Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yaşayan, Bülent Türker kendi evini 'Çanakkale Savaşı'Müze'sine çevirerek, İçimdeki bu Çanakkale ruhunu, Türkiye ve Atatürk sevdasını kimse sökemez." dedi.
Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yaşayan, daha önce değişik bankalarda müdürlük yapmış olan ve 20 yıldır bir Çanakkale gönüllüsü olan Bülent Türker kendi evini 'Çanakkale Savaşı'Müze'sine çevirdi.
Yurt dışından satın aldığı 'Çanakkale Savaşı'na ait orjinal savaş ürünlerinden oluşan mazemeleri sergilemek için, iki yıl uğraşmasına rağmen maddi ve manevi destek bulamayan Bülent Türker, sonunda kendisine ait olan 310 m2'lik iki katlı müstakil bahçeli evini müze haline dönüştürdü.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan "Bülent Türker, bu işi hobi ve Türkiye ve Çanakkale sevdam için yaptım. Gönül isterdi 6 aylık ve ya 1 yıllık bir bina tutabilmek ve Avrupada ki 5 milyon Türke hitap edebilmekti ama olmadı.
Bu müzeyi tamamen kendi imkanlarımla ne Hollanda'dan nede Türkiye'den bir lira destek almadan yaptım. Müzem dünyada bir Türk'ün yurt dışında kendi imkanları ile kurduğu ilk ve Tek müze. olma özelliğini taşımakta.
İmkanlarım elverdiği sürece halkımıza hizmet edeceğim. Müzede şu an 250 parçaya yakın obje sergileniyor. Bir o kadarda yer olmadığı için depoda bekliyor. Çanakkale'de savaşan askerlerin matara ve yemek kaplarından, Savaşta kullanılan dürbünler
bayrak, Atatürk'ün birbirinden ilginç fotoğrafları, yüzlerce savaş orjinal fotoğrafları, kılıç ve süngüler, savaş esnasında İngiliz ajanı papazların kullandıkları kıyafetler, Türk ve İngiliz askerlerinin giyimleri, Bir Türk askerinin üzerinde çıkan kuran ve el yapımı kuran kabı,savaşılan yerlerin toprakları, Fransız komutanın savaşta kullandığı piposu, Efelerin kıyafetleri, orjinal kurşunlar , yüzlerce değişik ülkelerde basılan kitap ve kartpostalllar bulunmakta.
Ayrıca, Atatürk için özel yaptırılan sigaralık, Yabancı ülkelerde çıkan Çanakkale dergileri, Savaşı Osmanlıca anlatan el yapımı
özel bir kitap, Çanakkale'de bir İngiliz askerin şehit ettiği Türk subayından aldığı altın köstekli saat, Osmanlıca
nutuk ve kitaplar, Anzakların çikolata ve ilaç kutuları, daha onlarca obje yer almakta" dedi.
Duygulu konuşmalarına devam eden Türker, "ayrıca yatak odamı ATATÜRK odası yaparak,bir ilke imza attım. 3 oda Çanakkale ve bir oda da ATATÜRK odası oldu. Yatağın örtüsü ölçülere sadık kalınmak üzere Türkiye'de 1 ayda özel ipekten yaptırıldı.
Ayrıca Atatürk'ün bir çok cenaze resimleri ve öldüğü günkü tüm gazete ve dergilerde yatak odasında mevcut. Atatürk'ün savaş
anında çekilen resimleri 2. bir özel Osmanlıca nutuk, Sigaralığı , savaşta şehit olan Türk komutanın ismi ve resmi olduğu altın köstekli saaati. Atatürk'ün savaş sonrası giydiği ve birebir ölçülerle ve madalyaları ile birlikte özel bir modacı tarafından yapılan elbisesi özle yaptırılan kahve fincanları ve birçok ürün sergillenmekte.
Bülent Türker Müzeye giriş ÜCRETSİZ olup gelenlerede imkanlarım ölçüsünde özel yaptırılan savaştaki gibi kuru etmek, ve şekersiz üzüm hoşafı yine tahta kaşık ve tahta kaplarda ikram edeceğim.
Ayrıca çocuklara İstiklal marşı, Seyid onbaşı ve Yozgatlı kınalı Hasan posterlerini armağan edeceğim. 7 kitabımıda isteyenlere
imzalayacağım Park yerinede kimse ücret ödemeyecek. Yani burda herşey bedava.
Çocuklar arka bahçede Çanakkale ruhunu yaşayacaklar. Oradada da savaşı anlatan resim ve hikayeleri rulolarda sergilyeceğiz.
Müzemizde ayrıca 22 yıl önce Türkiye'de 8 kız enstütüsü öğretmeninin 3 yılda yaptığı altın sim işlemeli ATATÜRK ün gençliğe hitabı'nıda görecekler. Yine savaşta kullanılan bayrak ve birçok sürprizler konukları bekliyor.
Müzeye rendevu ile gelinecek her gün sabah 9 akşam 21arası insanlarımız beni arayarak veya facebook'tan Bülent Türker Rotterdam sayfamdan yazarak rendevu alabilirler.
3 ay boyunca ayrıca Hollanda'da ve Türkiye ile başka ülkelerde birçok konferanslarım var. Buralarda da binlerce gençe Çanakkale'yi anlatacağım bilinmiyenleri göstereceğim. B u yıl Çanakkale nin 100 yılı ve çok büyük bütçeler ayrılmasına rağmen, Çanakkale Valiliği'nin ve Çanakkale Belediyesi'nin bu kadar bizlere duyarsız olmasını hala anlamış değilim. 10yıldır ülke ülke gezip festivallerde Çanakkale'yi tanıtıyorum, yüzbinlerce gurbetçiye hizmet ediyorum. "Birkere dahi sen kimsin, nesin demediler.
Bu yıl 100 yılda fiyasko ile biteceğini düşünüyorum. Zaten Valilik bildirisinde de Çanakkale'ye 18 Mart ve 24 25 Nisan'da da Türk vatandaşlarının girmesi yasaklanmış. Bu ne biçim zihniyet bu ne biçim düşüncedir.
Bu ülkeyi bizlerin dedeleri kurtardı. Yabancılar çok gelecekmiş gelsinler kardeşim. Onlar gelecek diye biz gidemiyecekmiyiz?
İçimdeki bu Çanakkale ruhunu ve Türkiye sevdası ile Atatürk sevdasını kimse sökemez. Müzeme daha açılmadan Hollanda'dan
5 tane Türk okulu öğrencileri getirmek için muracaat etti.
Çok gururlandım. Hollanda hükümetine muracaat etseydim bana
kesin yer gösterirlerdi. Şimdi vatandaşlarımızın çoğu bu güzel eserleri göremiyecek bunlara yazık değilmi. Zaten burdaki
gurbetçiler hepsi Anadolu'nun değişik yerlerinden geldikleri için Çanakkkale'yi göremeyen kişiler devlet her zamanki gibi
yine gurbetçiyi adam yerine koymadı.
Burda Türk vatandaşları sahipsiz bunuda özellikle belirtmek isterim. Önümüzdeki hafta da resmi açılışını yapmayı duşunuyorum. Ayrıca 100 yılda 100 gazimize 100 engelli arabası kampanyamız var. Değişik aktiviteler düşünüyorum. 4 Ekimde'de Çanakkale'de 100 yıl koşusuna burdan bir gurup ünlüyle gelmek istiyorum.
Bir çok ülkeden davet almama rağmen THY ve diğer hava yollarıda bilet desteği vermedi. Yani bu yıl yine gurbetçi öksuz ve yanlız. Çanakkale bir var oluş ve Türkiye'nin doğuşudur. Burda şehit olan dedelerimizi rahmetle anıyorum. Çanakkale ruhu olmazsa bu ülke ayakta durmaz" dedi.
www.belcikahaber.be