FİNALİST YARIŞMACI ÖĞRENCİLERİMİZ ‘İSTİKLAL MARŞI’NI MUHTEŞEM OKUDULAR

Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği, İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. Yıldönümünde, Avrupa ve Belçika’nın Başkenti Brüksel’de, ‘İstiklal Marşı’nı Ezbere Güzel Okuma Yarışması Belçika Finali’ düzenledi.

Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği, İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. Yıldönümünde, Avrupa ve Belçika’nın Başkenti Brüksel’de, ‘İstiklal Marşı’nı Ezbere Güzel Okuma Yarışması Belçika Finali’ düzenledi.

TOBB Salonunda gerçekleştirilen yarışmaya ilgi hayli büyüktü. Salonun tamamen dolduğu programda Eğitim Müşaviri Hümeyra Altıntaş Kıran, Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenleri konukları karşıladı.

Final Yarışmasına Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, Anvers Başkonsolosu Batu Kesmen, Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenleri, Sponsor Belçika Müsiad Başkanı Hayri Apaydın, Maarif Vakfı temsilcileri, Gold Fm program yapımcısı Esen Kalın lakaplı Sedat Gökçe, Öğrenci Velileri ve Öğrenciler katıldı.

Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmeni Elif Sağlam’ın sunumuyla başlayan programda, Şehitlere saygı duruşunun ardından hep birlikte İstiklal marşı okundu.

 İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un yaşamını ve İstiklal Marşı’nı yazmasını içeren sinevizyon gösterimi sunuldu. Ardından Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz bir selamlama konuşması yaparak günün önemi ile ilgili şunları ifade etti.

BALKONSOLOS DENİZ:  “İSTİKLAL MARŞIMIZ, BAĞIMSIZLIĞIMIZIN VE MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİN SEMBOLÜDÜR”

“Bugün çok anlamlı bir etkinlikte biraradayız. İstiklal Marşımızın kabulünün 103. Yıldönümünde, hep beraber yarışmacı öğrencilerimizi dinleyeceğiz. İstiklal Marşı’mızın yazıldığı günden, günümüze kadar hepimizin gönüllerinde aldığı yeri hepimiz biliyoruz. Ama bunun gibi etkinliklerde anlıyoruz ki, aslında bize çoğu zaman sıradan gelen bu eserin milletimiz için ne kadar önemli olduğunu her zaman görüyoruz. Az önce sinevizyonda da gördük. Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’nı yazmaya giden öyküsü, o kadar soyut değerler içeren öykü ki tekrar tekrar baktığınız zaman bizi düşünmeye sevk eder.

Ben, İstiklal Marşı’nın yazılış öyküsünü ilk duyduğumda epey duygulanmıştım. Çünkü, kapanıyor 48 saat’te bir görev telaki ettiği için, ama bir yandan da duygularını yazması gerektiği için bu eseri ortaya koyuyor. Bu arada ‘İstiklal Marşı’nın Mecliste kabul edilmesiyle, önemini herkese açıklamış oluyor. İstiklal Marşımızın önemi bağımsızlığımızın, milli birlik ve beraberliğimizin bir sembol oluşundandır.

Kurtuluş savaşının o zorlu ikliminde ortaya konan bir eser olarak, hepimizi bu günlere nasıl geldiğimizi?, bir devlet bir halk olarak anlatması bakımından çok önemlidir.

Ben bu vesileyle, Çocuklarımıza da seslenmek istiyorum. Sizler bugün burada ‘İstiklal Marşı’nın okunması için bunuyorsunuz ama, yaptığınız çalışmalarla bu ‘İstiklal Marşı’mızla aslında iç yolculuğa çıkmış bulunuyorsunuz. İstiklal Marşı’mızın derinlikteki anlamı bizim için ne mana ifade ettiğini bu şekilde daha iyi anlıyoruz. Okurken, seslendirirken, bizi aslında yarınlara taşıyacak bir değer olduğunu da görmekteyiz” dedi.

EĞİTİM MÜŞAVİRİ KIRAN : “İSTİKLAL MARŞIMIZ ADETA BİR DİRENİŞ DESTANIDIR”

Eğitim Müşaviri Hümeyra Altıntaş Kıran, ise yaptığı konuşmada tüm davetlileri selamlayarak başladığı konuşmasında: “Öncelikle bu etkinliğimize katılımın yüksek olduğundan, salonun dolup taşıdığından çok memnun olduğumu hepinize teşekkür dileklerimi ifade ederek, sözlerime başlamak istiyorum.

Bugün ‘İstiklal Marşı’mızın kabul edilişinin 103. Yıldönümünü kutlamak Milli ve Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anmak ve bu vesileyle, Müşavirliğimizce düzenlenen  ‘İstiklal Marşı’mızı güzel okuma Yarışmasının Belçika Finalini gerçekleştirmek üzere bir araya gelmiş bulunmaktayız.

İstiklal Marşı basit bir Şiir değil, Türk Milletinin inancını, azmini, gücünü, vatan ve bayrak sevgisini anlatan, bağımsızlık mücadelemizi ölümsüzleştiren adeta bir direniş destanıdır.  Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, ‘İstiklal Marşı’mızı kaleme alarak, tarih boyunca vatanının bütünlüğü ve bağımsızlığına yönelik tüm, tehditlere kahramanca karşı koyan, Türk Milletine hiçbir gücün boyun eğdiremediğini ve bundan sonra da eğdiremeyeceğini bizlere bir kez daha hatırlatmıştır.

Diğer bir deyişle İstiklal Marşımız bize kim olduğumuzu hatırlatarak, yurdun dört bir yanının işgal altında olduğu günlerde Türk Milletine tüm imkansızlıklara rağmen, yeniden ayağa kalkmak için bağımsızlığı için mücadele etme gücü ve cesareti vermiş, halkımızın tarihin her döneminde olduğu gibi, bir kez daha kötü günlerin geçtiğine dair inancımı pekiştirmiştir.

Dünya var oldukça İstiklal Marşı’mızda var olacaktır. Şimdi Belçika genelinde yapılan yarışmalarda Finale kalan Öğrencilerimiz yarışacaklar. Şimdiden Tüm Öğrencilerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Türkçe ve Türk Kültürü öğrencilerinden oluşan ‘Çocuk Korosu’nun okuduğu türküler alkışlarla karşılandı.

‘İstiklal Marşı’nı en güzel okuma final yarışması, 1-3. Sınıf küçükler ve 4-6. Sınıf büyükler olmak üzere iki kategoride gerçekleştirildi.

Türk Dili Okutmanı Dr. Levi Sönmez, Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenleri Meral Kaya Doğru, Ali Gültaş’dan oluşan Juri Final yarışma programını başlattı.  Yarışmaya Küçüklerde: Yusuf Okur, Lina Uçan, Ayşen Beşyaprak, Yüsra Beyazyüz, Kübranur Erşahin, Fatma Nisa Çalmıh, Taha Şıman, Aliyan Kılıçaslan ve Eymen Berber katıldı.

Yarışmaya Büyüklerde : İlayda İnkaya, Zehranur Çömlek, Sümeyra Albayrak, Dila Ecem Sarı, Abdullah Batak, Ahsen Meva Okur, Elif Gürlevik, Züleyha Çobanoğlu katıldı.

Yarışma sonucunda küçüklerde ilk üçü kazanan: 1. Lina Uçan, 2. Yüsra Beyazyüz, 3. Aysen Beşyaprak .Büyüklerde ilk üçü kazanan: 1. Elif Gürlevik, 2. Abdullah Batak, 3. Sümeyra Albayrak oldu.

Büyük coşku ve heyecanın yaşandığı yarışmada tüm Sevgili Çocuklarımız yürekleri ve mimikleriyle İstiklal Marşı’nı en güzel bir şekilde okuyunca, davetlilerin bazıları program esnasında duygulu anlar yaşayıp ve göz yaşları akıttılar.  Program hatıra görüntülerle son buldu.

**************************

Belçika Aydın Haber olarak böylesi bir güzel programı düzenleyen Eğitim Müşaviri Hümeyra Altıntaş Kıran’ın şahsında tüm ‘Türk Kültürü ve Türkçe Öğretmenlerimizi ve sevgili çocuklarımızı tebrik ediyoruz.

www.belcikaaydinhaber.com