŸehri temsilcisi Resul Tapmaz’ın yanısıra, Eberhard van der Laan (Amsterdam), Giorgos Kaminis (Atena), Ada Colau (Barselona) Yrd. BaÅŸkanlar: Ritva Viljanen (Helsinki), Hella Dunger-Löper (Devlet Sekreteri, Berlin), Thomas Fabian (Leipzig ve EUROCITIES Sosyal İşler Forum BaÅŸkanı), Carina Nilsson (Malmö), Colombe Brossel (Paris) Francesco Paolo Tronca (Rome)





















