BRÜKSEL’DEKİ NEVRUZ (BAHAR BAYRAMI) KUTLAMASI’NDAN BİRLİK VE KARDEŞLİK MESAJLARI VERİLDİ

Nevruz Bahar Bayramı kutlamaları dünyanın değişik bölgelerinde kutlamaları devam ediyor. Beş bin yıldan beri süre gelen kutlamalar, çeşitli ritüeller ve geleneksel adetlerle günümüze kadar gelmiştir. Avrupa ve Belçika’nın Başkenti Brüksel’de de ‘Brüksel Ehlibeyt Kültür Merkezi’ organizasyonuyla ‘Yeni yaşam Düğün Salonu’nda çok güzel bir kutlama gerçekleştirildi

Nevruz Bahar Bayramı kutlamaları dünyanın değişik bölgelerinde kutlamaları devam ediyor. Beş bin yıldan beri süre gelen kutlamalar, çeşitli ritüeller ve geleneksel adetlerle günümüze kadar gelmiştir. Avrupa ve Belçika’nın Başkenti Brüksel’de de ‘Brüksel Ehlibeyt Kültür Merkezi’ organizasyonuyla ‘Yeni yaşam Düğün Salonu’nda çok güzel bir kutlama gerçekleştirildi.

Kısa adı BEKM olan ‘Brüksel Ehlibeyt Kültür merkezi Başkanı İsmail Dorbar ve Yönetim kurulu üyelerinin davetlilerini sıcak ve samimi bir şekilde karşılayarak, Bayram tebriklerini kabul ettikleri kutlamaya T.C. Brüksel Büyükelçisi Bekir UYSAL, Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, Anvers Başkonsolosu Batu Kesmen, Brüksel Parlamentosu Milletvekili ve Başkan Vekili Hasan Koyuncu, Brüksel ve Walon Brüksel Federasyonu Milletvekili Sadık Köksal, Brüksel Milletvekilleri Şevket Temiz, İbrahim Dönmez, Siyasetçi Sait Köse, Meclis Üyeleri Döne Sönmez, Emel Köse, Yusuf Yıldız, Beringen Müzik Kulüp Başkanı İsmail Erdoğdu, BİF Başkanı Muhammed Ünal, Basın mensupları ve kalabalık davetli topluluğu katıldı.

Program başarılı Akademisyen Hüseyin Bağcı’nın akıcı ve güzel sunumu ile start aldı.

Program Genç Alim Emre Poyraz’ın Kuranı Kerim okunmasıyla devam ettikten sonra, İsmail Kayı’nın hazırlayıp sunduğu, sinevizyon gösterildi.

Dernek Başkanı İsmail Dorbar, yaptığı selamlama konuşmasında katılan tüm davetlilerin ‘bayramını kutlayarak, kendilerine teşekkür’ etti. Kanal On4’de ‘Selman Yollarda’ adlı program yapımcısı ‘Selman Karakurt’ Kaybolan Azeri lehçesindeki kelimeleri sundu.

Karakurt’un sunumu sonrası, Şeyh Hümmet Acar bir konuşma yaparak, nevruz Bayramının dinimiz ve kültürümüzdeki yeri konusunda bir konuşma yaptı. Acar’yaptığı detaylı konuşmasının özetinde, “Beş bin yıllık geçmişi olan Nevruz Bahar bayramı, Baharın, yeniden dirilişin bayramı olarak kutlanmaktaydı. Bu bayramda baharı anmakla birlikte İslam öncesi toplulukların kutladığı bir bayramdı. İslam’dan sonra bu bayram İslam’ında güzel adetleriyle zenginleşerek günümüze kadar geldi. Hz. Ali kastedilerek ‘Ali Bayramı’ adıyla kutlanan bu güzel bayram, toplumsal geleneklerin yaşatılması, doğanın yeniden doğuşunun ifadesiyle önem arz ediyor. Bu mübarek Ramazan ayında her iki bayramı da kutlamanın sevincini yaşıyoruz.” dedi.

Daha sonra, Mine Er adlı genç kız Nevruzla ilgili bir şiir okudu.

Protokol konuşmalarında sırasıyla Brüksel Milletvekili Hasan Koyuncu, Sadık Köksal, İbrahim Dönmez, Siyasetçi Önceki dönem Schaerbeek Belediye Başkan yardımcısı Sait Köse, Siyasetçi Engin Muğla, Mehti Akbal, BİF Başkanı Muhammed Ünal, Gazeteci Celil Gündoğdu, Selman Karakurt, birer selamlama konuşması yaptılar.

Tüm konuşmacılar organizasyonu beğendiklerini birlik ve beraberlik mesajları vererek, davetlilerin ‘Nevruz Bayramlarını kutladılar.

Genç siyasetçi ve akademisyen Mehti Akbal’ın Nevruz Tarihi ile ilgili sosyolojik konuları içeren makalesi dikkatle dinlendi.

Belçika Aydın Haber Genel Yayın Yönetmeni Celil Gündoğdu’da bir selamlama konuşması yaparak, duygularını dile getirdi.

‘Haberler, haberler’ adlı Gençlerin hazırlayıp sundukları Tiyatro gösterimi alkışlarla karşılandı.

BÜYÜKELÇİ UYSAL: “NEVRUZ GÜNÜ BİR TOYDUR, BİR BAYRAMDIR, NEVRUZ BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

” Programın onur konuğu olan T.C. Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal’da yaptığı konuşmada programı düzenleyen Brüksel Ehli Beyt Kültür Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Dorbar’ın şahsında tüm organizatörleri tebrik ederek, Bayramlarını kutladı.

Büyükelçi Uysal, engin tarihi bilgisiyle sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu güzel Ramazan gününde bizi bir sofranın etrafında birleştirmek üzere davet eden değerli Tertip Komitesine teşekkür ederken,  hepinize güzel bir akşam ve hayırlı Ramazanlar diliyorum. Öncelikle burada bulunmamıza vesile olan bu günün anısına, Nevruz Bayramı’nın anlamını idrak etmek üzere birkaç kelime söylemek istiyorum.

Kuzey Kıbrıs, Türkistan dahil bir çok ülkede görevlerde bulundum. Genellikle Türklerin olduğu ülkelerde Nevruz Bayramları’nın büyük bir coşkularla kutlandığına gözlerimizle tanık oldum. Evet Nevruz yeni gün demek, yeni bir günün bereket ve bolluk getirmesi manasında tüm insanlığım temennisinin ifade ettiği bir gündür. Gece ve gündüzün eşitlendiği gündür. Bunu Hıdrellez izleyecek, bunu yaz gün dönümü, sonra güz dönümü, sonra yine kış dönümü izleyecek.

Eski Pers Uygarlığının Ortadoğu’daki tarım toplumlarının gelişmesi sırasında bütün doğa bilgilerini toparlayıp, Nevruz’u bir bolluk ve bereket günü olarak bayram ilan etmesinin özelliklerini görev yaptığım o ülkelerde gördüm ve bizzat şahit oldum. Ortaasya ülkelerinde bir gelenek var. Nevruz günü ne kadar bol yemek yaparsak, nesillerimizi bu bol yemekler ile doyurur isek, tüm yıl bütün gıdalarda bolluk ve bereketli olur. Nesillerimiz aldıkları bu gıdalarla sağlıklı, güçlü olur, bolluk ve refah içerisinde yaşamlarını sürdürürler ve Nesiller devam eder, inancı vardır.

Bunun o bölgelerde bir veciz ifadesi var. “Nevruzla kutlanan bir gün vesilesiyle, boyları boylanır, toyları toylanır” Bu gün bu bir toydur, bayramdır. Bu vesileyle hepinizin nevruz bayramını büyük bir coşkuyla kutluyorum” dedi.

Şeyh Ahmet Uruş’un günün anlamı ile ilgili konuşmasının ardından Seyyid Serdar Hüseyni'nin okuduğu Kuran ve Ezan sonrası iftarlar açıldı.

Iğdır yöresi geleneksel Azerbaycan mutfağından Nevin Gülmez, Bader Ada, Hatice Bağcı ve Meryem Teltay hanımefendilerin hazırladığı lezzetli yemekler, davetlilere takdim edildi. Bozbaş, Yoğurtaşı, Taş Ddöğme sulu köfte, Evelik aşı, Kete, Bulgur ve Üzümlü Pilav, Helva, Patlıcan Reçeli gibi yemek ve tatlılar davetlilerce çok beğenildi, lezzetli bulundu.

Yapılan Yumurta Dövüştürmesini Büyükelçi Sayın Bekir Uysal ile Brüksel Milletvekili Sayın Kasan Koyuncu gerçekleştirirken, bir yumurta dövüş müsabakası da Başkonsoloslar Sayın Umut Deniz ve Sayın Batu Kesmen tarafından yapıldı. Geleneksel Yumurta Tokuşturma müsabakasının Şampiyonu Anvers Başkonsolosu Batu kesmen oldu.

Yumurtalara sponsor olan İdeal Marketler sahipleri, Haluk Artantaş ve Serkan Karaca’nın yanında diğer tüm sponsorlara da teşekkür edildi.

Yapılan çekiliş, hatıra görüntüler ardından tüm davetlilere hazırlanan ‘Yedi meyveden oluşan, ‘Yedi Levin’ ve kırmızı yumurta ikram edilmesi ardından program sona erdi.

Belçika Aydın Haber olarak, birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği bu güzel Nevruz Bayramı kutlama programından dolayı, Ehlibeyt Kültür Merkezi Başkanı Sayın İsmail Dorbar’ın şahsında, tüm Yönetim kurulunu ve emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz. www.belcikaaydinhaber.com