Belçika'ya sonradan gelen ve Belçika'da yetişen rol model Hüseyin ASLAN, Ekonomi eğitimi almış olup, Muhasebe, Ticaret Hukuku, Ticaret Politikasi ve Fizibilte Raporu hazırlama dersleri vermekte. Hüseyin ASLAN, Belçika hükümetince başarıları nedeniyle de ödüllendirilmiştir. Hüseyin ASLAN'ı bu ayın portresi olarak sizlere tanıtacağız.
2014'de Türklerin Belçika'ya gelişlerinin 50. yılı kutlanacak. Belçika'ya işçi olarak gelen ilk neslin çocukları Belçika'nın ilerlemesinde ve yapılanmasında etken olmaya devam ediyorlar. Belçika'nın Türk kökenli vatandaşları siyaset'te, ekonomide, eğitimde, kültürde, sanatta, sporda ve kısacası her dalda yükseliş trendlerini belirginleştirmekteler.
Belçika'ya sonradan gelen ve Belçika'da yetişen rol model Hüseyin ASLAN, Ekonomi eğitimi almış olup, Muhasebe, Ticaret Hukuku, Ticaret Politikasi ve Fizibilte Raporu hazırlama dersleri vermekte. Hüseyin ASLAN, Belçika hükümetince başarıları nedeniyle de ödüllendirilmiştir. Hüseyin ASLAN'ı bu ayın portresi olarak sizlere tanıtacağız.
Hüseyin ASLAN Kimdir ?
Hüseyin Aslan 1967 yılında Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Ömerhacılı Kasabasında doğdu. İlk ve orta öğretimini doğum yeri olan Ömerhacılı'da, lise öğrenimini Kaman'da tamamladı. Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünde başlayan üniversite eğitimi aynı dönemde Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde de bölümü ile alakalı üç yıl ders alarak devam etti.
1990 yılında Belçika'ya gelen Aslan lisansını yine Anadolu Üniversitesi Batı Avrupa projesinde tamamlayarak iktisat bölümünden mezun oldu.
Bu dönemde yoğun bir Hollandaca dil eğitimine ağırlık veren Aslan ailenin ekonomik durumu, kendisinin dil eğitimi ve aynı zamanda eşinin son sınıf lise ve üç yıl yüksek öğretmen okulunu finans etmek amacı ile beş yıl özel bir şirkette konteyner tamircisi, kaynakcı olarak çalıştı.
BELÇİKA'DA YETİŞEN HÜSEYİN ASLAN BAŞARI GRAFİĞİNİ HER GEÇEN GÜN YÜKSELTMEKTE
1995 yılı sonunda Antwerpen belediyesinin yabancılar politikasına şekil veren ve yabancılar hakkında notalar, beyanlar ve tavsiyeler sunan SlRA'da (belediye entegrasyon meclisi) önce halkla ilişkiler sorumlusu olarak başladı ve daha sonra aynı daireye dönemin belediye başkanı ve meclisle sorumlu encümeni tarafından tercihli olarak Koordinatörlük görevine atandı.
Kısa bir süre sonra Avrupa Komisyonu'nun bünyesindeki bir projeden Antwerpen Büyüşehir sınırları içerisinde mevcut olan KOBİ' lerin işletme kanunları, Belçika muhasebe sistemi, ticaret politikası, işletme kuruluş kanunları ve şirketler kanunu gibi konularda bilgilendirlmeleri, durumlarının iyileştirilmesi ve aynı zamanda yeni girişimci adaylarına rehberlik etme konularında danışmanlık teklifi aldı. Eğitimi ile alakalı olan bu iş teklifini kabul eden Aslan, bu birimde bulunduğu süre içerisinde bir Belçika'lı mesai arkadaşı ile birlikte etnik kökenli girişimcileri destekleme amaçlı yeni bir birim oluşturdu.
Bu projeye başladığı aynı dönemde Aslan gerçek kişilik olarak Aslan Consulting adı altında kendi danışmanlık faaliyetlerine başladı. 2001 yılında kendi işlerinin yoğunlaşmasından dolayı Avrupa Komisyonu bünyesindeki projeden istifa etti. Kendi yerine biri Belçika'lı ve ikisi Fas'lı işletme danışmanı yetiştirmesi ve bunlara özel eğitim vermesi şartı ile istifası kabul edildi.
Bu dönemden sonra bir çok ilke imza atan Aslan iki yılı aşkın bir zaman Antwerpen belediyesinin teklifi üzerine kendi alanında bir ilk olan "özel ve kamu kuruluşlarının birlikte çalışması " projesi bünyesinde Antwerpen Belediyesinin ilgili dairesi adına Aslan Consulting olarak girişimci ve girişimci adaylarına danışmanlık hizmeti verdi.
Verilen işletme danışmanlığı hizmetlerinin resmi ve özel sektör tarafından ciddi ölçüde kabul görmesi ve aranır olmasının ardından Aslan gerçek kişilik olarak 1996 yılında başladığı faaliyetini şirketleştirme kararı alarak 2002 yılı başlarında tek kurucu ortak olarak Aslan Consulting BVBA (Sın. Sor. Ltd. Şti.) ni kurdu. Bu tarihten sonra faaliyetleri hızla genişleten Aslan Consulting verdiği hizmetleri ile Belçika basınında bir çok defa yeraldığı gibi " Uniek businessmodel " emsalsiz bir işletme modeli olmaya devam ediyor. Sekiz yıllık başarılı bir öğretmenlik hayatından sonra şirket bünyesinde insan kaynakları, muhasebe, ofis iç koordinasyonu ve personel yönetimi gibi önemli sorumluluğunu üzerine alan eşi Sevda hanımın 2004 yılında şirkete katılımını büyük bir kazanç olarak görüyor.
Faaliyet alanındaki farklılık, yöneticilerin personel istihdamı, işçilerin hizmet eğitim konusunda şirket içindeki mevcut imkanlar, işçilerin işe kolay adaptasyonunda yöneticilerin katkıları, rehberlik hizmetleri, istihdam çeşitliliği, hizmetlerdeki şeffaflık ve kurumsallaşma ve örnek proje olabilme gibi kriterlerin göz önüne alınarak yapılan " Çeşitlilikte Öncülük " yarışmasında Aslan Consulting BVBA (Sın. Sor. Ltd. Şti) 2010 ve 2011 yıllarında arka arkaya Flaman Bölgesi ikincisi olmuş. 2011 yılındaki ödül töreninde bulunan Flaman Bölgesi başbakanı Kris Peeters Sevda ve Hüseyin Aslan'ı tebrik etmiş, aynı yıl Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Hüseyin Aslan ile görüşerek kendilerini tebrik etmişlerdir.
Çok farklı bir danışmanlık sistemi ile çalışma hayatına 16 yıldır devam eden Aslan Consulting BVBA, Belçika'da yerleşik yerli ve yabancı bir çok şirkete, resmi ve özel kuruluşlara, STK'lara danışmanlık hizmeti vermektedir. Dokuz yılı aşkın bir süredir Türkiye'de irtibat burosu olan şirket son yıllarda hatırı sayılır ölçüde Belçika üzerinden Avrupa'ya açılmayı düşünen Türk şirketlerine danışmanlık hizmeti veriyor.
Sosyo-Ekonomik çalışmayı ilke edinmiş Aslan. Yaptığı danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra topluma faydası olabilecek bir çok faaliyetlerde bulunmuş, desteklemiş. Bunların en önemlilerinden bir tanesi Meslek Kartının (Beroepskaart) kaldırılması konusunda yaptığı çalışmalar. Belçika'da uzun yıllar yaşamalarına rağmen yabancıların ticari faaliyetlerine başlamalarına engel olan, adaletsiz ve yabancı girişimciler aleyhine haksız rekabete sebep olan bu uygulamanın kaldırılmasına yönelik hareketi başlatmıştır. En ince ayrıntılarına kadar hazırladığı dosya ile kamuoyu oluşturmaya çalışan Aslan, Antwerpen ve Gent Belediyesi ekonomi birimlerini, İş Adamları derneklerini, dönemin Türk kökenli ve Belçikalı siyasetçilerini ve Unizo'yu ikna ederek, desteklerini almış. Bu çalışmaların ardından Unizo ve siyasilerin dosyayı meclise taşımaları ile kanun 24 ocak 2003'de yasalaşarsak uzun süreli oturuma sahip olan yabancılardan Meslek Kartı istenmeden ticari faaliyetlerine başlamalarının yolu açılmış. O dönem itibari ile bu yasa Belçika'da ticaret yapmayı düşünen bütün yabancıları ilgilendirmesi açısından önemli bir çalışma.
Bütün bunların yanında 17 yıldır yetişkinlere yönelik bir okulda öğretim görevlisi (doçent) olarak kontratı olan Aslan projenin aynı zamanda tercümanlığınıda yapıyor. Aslan, kendi geliştirdiği ve başladığı günden bu güne kadar bir çok yabancı karşıtı parti ve kuruluşların pozitif ayrımcılık gibi görüp engellemeye çalışmalarına rağmen devam ettirdiği bu projeyi çok önemsiyor. Dil yasası gereği Belçika'da bir işyeri açmak için zorunlu olan "İş İdaresi" belgesini kurs yolu ile alabilmek için dersleri Hollandaca veya Fransızca takip etme zorunluluğu var. Bu proje sayesinde Hüseyin Aslan Hollandaca veya Fransızcası zayıf olan veya hiç olmayan Türkçe bilen girişimci adaylarına Türkçe destekli Hollandaca kurslar düzenliyor.
İki doçentle verilen ve bütün ön kayıtları ve takipleri Aslan Consulting bünyesinde yapılan bu dersler Flaman bakanlığınca tanınan SYNTRA eğitim merkezlerinde veriliyor. İlk yıldaki başarının ardından daha sonra bu proje örnek alınarak Arapça, İngilizce, Romanca, Rusça, Polonyaca, Macarca dillerindede verilmeye başlanmış. Bu proje sayesinde bir çok Türk vatandaşı kendi işini kurarken aynı zamanda Belçika ekonomisinde hatırı sayılır ölçüde katkıda bulunmuşlardır. Şu ana kadar bu kurslardan 1200' ün üzerinde Türk girişimci, iş adamı istifade etmiştir. Yani Belçika'da yaşayan her beş girişimden bir tanesi Aslan'ın verdigi derslere katılarak "İş İdaresi " belgelerini almışlardır.
Bunların yanına şirketlerin ihtiyaçlarına yönelik bir çok eğitim hizmeti paket olarak sunulmaktadır.
Aslan Consulting BVBA vermiş olduğu danışmanlık hizmetleri genel başlıkları ile şöyle:
Belçika işletme kuruluş kanunları, yeni işe başlayanlara yönelik çok yönlü rehberlik, işletme ile ilgili her türlü belgelerin yönetimi, pazar araştırması, yeminli mütercim-tercümanlık, fizibilite çalışmaları, proje geliştirme ve finansmanı, lojistik destek, işletmecilik ve sektöre göre hizmet içi eğitim ve personel yönetimi gibi konularda çok geniş çaplı bir danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Türkiye'den Belçika ve Hollanda'ya veya Belçika ve Hollanda'dan Türkiye'ye açılmayı düşünen şirketlere de işletme danışmanlığı hizmeti vermektedir. Bu konudaki daha geniş bilgiyi www.aslan-con.com adresinden temin edebilirsiniz.
Özellikle son yıllarda Türkiye' deki bir proje için fizibilite hazırlama, projeyi koordine etme, teşvik ve kredi dosyaları hazırlama, Türkiye veya Türkiye dışından kredi bulma konularında Türkiye'deki yerleşik şirketler veya Belçika'dan Türkiye'ye yatırım yapan şirketler Aslan Consulting' den proje danışmanlığı talep etmektedirler.
Fırsatı olduğu ve talepler doğrultusunda Aslan uzmanlık alanı olan genel olarak ve Belçika' da girişimcilik, şirket kurma ve kuruluşta dikkat edilecek hususlar, Belçika muhasebe sistemi, fizibilite rapor hazırlama ve yöntemler, genel ticaret politikası ve temel ticaret hukuku konularında eğitim seminerleri vermekte.
2010 yılının istatistiklerine göre Belçika'da kurulan işletmelerin %40' ının ilk 4 yıl içerisinde iflas ettiğini söyleyen Hüseyin Aslan, özellikle gençlerin ciddi bir hazırlıktan sonra kendi işyerlerinin açmalarını tavsiye ediyor. Türklerin girişimci ruhlu bir toplum olduğunun özellikle altını çizen Aslan, bu özelliğin eğitim ve iyi bir rehberlikle desteklenmesi halinde çok başarılı sonuçlar alınabileceğini belirtiyor.
Aslan, kendini işletmecilik konusuna iyi yetiştiren, Belçika'da kullanılan dilleri iyi bilen ve Belçika ticaret mentalitesini iyi kavramış gençlerin, mali durumu iyi olan ama işletmenin devamlılığını sağlayacak ailede kimse olmadıgından devredilmek veya kapatılmak zorunda kalınan veya kalınacak olan işletmeleri takip etmeleri özellikle tavsiye ediyor. Bu tür işletmelerin kendileri için iyi ve çok karlı bir yatırım olabileceğini söylüyor.
Türk gençlerini her alanda başarıya götürecek en önemli sırlarından birininde kendi dilini, dinini, toplum yapısını, örf ve adetlerini, toplumun kendine has meziyetlerini iyi bilmelerinden geçtiğini belirtiyor Aslan. Bu sayede daha sağlıklı, kimlik kayıbına uğramadan içerisinde yaşadıkları topluma ve iş dünyasına entegre olabileceklerini vurguluyor ve ayrıca gençlerin özellikle bölgelerinde bulunan Türk ve Belçika işadamları veya esnaflar derneklerine üye olmalarını salık ediyor.
Aynı zamanda yaklaşık on altı yıldır yeminli mütercim-tercüman olan Aslan zamanın elverdiği ölçüde Belçika'da girişimci olan veya kendi işini kurmak isteyen müteşebbüslerin ellerinden bırakmayacakları Hollandaca destekli Türkçe bir rehber hazırlıyor. Altı yıldır çalışmaları süren rehberin bir işletmecinin işe başlama aşamasından devamına veya sonlanmasına kadar bütün sorulara cevap verir nitelikte olacağını belirtiyor.
Türk toplumu olarak Belçika'ya gelişimizin 50' inci yılını kutladığımız şu günlerde daha eksik olduğumuz ve acilen üzerinde eğilinmesi gereken konuları Aslan şöyle sıralıyor:
- daha sağlıklı, büyük ölçüde kurumsallaşmış, uzun soluklu işletmeler kurmak ve işletmek
- daha iyi organize olmuş önemli konularda birlikte hareket edebilen sivil toplum örgütleri
- kaliteli ve yüksek eğitim almış bir gençlik, yüksek eğitim yapan gençlerin oranının çoğalması
- çok dilli ve iki kültür arasında yaşayan toplumumuzu yakından ilgilendiren konularda daha sağlıklı bilgi akışını sağlanmasına yönelik çalışmalar
- eğitim alanında yapılacak çalışmalarla meslek alanında çeşitliliğe gidilerek bütün kurum ve kuruluşlarda temsilcimizin olamasını sağlamak
- toplumun öz kimliğini koruyarak sağlıklı ve seviyeli entegrasyonun hızlanmasına yönelik çalışmalar yapmak.

































