KAGİDER BELÇİKA TÜRK TOPLUMUNDAKİ İŞ DÜNYASI VE STK TEMSİLCİLERİYLE BİRARAYA GELDİ

Kısa adı KAGİDER olan ‘Türkiye Kadın Girişimciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu Başkanlığındaki heyet, T.C. Brüksel Büyükelçiliği Şehit Dursun Aksoy Salonu’nda Belçika’daki STK Temsilcileri ve Girişimcilerle bir araya gelerek, tanışma ve görüşmelerde bulundular.

Kısa adı KAGİDER olan ‘Türkiye Kadın Girişimciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu Başkanlığındaki heyet, T.C. Brüksel Büyükelçiliği Şehit Dursun Aksoy Salonu’nda Belçika’daki STK Temsilcileri ve Girişimcilerle bir araya gelerek, tanışma ve  görüşmelerde bulundular.

Her iki ülkenin özellikle Kadın girişimcilerinin tanışarak, ülkelerin ekonomik ve kalkınma projelerine destek amaçlı yapılan ortak düşünceler ve çalışmalar ile ilgili program sıcak bir kahvaltılı ortamda gerçekleştirildi.

T.C. Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal’ın himayesinde gerçekleştirilen toplantıya, Büyükelçilik Birinci Müsteşarı Özgür Çakar, Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, Anvers Başkonsolosu Batu Kesmen, KARGİDER Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu, Kargider AB Termsilcisi ve Avrupa Politikası Kıdemli Danışmanı Ayşe Yürekli, Yönetim kurulu üyeleri, Kadın STK Dernek temsilcileri, Girişimci Kadınlar, Sanatçılar ve Basın mensupları katıldı.

Buluşmada Büyükelçi Bekir Uysal ve Kargider Başkanı Esra Bezircioğlu birer selamlama konuşması yaparak, her iki ülkenin özellikle Kadın Girişimcilerinin çalışma ve ortak etkinliklerinin her iki ülkenin hem ekonomisine, hem de dostluk dayanışma ve kaynaşmasın büyük katkılar sunacağı inancının altı çizildi.

Sıcak bir ortamda gerçekleşen toplantının çok yararlı geçtiği dile getirilerek, bu tür toplantıların yararlı olduğu ve devamı noktasında vurgular yapıldı.

BÜYÜKELÇİ UYSAL: “NOBEL İKTİSAT ÖDÜLÜ DÜNYA’NIN OBJEKTİFLERİNİN ÇEVRİLDİĞİ BİR ÖDÜL’DÜR”

 T.C. Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, KARGİDER’in Brüksel’de STK ve Kadın Girişimcilerle buluşması nedeniyle, bir selamlama konuşması yaptı.

Büyükelçi Uysak şunları ifade etti: “Öncelikle KARGİDER Başkanı Sayın Esra Bezircioğlu ve Yönetim kurulu üyelerini Salonumuzda ağırlamaktan ve sizlerle buluşturmaktan dolayı mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum.

KARGİDER buluşmasına davetimize icabet ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Bugün bizim için gurur günü. Niçin gurur günü? Biz ülkemizde, toplumumuzda Türk Kadınının çok iyi yerlere geldiğini, attıkları adımlarla başarılı bir seviyeye geldiğini gördükçe bundan çok mutlu oluyoruz. Örneğin Türkiye’deki iş camiası içinde Kadın Girişimcilerin rolüdür.

 Nobel İktisat Ödülü niçin var diye düşündüğümüzde? Bunun bir hesap-kitap meselesi olduğunu, aynı şekilde sadece beşer bilimlerde ve temel bilimlerde diğer isimlerde değil, hesap-kitap içerdiği için sosyal bilimlerin sadece İktisadı teşkil eden dalında da ‘Nobel Ödül’ verilmesi gerektiği söylüyor İktisatçılar.

Bu 1929 Ekonomik Krizinden sonra, Nobel Ödülleri kararlaştırılması sırasında yapılan bir tartışma. Gerçekten de sosyal bilimler dallarında, iktisat dalında Nobel Ödülleri verilmekte. Dünyanın Objektiflerinin çevrildiği bir konu olduğu için, Kadın istihdamının toplum içinde payını doğrudan ilgilendirdiği için anlamlı bir olay. Son Nobel İktisat Ödülü’nün konusuna bakan isim, bizim bugün Türkiye’den ağırlamakta olduğumuz heyetin sizlerde buradaki muhatapları olarak bir takım iş bağlantıları yapmasının önemini daha iyi anlaşış olacağız.

Bu açıdan geldiğiniz için tekrar teşekkür ediyorum. Bizim buradaki özellikle Belçika’nın Dış Ticaret’teki önemli payını göz önünde tuttuğumuzda, ihracatı 520 Milyar Euro, 500 milyar Euro ise ithalatı payı var. Milli gelir payı da gelir açısından yüksek bir ülke. Mutlaka sektörler bazında Belçika ile yapılabilecek bizim buradaki iş çevrelerinin biraraya gelmesiyle, ölçek ekonomilerinin de değerlendirmesini sağlayacak, bazı imkanlar çıkacak o aöıdan burada sizleri bir araya getirmek istedik” dedi.

KARGİDER BAŞKANI BEZİRCİOĞLU: “MESAFELER UZAK’TA OLSA BİZLER BÜYÜK BİR AİLEYİZ”

Kargider Başkanı Esra Bezircioğlu yaptığı selamlama konuşmasında, “Belçika’daki STK temsilcileri ve Girişimcilerle buluşmamıza vesile olan T.C. Brüksel Büyükelçimiz Sayın Bekir Uysal’ın şahsında tüm emeği geçenlere ve siz değerli davetlilere çok teşekkür ediyoruz.

Bizler Kadın Girişimcileri desteklemek üzere onlara yardımcı olan projeler ve politikalar  üreten toplum kuruluşuyuz. Burada olmamızın sebebi 2008-2019 yılları içerisinde oldukça yoğun temaslarımız vardı.

Pandemiyle birlikte, bu temaslarımıza biraz ara vermek zorunda kaldık. Ama üç ay önce AB Temsilcimiz Ayşe Yürekli Hanımın çabaları sonrası bu temaslarımızı özellikle AB temsilcileriyle görüşerek, Türk Kadınının Girişimci ruhunu buradaki muhataplarımıza tanıtman, Avrupa’daki Türk Kadınlarının Türkiye’de rol model olmalarını sağlamak amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Sizlerle burada birlikte olmak bize çok iyi geldi. Büyük bir aileyiz. Bu ailede uzak olabiliriz ama, mesafeler, birbirimize gönülden uzak anlamına gelmiyor. Bu yüzden burada sizlerle birlikte olmak bizler için çok anlamlı. Buranın bir fotoğrafını çekip, Türkiye’de neler yapabiliriz. Ayrıca burası için biz neler yapabiliriz diye bir aradayız. Bizi internet ve sosyal üzerinden takip edebilirsiniz” dedi.

KAGİDER Hakkında

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), girişimcilik yoluyla kadının güçlenmesini hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur. Kadının sadece ekonomik olarak değil politik ve sosyal olarak da güçlenmesini hedefler. KAGİDER kadın girişimciliğini, kadınların eşitsiz ve dışlanan toplumsal konumlarının değişmesi ve bu sayede ekonomik güçlenme ile kadın güçlenmesini sağlayacağı için destekler. Kadın girişimcilerin sağlayacağı faydalar, kadınların güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkı verecektir.

Kuruluşundan bu yana yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde kamu, özel sektör ve sivil topluma mensup pek çok paydaşla, bu amaca yönelik proje ve çalışmalar geliştirmekte ve yürütmektedir. Yaklaşık 400'ün üzerinde üyesi bulunan KAGİDER, vizyonu ve misyonu doğrultusunda, kadın girişimcilerin güçlenmesi için eğitim, rehberlik ve mentörlük desteği vermekte, kadının ekonomik konumunun güçlenmesi ve kadın-erkek fırsat eşitliği konusunda savunum çalışmaları yapmaktadır.

Tarihçe

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Eylül 2002'de 37 kadın girişimci tarafından ülke çapında faaliyet gösteren ve kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olarak İstanbul'da kuruldu.

KAGİDER’in temelleri, 2002 yılı Şubat ayında düzenlenen Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Toplantısı’na Türkiye’den davet edilen kadınların kendilerini orada yalnız hissetmesi sonucunda atıldı. Toplantıya katılan 9 Türk kadın girişimciden biri olan Meltem Kurtsan, döndüğünde bunu tartışmaya açtı ve bir dernek kurma fikrini Türkiye Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği TÜSİAD ile paylaştı. TÜSİAD’ın da projeyi desteklemesiyle KAGİDER 12 Eylül 2002’de kuruldu.

Meltem Kurtsan (2002-2007), Gülseren Onanç (2007- 2010), Dilek Bil (2011), Gülden Türktan (2011- 2015), Sanem Oktar (2015-2019), Emine Perviz Erdem (2019-2023), Esra Bezircioğlu (2023-...) başkanlık yaptı.

KAGİDER, kuruluşunun ardından kamu, özel sektör ve sivil toplumdan bileşenlerle işbirliği içinde genç kadınları iş yaşamına hazırlamak, girişimci ya da girişimci olmak isteyen kadınlara eğitim ve mentörlük desteği vermek, rol modeli girişimci kadınları görünür kılmak ve artırmak amacıyla çok sayıda proje ve çalışmaya imza attı.

KAGİDER, bugün farklı sektörlerde aktif olarak çalışan ve değer üreten yaklaşık 400'ün üzerinde kadın girişimci üyesi ile büyümeye ve güçlenmeye devam etmektedir.

KAGİDER, bugün farklı sektörlerde aktif olarak çalışan ve değer üreten yaklaşık 400'ün üzerinde kadın girişimci üyesi ile büyümeye ve güçlenmeye devam etmektedir.

www.belcikaaydinhaber.com