Myanmar’da iç savaş: Onlarca asker Hindistan’a kaçtı

2021'deki darbe sonrası ordu ve silahlı gruplar arasında çatışmaların şiddetlendiği Myanmar'da çok sayıda asker, komşu ülke Hindistan'a sığındı.

2021'deki darbe sonrası ordu ve silahlı gruplar arasında çatışmaların şiddetlendiği Myanmar'da çok sayıda asker, komşu ülke Hindistan'a sığındı.

2021’deki darbe sonrası ordu ve isyancı gruplar arasındaki çatışmaların iç savaşa dönüştüğü Myanmar’ın Hindistan sınırında çatışmalar giderek büyüyor.

Cunta karşıtı grupların saldırıları yoğunlaştırmasıyla çok sayıda Myanmar askerinin komşu ülke Hindistan’a sığındığı bildirildi. Hindistan polisi, en az 43 Myanmar askerinin hayatta kalmak için kendilerine teslim olduğunu duyurdu.

Reuters’a konuşan polis müdürü Lalmalsawma Hnamte, “Geri gönderilip gönderilmeyeceklerini bilmiyoruz, hükümetten talimat bekliyoruz” dedi.

Çatışmalar nedeniyle son günlerde 2 binden fazla Myanmarlı Hindistan’a kaçmıştı. Bazılarının yaralı olduğu ve tedavi altına alındığı bildirilmişti.

Hindistan’ın Mizoram eyaleti savaştan kaçan 30 bini aşkın Myanmarlı sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.

DARBE SONRASI GERİLİM GİDEREK YÜKSELİYOR

Myanmar’da silahlı mücadele yoluyla uzun süredir özerklik talep eden azınlık grupları ile ordu arasındaki çatışmalar artarak sürüyor. Kayah Eyaleti ise ordunun yönetime el koyduğu 2021’den bu yana etnik silahlı gruplarla ordu güçlerinin yoğun çatışmalarına sahne oluyor.

Hükümet, etnik grupların baskın olduğu sınır bölgelerindeki silahlı gruplarla on yıllardır mücadele ediyor.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı. (AJANSLAR)