İngiliz Times gazetesi, 30 Mart seçimleri öncesinde THY'nin Nijerya'daki iç savaşta kullanılmak üzere silah taşıdığına dair ortaya çıkan iddiaların Başbakan Erdoğan'ın itibarına ciddi darbe vuracağını yazdı.
İngiliz Times gazetesi, 30 Mart seçimleri öncesinde THY'nin Nijerya'daki iç savaşta kullanılmak üzere silah taşıdığına dair ortaya çıkan iddiaların Başbakan Erdoğan'ın itibarına ciddi darbe vuracağını yazdı.
Times muhabiri Alexander Christie-Miller İstanbul’dan gönderdiği yazıda, Türkiye’de son dönemde sızan telefon kayıtlarından birine değinmiş.
Kayıttaki telefon görüşmesinin, THY yetkililerinden Mehmet Karakaş ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından Mustafa Varank arasında geçtiği söyleniyor.
YouTube’da yayınlanan kayda göre, Karakaş olduğu iddia edilen kişi Varank olduğu öne sürülen kişiye Nijerya’ya gönderildiği öne sürülen silahları kastederek, “Müslümanları mı öldürecek, Hıristiyanları mı? Vebal altındayız, haberin olsun.” diyor. Varank olduğu iddia edilen kişinin yanıtı ise “Hakan Bey ile konuştuktan sonra bir-iki gün içinde yanıt vereceğim.” oluyor.
Times, adı geçen “Hakan Bey”in Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan olarak yorumlandığını yazmış.
Gazete muhalefet liderlerinin Başbakan Erdoğan’dan iddia ile ilgili açıklama yapmasının istediğini, hükümet cephesinden ise şu ana kadar herhangi bir yorum yapılmadığını belirtmiş.
Haberde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Aykan Erdemir’in şu sözleri de yer alıyor:
“Türkiye, bugün Nijerya’daki şiddetin, silah sağlama ve finansman olarak neresinde? Yoksa Türkiye artık Boko Haram terör örgütüne ya da Nijerya’daki benzeri silahlı örgütlere yasa dışı yollardan kaçak silah ve mühimmat taşıyan bir devlet mi?”
Times’a göre Başbakan Erdoğan’ı tehdit eden yaklaşan yerel seçimler, geçen hafta düzenlenen hükümet karşıtı kitlesel gösteriler ve yolsuzluk skandalı Türkiye’de gerginliği artırdı.
THY iddiaları reddetmişti
Nijerya’da, radikal dinci gruplardan Boko Haram hükümeti devirerek bir şeriat devleti kurmak için son dönemde büyük can kayıplarına neden olan şiddetli bir savaş yürütüyor.
THY dün bir açıklama yaparak sızan telefon kaydındaki iddiayı reddetmiş, Nijerya’ya Türkiye’den ya da başka bir ülkeden silah taşınmadığını bildirmişti.
Şirket, kargo ile silah ve askeri malzeme taşırken, uluslararası hukuk ve taşımacılık kuralları çerçevesinde resmi prosedürlere uygun hareket ettiğini vurgulamıştı.
‘Hristiyanları mı öldürecek müslümanları mı’
Twitter'da Başçalan hesabından yine çok konuşulacak bir kayıt daha yayınlandı. İddiaya göre Başbakan Başdanışmanı Mustafa Varank ile THY Özel Kalem Müdürü Mehmet Karakaş arasında geçen görüşmede konuşulanlar ise çok vahim!
17 Aralık Rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında birçok ses kaydı yayınlayan ve AKP iktidarını zor durumeda bırakan Başçalan ismiyle kayıtlı kullanıcı yine hükümeti zor durumda bırakacak bir ses kaydı daha yayınladı.
İddiaya konu ses kayıtlarına göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Mustafa Varank olduğu iddia edilen kişi THY Özel Kalem Müdürü olduğu iddia edilen Mehmet Karakaş ile kısa bir görüşme yaparak THY aracılığı ile sevkiyatı yapılması istenen malzemeleri soruyor. THY Özel Kalem Müdürü Mehmet Karakaş ise “Onlarca malzeme taşıyorum, Nijerya’ya gidiyor şu anda. Müslümanları mı öldürecek Hıristiyanları mı öldürecek vebal altındayım” diye soruyor. Bunun üzerine Varank birkaç gün içinde kendilerine konu ile ilgili kendisine kısa süre içerisinde bilgi verileceğini söylüyor.
Her ne kadar Başçalan adlı hesap THY tarafından Nijerya’ya taşınan malzemenin “silah”, konuşmada geçen Hakan Bey’in ise “MİT Müsteşarı Hakan Fidan” olduğunu iddia etse de; tek başına ses kaydından bu anlaşılamıyor.
THY’den ‘silah sevkiyatı’ açıklaması
THY, Nijerya’ya silah taşınmasında aracılık edildiği yönünde internete düşen ses kayıtlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, böyle bir taşımanın gerçekleşmediğini duyurdu.
Türk Hava Yollar(THY), internette düşen iki kişiye ait ses kayıtlarında geçen “Nijerya’ya silah sevkiyatı” iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, THY’nin silah taşıma yetkisinin bulunduğu ancak Nijerya’ya böyle bir nakliyatın yapılmadığı vurgulandı.
“Türk Hava Yolları’nın silah taşımasına ilişkin sosyal medyada ve basında çıkan haberler kamuoyunda yanlış değerlendirmelere neden olmaktadır.” denilen açıklamada, “Türk Hava Yolları tarafından kargoda gerçekleştirilen silah ve askeri malzeme taşımaları uluslararası hukuk ve IATA taşımacılık kuralları çerçevesinde resmi prosedürlere uygun olarak yapılmaktadır. Silah taşımalarında gönderici ve alıcılar ülke otoritelerinden gerekli izinlerini tamamladıktan sonra belirledikleri acente vasıtasıyla kargolarını Türk Hava Yolları Kargo ile gönderebilirler. Türk Hava Yolları Kargo gönderici ve alıcı ülke kurallarına uygun şekilde ve diğer havayolu taşımacılarının da yaptığı gibi gerekli emniyet tedbirlerini alarak sevkiyatları gerçekleştirir.” diye kaydedildi.
Türk Hava Yolları şirket politikası gereği Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yasakladığı ülkeler ile otorite boşluğu ve çatışma olan ülkelere kargoda silah taşıması yapmadığı vurgulanan açıklamada, “Haberlerde geçen ülkeye Türkiye’den veya başka bir ülkeden silah taşıması yapılmamıştır.” denildi.