Kendini 155 hattına ihbar ettikten sonra üzerinde bomba süsü verilmiş bir düzenekle Başbakanlık binası önüne gelen Tuğrul B., havaya ateş açılarak yakalandı. Tuğrul B.'nin bu eylemi kredi kartı borcu nedeniyle gerçekleştirdiğini ifade ettiği belirtildi.
Kendini 155 hattına ihbar ettikten sonra üzerinde bomba süsü verilmiş bir düzenekle Başbakanlık binası önüne gelen Tuğrul B., havaya ateş açılarak yakalandı. Tuğrul B.'nin bu eylemi kredi kartı borcu nedeniyle gerçekleştirdiğini ifade ettiği belirtildi.
Ankara'da Vekaletler Caddesi'nde, Başbakanlık merkez binasının girişine yakın bir noktada Başbakanlık korumalarının bir kişinin hareketlerinden şüphelenmesi üzerine panik dolu anlar yaşandı.
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Tuğrul B., saat 12.20 civarında Vekaletler Caddesi'nde kimlik ibraz edemedi ve polisin dur ihtarına uymaması üzerine korumalar havaya 2 el ateş açtı. 1961 doğumlu Tuğrul B. yere yatırılarak, gözaltına alındı.
İlk anda olayın bir canlı bomba saldırısı girişimi olduğu ve saldırganın vurularak etkisizleştirdiği bilgileri gelmişti. Ancak Tuğrul B'nin üzerinden bomba düzeneği süsü verilmiş cam macunu çıktı ve vurulmadığı açıklandı. Bayır'ın kuşak biçimindeki bu sahte düzeneği beline doladığı bilgisi verildi. Tuğrul B.'nin Çankaya Polis Merkezi'ne götürüldüğü belirtildi.
Öte yandan Tuğrul B.'nin Başbakanlık binasına gelmeden önce "155" hattını arayarak kendisini polise ihbar ettiği de belirtildi.
İçişleri Bakanı Güler'den ilk açıklama
Olaya ilişkin açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler de Tuğrul B.'nin psikolojik sorunları olduğunu zannettiğini belirterek, "Esasen kendisi de 5 dakika öncesinde ankesörlü telefonla böyle bir eylem yapacağını ihbar etmiş. Üzerindeki kıyafetleri de tarif etmiş. Arkadaşlarımız teyakkuz halindeyken yakalanmış" dedi.
Olayın yaşandığı sırada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın binada olmadığı, saat 11.00'deki kabulü nedeniyle AK Parti Genel Merkezinde bulunduğu, saat 13.00'de bir başka kabul için Başbakanlık merkez binasına geleceği ifade edildi.
Suç kaydı yok
Tuğrul B.'nin herhangi bir suç kaydının bulunmadığı, eylemi maddi sıkıntı yüzünden gerçekleştirdiğini ifade ettiği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, 155 polis ihbar hattına yapılan bir ihbarı değerlendiren Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Başbakanlık binasına yönelik eylem yapılacağı bilgisini ve bir kişinin eşgalini tüm birimlere dağıttı. Emniyet kaynaklarının yaptığı açıklamaya göre, eşgale uyan bir kişinin Başbakanlık binasına yaklaştığını fark eden güvenlik güçleri, üzerinde kablo sarılı düzeneği de görünce zanlıya dur ihtarında bulundu ve havaya uyarı ateşi açtı. Güvenlik güçleri bu sırada yere yatan zanlıyı üzerine kapanarak etkisiz hale getirdi.
Kredi kartı borcu yüzünden yapmış
Güvenlik güçlerince ifadesine başvurulan Tuğrul B.'nin Kahramanmaraş doğumlu olduğu, eylemi maddi sıkıntı ve kredi kartı borcu yüzünden gerçekleştirdiği bildirildi. Tuğrul B.'nin suç kaydının olmadığı ve herhangi bir örgütle bağlantısı bulunmadığı öğrenildi.
Tuğrul B.'nin ifade işlemleri sürüyor.
Başbakanlık Koruma Daire Başkanından açıklama
Başbakanlık Koruma Daire Başkanı Ramazan Bal, Başbakanlık önünde bomba görüntüsü verdiği düzenekle eylem yapan zanlı Tuğrul B.'nin yaralı olmadığını bildirdi. Başbakanlık önünde gerçekleşen "olayın" hangi kapıda meydana geldiğini soran bir gazeteciye Bal, "Vekaletler Caddesi üzeri. Olay diye birşey yok ki, ne olayı" cevabını verdi.
Eylemcinin dizlerinden yaralandığı şeklinde iddialar olduğunun hatırlatılması üzerine Bal, "Arkadaşlar, herhangi bir yaralama olayı söz konusu
değil. Şahıs herhangi bir müdahale, yani fiziki müdahale olmadan gereği yapıldı. Yani yaralama ve benzeri söz konusu değil" ifadelerini kullandı. Bal, idiaların doğru olmadığını ifade etti.
Eylemi gerçekleştirilen Tuğrul Bayır'ın sağlık durumunun sorulması üzerine Bal, "Yarın mahkemeye çıktığınızda görürsünüz, sapasağlam. Gereği yapılıyor" dedi.
Erdoğan: "Bağlantısı var mı araştırılıyor"
Rusya'ya hareketinden önce gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayan Başbakan Erdoğan, "Burada görünen arkadaş polislerimizin de kendisinden şüphelenmesi üzerine yapmış oldukları uyarıya aynen kendisi uydu. Ama bir yerlerle bağlantısı var mı yok mu? Şu anda güvenlik teşkilatımız araştıracaktır, soruşturacaktır. Onun neticesinde de düşünüyorum ki kararı ilgili yargı birimi verecektir" dedi.