22 yıldır hâlâ yanıyor! Sivas şehitlerimizi saygıyla anıyoruz

Sivas katliamı 22. yılında yurt genelinde düzenlenen törenlerle anılıyor.

Sivas katliamı 22. yılında yurt genelinde düzenlenen törenlerle

anılıyor.

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta Pir SultanAbdal Kültür Derneği tarafından organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli bugün bile hala tartışılan provokasyonlar sonucu ateşe verilmiş çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı hayatını kaybetmişti.

Bugün o acı olayın yıldönümü. Olay sonrası çok sayıda kişinin ismi savcılık dosyalarına girdi ancak geçen zaman zarfında olay hala aydınlatılamadı.

Madımak olayları ülke demokrasisinin üzerinde kara bir leke olarak kaldı. Bugün Madımak’ın yıl dönümü Sivas başta olmak üzere yurt genelinde anılıyor.

Madımak Olayı nedir?

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 yılında gerçekleştirilen Pir Sultan Abdal Şenliği'nde Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaydır.

 

Olay "Sivas Katliamı" veya "Sivas Olayları" olarak da anılmaktadır.

 

Madımak olayında 32 aydın ve sanatçı, 1 çocuk,  2 otel görevlisi ve saldırıyı düzenleyenlerden 2 kişi olmak üzere toplam 37 kişi hayatını kaybetti.

Şenlik katliama dönüştü

 

Demokrasi ve özgürlük yanlısı olan Pir Sultan Abdal yaşamı boyunca ezilenlerin sesi olmaya çalışmıştır.

 

Buradan yola çıkan Pir Sultan Abdal dernek yöneticileri 4. Pir Sultan Abdal şenliklerini Sivas'ta gerçekleştirmeye karar verdiler.

 

Şair, ozan, bilim insanı gibi pek çok aydını demokrasi ve özgürlüğü temsilen 1-4 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'a davet ettiler.

 

Yazar, sanatçı ve aydınlardan oluşan yüzlerce kişi 30 Haziran 1993 akşamı Ankara'dan Sivas'a gitti. Sivaslılar aydınları sevinç ve tezahüratlarla karşıladı.

 

Saldırgan gruplar olaydan bir gün önce yani 2 Temmuz 1993 günü taşkınlık yapmaya başladı. Meydan ve Paşa camilerinden dağıldılar ve Kültür Merkezi'ne giderek etkinlik alanını tahrip ettiler.

 

Sonrasında karşıt gruplar taşlı sopalı çatışmaya girdiler. Araya giren polis güç kullanarak çıkan bu çatışmayı bastırdı.

 

Olaylara zamanında müdahale edilmedi

 

Asıl olayın yaşandığı 3 Temmuz 1993 günü yaklaşık 10 bin kişiden oluşan saldırganlar önce kültür merkezine ardından Hükümet Meydanı'na gitti. Sloganlar atarak Hükümet Binası'nı taşladılar. İlerleyen saatlerde sayıları iki katına çıkan gurup Madımak Oteli'nin önüne gelerek slogan ve saldırılarına devam etti.

 

Etkinliklere katılmak üzere Sivas'a giden çok sayıda aydının kaldığı Madımak Oteli'ni taşlamaya başlayan gurup otelin civarındaki araçları ateşe verdi. Ardından da otelin kırılan camlarından içeri girerek perdeleri ve diğer eşyaları yaktılar.

 

Çıkan yangında içlerinde sanatçı, aydın ve ozanların da olduğu oteldeki 37 kişi dumandan zehirlenerek veya yanarak hayatını kaybetti. Aralarında Aziz Nesin'in de yer aldığı 51 kişi ise ağır yaralı olarak kurtuldu.

 

Olaylar sırasında çıkan kargaşada Aziz Nesin'in yangın merdivenindeki görevli tarafından saldırıya uğraması ve öfkeli kalabalığa doğru itilmesi kameralarla belgelendi.

 

Otelden kendi imkanlarıyla kurtulan kişiler polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürülerek tedavi altına alındı. Akşam saatlerinde valilik 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan etti ve güvenlik güçleri olayları bastırdı.

 

Madımak Olayı her yıl 3 Temmuz günü protestolarla anılmaktadır.