SERMAYE YATIRIMI NE ZAMAN YARARLI YATIRIM SAYILIR

Bir gazetede çıkan habere göre,  J. Lopez İstanbul’da ‘ev’lenmiş! Haber şöyle: “Çeşitli ülkelerde gayrimenkul yatırımları yapan Jennifer Lopez, konser için geldiği İstanbul’dan da konut satın aldı.  

Bir gazetede çıkan habere göre,  J. Lopez İstanbul’da ‘ev’lenmiş!
Haber şöyle: “Çeşitli ülkelerde gayrimenkul yatırımları yapan Jennifer Lopez, konser için geldiği İstanbul’dan da konut satın aldı.

Dünyanın en büyük karma projelerinden biri  unvanına sahip Metropol İstanbul’dan Adalar ve Boğaz manzaralı daire satın alan Lopez, Ataşehir’de bulunan  Metropol İstanbul satış ofisine gelerek  dairesinin temsili anahtarını aldı.” 

Yabancı sermaye yatırımı bir ülkeye çeşitli nedenlerden gelir. Bizim ülkemize gelen yabancı sermayenin neden geldiğine bakmadan, Jennifer Lopez biçimi yatırımlara bakarak, “Türkiye’ye şu kadar yabancı sermaye geliyor, Türkiye şöyle kalkınıyor” diye övünmek doğru değildir.
Şimdi ne gibi yatırımlar ne zaman  yararlı değildir onu görelim.

1-Yabancı sermaye, kendi pazarını genişletmek için, iç pazara dönük veya daha ucuz işçilikten yararlanmak için montaj ağırlıklı üretimde bulunmak için geliyordur.
2- Marka bağımlılığı, ve bazı züppe tüketiciler üzerindeki  etkisi nedenleriyle , yerli tüketicilere karşı  rekabet üstünlüğü kazanmak istediği  geliyordur.
3- Bazı kamu ve özel işletmelerin değerli taşınmazlarını, tesislerini yabancı denetimi altına almak için geliyordur.
Böyle durumlarda  zaman.  içerisinde yurt dışına kar transferleri ve sermaye çıkışları artışı da olmaktadır.
Yabancı sermaye, doğrudan yatırım yapacak ve ülke yeni bir tesis kazanacak, üretim kapasitesi  genişleyecek, çalışan işçi sayısı artacak, yeni teknolojiler gelecek, dışsatım olanakları genişleyecekse doğaldır ki buna kimse karşı çıkmaz.
Ne yazık ki ülkemize gelen yabancı sermaye, çoğunlukla birinci türden yatırımlarda bulunduğundan  yararlı olmamaktadır.