Türk ve Faslıların Belçika’ya Gelişinin 60. Yılında Uyum Mesajı Verdiler

Üzerinde yaşadığımız güzel Belçika ülkesine ‘Türk ve Faslı’ların gelişinin 60. Yıldönümü etkinlikleri yavaş yavaş start almaya başladı.

Üzerinde yaşadığımız güzel Belçika ülkesine ‘Türk ve Faslı’ların gelişinin 60. Yıldönümü etkinlikleri yavaş yavaş start almaya başladı.

Bilindiği gibi 17 Şubat 1964 tarihinde Belçika ve Fas savaş sonrası kapsamında "Faslı işçilerin istihdam edilmesi" konusunda bir anlaşma imzaladılar. Belçika'nın maden ve çelik sanayilerinde daha iyi bir yaşam umuduyla on binlerce işçi gelmişti. Daha sonra aynı yıl,  16 Temmuz 1964 tarihinde Türkiye ile benzer bir anlaşma imzalanmıştı.

Brüksel’in 19 belediyesinin içinde bulunan Saint Josse belediyesince düzenlenen Türk ve Faslı’ların Belçika’ya gelişinin 60. Yıldönümü nedeniyle, Başkan Emir Kır’ın insiyatifinde, görkemli bir etkinlik düzenlendi. Brüksel’in Kral Caddesinde bulunan ve Saint josse belediyesine ait binanın toplantı salonunda gerçekleştirilen kutlama etkinliğine Türk, Faslılar yanında yüzlerce Belçika’lı davetliler de yer aldı.

Başkan Emir Kır’ın yaptığı kutlama etkinliğine T.C. Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal, Maroc (Fas) Brüksel Başkonsolosu Hasan Touri, Göç Müzesi Müdürü Loredana Machi ve Saint Josse Belediye başkanı Dorah Ilunga, Saint josse Belediye başkan yardımcıları, Meclis Üyeleri, Saint Josse’de hizmet veren Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve kalabalık davetli topluluğu katıldı.

Başkan Emir Kır günün önemi ile ilgili güzel bir konuşma yaptı. Kır konuşmasında şunlara değindi:

Başkan Kır, "Öncelikle bu anlamlı programımıza teşriflerinden dolayı Sayın Büyükelçi Bekir Uysal ve Maroc Brüksel Başkonsolosu Sayın Hasan Touri’ye, tüm protokol üyeleri ve siz sayın davetlilerimize teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum.

Bildiğiniz gibi 60 yıl önce Belçika, Fas ve Türkiye ile resmi anlaşmalar imzaladı, böylece bu üç ülke arasında bugün de yaşanmaya devam eden yeni bir tarih yazıldı. Bu anın ciddiyet, hafıza ve hırs içinde gündemde tutulması önemlidir. Bu gün önümüzdeki aylarda yapacağımız etkinliklerin sunumunu gerçekleştirerek 60. Yıl kutlamalarına start veriyoruz.

Belediye tarafından 60. yıl dönümünü kutlamak için, Mayıs ayında bir karnaval ve sokak sanatları festivali, Ramazan ayında "masaları paylaşmak", göç temalı bir oyun ve Rafik El Maai ve Gulabi Kubat'ın da aralarında bulunduğu daha fazla konser gibi birçok etkinlik planlanıyoruz.

Kabine Loredana Marchi ile işbirliği içinde çalışmayı planlayan belediye başkanı, "Çoğu zaman benim de taşıdığım bu güzel hikayenin ayrılmaz bir parçası olan sivil toplumdaki ve sivil toplumdaki aktörleri çağırdık," dedi.

Büyükelçi Bekir Uysal, Maroc Brüksel Başkonsolos Hasan Touri, Göç Müzesi Müdiresi Loredana Machi ve Saint Josse Belediye başkanı Dorah Ilunga, yaptıkları konuşmalarda Göçlerin önemi ve uyumu hakkında geniş bilgiler aktararak, her iki toplumu da Belçika’da göstermiş oldukları büyük uyum ve katkılarından dolayı tebrik ettiler. Konuşmacılar ayrıca her iki toplum mensuplarının uyumunu ve yöneticilerin hoşgörüsünü dile getirerek, Belçikalı yöneticilere ve uyuma katkı sunan STK temsilcilerine de teşekkür ettiler.

Maroc toplumunu temsilen Fatıma Maher ve Türk toplumunu temsilen Elif  Karakaya  adlı hanımlara göçmenler adına birer buket takdim edildi. Program sonrası Türk ve Maroc mutfağından hazırlanan yemek ve içeceklerin davetlilere takdimiyle program sona erdi.

Belçika Aydın Haber olarak her iki toplumu Belçika’ya gelişlerinin 60. Yılını kutluyor, böylesi güzel bir programa imza atan Sayın Saint Josse Belediye Başkanı Emir Kır’ı da tebrik ediyoruz. www.belcikaaydinhaber.com