PANDEMİNİN KÂRI, FABRİKA AYARI /Zana Eminli Acar

Paranın ne önemi var? Mühim olan İNSANLIK! Pandemide en çok insanlığın şu inancı benimseyeceği ve maneviyatın ön plana çıkacağı gibi birçok teori ortaya atıldı. Ben ise tutmaz,olmaz, insanlar yine en acımasız halleriyle kaldıkları yerden devam ederler demiştim.

Paranın ne önemi var?

Mühim olan İNSANLIK! 

Pandemide en çok insanlığın şu inancı benimseyeceği ve maneviyatın ön plana çıkacağı gibi birçok teori ortaya atıldı. Ben ise tutmaz,olmaz, insanlar yine en acımasız halleriyle kaldıkları yerden devam ederler demiştim.

Ben demiştim demeyi sevmiyorum ama demiştim:))

Ne sanıyordunuz? Bir salgın her şeyi , bu kirli kokuşmuş dünyanın kokuşmuş zihinlerini nasıl bir kerede düzeltsin?

Sen iyi tarafından bakarken, teyzenin biri Corona olmuş, sosyal medyadan takipçi kasıyor, hastalığı bile malzeme olarak kullanıyor!

(Hastalanmış ve yakınları tarafından yapılan sosyal medya paylaşımlarında dua isteyenleri, uyarıda bulunanları tenzih ediyorum.)

Pandemide kâr-zarar hesabını bırakmayanlar da var elbet, belirsizlik içinde her şeyi boşveren de!

Sonumuz ne olacak hala bilinmez ama biz yaşadığımız, nefes aldığımız her an, nasıl bir hayat istediğimizin ve ne için mücadele ettiğimizin farkında olmalıyız. Yaşamın bir karması var ve bizi doğruya götüren ise o karmanın farkına varmak.

Olan bir olay neden bizimle bağlantılı, neden bizim başımıza geldi? Bunun sebebi, bize anlatmak istediği nedir gibi sorular sormalı.. ben soru sormadan öğrenilmeyeceğini düşünenlerdenim. Araştırarak da öğreniriz ama araştırmaya heveslenmek için bile soru sormalı! 

Nerede kalmıştık?  

Mühim olan insanlık? Para da ne ki? Bak cebimizde paramız vardı da benzin deposu dolduramıyorduk , dışarıya çıkamadığımz için har vurup harman savurmuyorduk, yok efendim marketleri stokladık da para harcayacak başka yer mi vardı, evlere kapandık, harcayasımız var da harcayamıyok falan..(oh oh cebimize kaldı paralar) bla bla blaaaa..

Evet evet , tabi öyle oldu :)) Sen parayı cepte zannederken, Amazon’un CEO’su Jeff Bezos günlük 13 milyar doları da evde oturarak kazandı zaten! Bilginize!

Bir züğürt tesellisi olarak,biz elin ejjjjneeebisinin yükselişini seyrederken paranın ilk çıkışının bir Anadolu medeniyeti olan Lidyalılar olduğunun da altını çizelim! Çizelim de neye fayda? Bir şeyi ilk bulandan ziyade iyi yöneten olmak lazım sanırım!?

Paranın ne önemi var?

Mühim olan İNSANLIK!

Genelde parayı çok seven ama sevdiğini belli etmeyenlerin kullandığı bu klasikleşmiş cümle yapısı, milattan önce 7. Yüzyılda Lidyalılar’da hangi şekilde vücut bulmuştu mesela?

Bıçağın, mayanın ne önemi var, mühim olan insanlık!  

Zira para yokken Çin ve diğer medeniyetlerde takas edilen değerli şeylerin başında bunlar geliyormuş! Her dönemin kendine özgü değerli kabul ettiği şeyler var, bir de her daim “değerli olanlar”! Hazır şu yüzyılda pandemiye denk gelmişiz, vitesi boşa almışız, hayatta nelere değer vermişiz, nelere kendimizi kaptırmışız, neleri kaçırmışız , nasıl yaşamışız bir gözden geçirmek , gerçekten nefes alıp almadığımızı hissetmeye ihtiyacımız var.

                         ****

Bizim için önemli ve değerli şeyleri hiç düşündük mü?

Gerçekten değerli olanları?

Gerçek olanları!

Oysa pandemide neler umut etmiştik, maneviyatımız tavan yapacaktı;) insan olduğumuzu hatırlayacaktık.. sahte yaşamları, yüzeysel ilişkileri bir kenara bırakıp, özümüze dönecektik! Neredeee??

                             ***

Ama hala ve yine ve hep umut var.

Şişirilmiş balon olan her şeyden uzaklaşmak için, gerçek olana yakın durmak için, kendimiz gibi olmak için. Halbuki doğarken ne kadar sade ne kadar masum ne kadar temiziz.

Büyüdükçe benliğimizden uzaklaşıyor, her yönüyle bazen kişilere, bazen görevlere, bazen toplumun bize empoze ettiklerine, bazen ilişkilere, bazen sosyal medya paylaşımlarımızdaki layklara bağımlıyız;)

                            ***

Evlere kapanmışken, yalnızlaşmışken, iç dünyamızı keşfetmeye çalışırken fırsat bu fırsat deyip arınmak, güzelleşmek, sadeleşmek.. meğer ne zormuş fabrika ayarlarına geri dönmek!

                               **

Dönsek bile artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, mesela eskiden maskeler görünmüyordu, şimdi görünüyor! :)))

Bunu da teselli olsun diye yazıyorum, sıkmayın canınızı, her şerde bi ayar vardır.. öyle değil miydi yoksa?

Ayarımız kaçmış bizim, bi ayar çekelim, kendimize gelelim. Sosyal mesafemizi alıyorsak, maskelerimizi de neremize takacağımızı biliyorsak, yırttık:))

Yazı da yedik bu arada. Yeni sezonumuz hayırlı olsun canlar. Bol kahkahalı günlerimiz olsun.

Eyvallah

Instagram/ zanaonair    Facebook/ Zana