Schaerbeek Belediyesi Kamu Temizliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sadık Köksal, kabinesinde düzenlediği basın toplantısında yeni projeleri olan ‘9 dilli broşürünü’ hakkında detaylı açıklamalarda bulunarak, kampanya broşür ve afişlerini basınla paylaştı.
Schaerbeek Belediyesi Kamu Temizliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sadık Köksal, kabinesinde düzenlediği basın toplantısında yeni projeleri olan ‘9 dilli broşürünü’ hakkında detaylı açıklamalarda bulunarak, kampanya broşür ve afişlerini basınla paylaştı.
Başkan Yardımcısı Köksal, yaptığı açıklamalarda «Belediyemiz Brüksel’e ilk gelenlerin yoğunlukta olduğu bir belediyedir. Belediye sınırlarımız içerisinde çeşitli uluslara mensup insanlar yaşamakta. Yeni gelenlerin çevreye adapte olmaya çalıştığı süre içerisinde bazı aksaklıklar, temizlikler ile ilgili farklı anlayış ve bakış açıları zaman zaman sıkıntılara neden olmakta.
Schaerbeek’de olan toplumların bazılarının Fransızca ve Flamanca bilememesi uygulamaya konulan kuralları anlayamadıklarından çeşitli sıkıntılara neden oluyordu. Biz istedik ki insanlarımıza ceza’dan ziyade önce kendi dillerinde de onları bilgilendirip temizlik kurallarına uymalarına katkıda bulunalım.
Bu nedenle tüm posta kutularına konulmak üzere ‹9 dilde temizlik› kurallarını içeren broşürleri’ bıraktıracağız. Ayrıca hazırlanan afişleride görünen yerlere asarak, vatandaşlarımızı duyarlılığa davet edeceğiz.
Broşürlerde temizlik ve çöpler hakkında yapacakları ve bunları yapmadıkları takdir de de alacakları cezaları kendileriyle paylaşıyoruz. Daha sonra «ben bilmiyordum, duymadım» gibi mazaretleri gidermek için bu çalışmaları yapmaktayız.
Kampanyamız ile duyurduğumuz tüm uyarılara rağmen çevre temizliği konusunda duyarsız ve sorumsuz davrananları da engelemek için caydırıcı cezai müeyyidelerde getirdik.
Broşürde de belirttiğimiz gibi, çöplerin ayrışımı dışarıya kuralsız bırakışı ve çevre temizliğini ihlal eden davranış biçimlerini engellemek için verilecek cezalarıda artırdık.Amacımız temiz kurallara uygun bir çevre bilinciyle vatandaşlarımızın sağlıklı bir ortamda yaşamlarına katkıda buklunmaktır» dedi.
Afiş’te temizlik kurallarına uymamadan kaynaklanan kullanılan paraların çöp sepetine gidişini tasvir eden kapak ve afişler çok anlamlı bulundu.
Broşürde Flamanca, Fransızca, İngilizce, Bulgarca, Romence, Türkçe, Arapça, Polonyaca ve İspanyolca gibi dille kullanıldı. Kurallara uymayanlara verilecek Ceza miktarları numaralandırıldı.
Broşürde yer alan bilgilere göre, çöp saklarını yanlış çıkarmanın cezası 160 euro, sokaklarda graffiti yapmanın cezası 350 euro, kanalizasyon ızgarasından yağ gibi atıkların dökülmesine 160 euro, sokak ortasında idrar yapmanın cezası 115 euro, kaçak çöp yığını atmanın cezası metre küp başına 415 euro, çöp seperine ev çöpü atmanın cezası 115 euro, ağaç kenarına çöp sakı atmanın cezası 350 euro, köpeğin bıraktığı pisliğin cezası 115 euro ve kuşları beslemek üzere yiyecek atmanın cezası 115 euro olarak belirlendi.
CEZALANDIRMAKTAN ZİYADE KURALLARA UYMAYI TAVSİYE EDİYORUZ.
“Belediye sınırları içerisinde Fransızca veya Flamanca dillerini iyi seviyede bilmemeleri vatandaşlar için önemli bir dezavantaj olmakta. Vatandaşlara basit bir şekilde rakamlarla temizlik konusunda yasakları anlatmaya çalışıyoruz.
Belediyemizde iki yıldır sarı ve mavi çöpler dönüşümlü olarak haftada bir kez toplanıyor. Biz broşürlerde “Günleri ve saatleri dikkate alın” diye yazmışız.
Bunun altına ise yasak işareti ile birlikte, kurallara uyulmadığı takdirde ödemek zorunda kalabilecekleri ceza miktarlarını belirtmişiz. Yani burada 160 euro itibariyle bir ceza uygulanabilir. Bizim burada amacımız elbette halkımızı cezalandırmak değildir. Ancak bize gelen çok sayıda şikayetleri göz ardı etmemiz de mümkün değildir.
Bruxelles Proprete firması tarafından mahallelerimizde toplanmayan torbalar bir hafta boyunca sokaklarda kalabiliyor ve ondan sonra dağıldıkları zaman sokakları pisletebiliyor. Bunun sorumluluğu da bize yükletilmeye çalışılmakta, bu kabul edilemez.”
Hedefimiz elbette sadece ceza kesmek değildir.
Ama bunun yanı sıra halkımızın uyguladığı ve saygınlık gösterdiği çevre temizlik kurallarını yerine getirenlere “Haklınız ve belediyemizi temiz tutmaya devam edin” gibisinden bir mesaj veriyoruz. Belediyemiz 2014 yılında sadece temizlik konusunda kestiği ceza yaklaşık 500 bin euroyu buldu.”