SAYIN BAKAN AZERİ KARDEŞLERİMİZ NE ZAMAN YABANCI OLDU?

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in 'yabancı uyruklu' dediği aile can kardeşimiz Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşlarıdır. Bizim bir parçamız olan kardeşlerimizi rencide eden bu söylemden dolayı Bakan'ın Azerbaycan halkından derhal özür dilemesi gerekir.

Dün akşam bir aile dostumuzun iftarına davetliydik. iftarı açıktan sonra televizyondan haberleri izlerken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in twitter kaynaklı bir haberine yer verilmişti. Haberi sunan spikerin haber başlığı aynen şu şekildeydi. Bakan Şahin ilk defa yabancı bir aileden bir kadında sığınma evine alındı" denilerek haberin açılışı şu şekilde sürdürüldü:

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, twitter hesabından yaptığı açıklamada, eşinden dayak yiyen bir yabancı kadının da ilk kez koruma altına alındığını duyurdu. Kadına yönelik şiddetle mücadele için çıkarılan 6284 sayılı yasaya ilişkin her türlü başvuruyu dikkate aldıklarını kaydeden Şahin, “Yasa sayesinde şimdiye kadar Türkiye'de olmayan uygulamalar devreye girdi. Geçenlerde gelen bir duyumla bu yasayı ilk kez yabancı bir çift için uyguladık” dedi."

Yabancı bir çift denilince daha haberin başında haberi izleyen aile bireyleri sırayla bu ailenin Bulgar, Rus, italyan, veya Fransız olduğu gibi tahminlerde bulundular. Tabiki haberin sona ermesiyle ailenin Azerbaycanlı bir aile oluşunu öğrenmesiyle herkes hem şok, hem de şaşkın bir şekilde 'Azeri kardeşlerimiz ne zaman yabancı oldu ya' diye şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Bu ne biçim haberdiye şaşırdılar. Bu haberi Televizyon mu bu şekilde verdi? diye beklerken haber içerisinde yer alan Bakan'a ait twitterlerin gösterimiyle bu haberi Sayın Bakan Şahin aynen o şekilde ifade etmiş, televizyonda haberi aynen aktarmıştı.

Azeri aile'nin yaşadığı olay elbette takdir edilecek bir olay değil. Bir kişinin ailesine yönelik şiddeti elbette kabul edilemez. Aile'nin korunmaya alınması ile ilgili hasasiyetinden dolayı sayın Bakan'a da teşekkür ediyoruz.

Ancak bu olaydan da acı ve ağır olan her zaman kardeşimiz olarak gördüğümüz, devlet büyüklerininde her fırsatta ifade ettikleri 'iki ayrı devlet tek milletiz' anlayışından uzak, bir ifadenin kullanılmasıydı. Bu ifade en az olay kadar tüm Azerbaycanlıları ve Türkleri üzmüştür. Koskoca Devletin Bakanı büyük bir gaf'a imza atarak, Azerbaycanlıları yabancı olarak ifade etmesi şaşkınlıkla karşılanmıştır.

Bakan'ın 'yabancı uyruklu' dediği aile can kardeşimiz Azerbaycan Cumhuriyeti vatandaşlarıdır. Bizim bir parçamız olan kardeşlerimizi rencide eden bu söylemden dolayı Bakan'ın Azerbaycan halkından derhal özür dilemesi gerekir.

Mısır, Suriye ve Filistin halkını her fırsatta kardeş olarak gördüğünüzü biliyoruz. Asıl kardeşlerinizi yabancı görme anlayışınızı anlamakta zorlanıyoruz. Şefkatli olması gereken bir Bakan'ın, acı ve mutlu günlerinde Türk kardeşlerinin her zaman yanında olan kendi kardeşlerini 'yabancı' ve 'elalem' olarak ifade etmesi gerçekten şık düşmedi.