MHP'de seçimli kurultay günü 10 Temmuz

Çağrı Heyeti'nin dün topladığı MHP kurultayında tüzük değiştirildi ve 10 Temmuz'da seçimli kurultay kararı aldı.

Çağrı Heyeti'nin dün topladığı MHP kurultayında tüzük değiştirildi ve 10 Temmuz'da seçimli kurultay kararı aldı. 

Milliyetçi Hareket Partisi tarihi günlerinden birini daha dün yaşadı. Aylardır suların durulmadığı MHP’de muhalifler ile Genel Merkez arasında tansiyon bir türlü düşmüyor. Muhalifler, 15 Mayıs'ta polis engeli nedeniyle kapısından döndükleri Büyük Anadolu Oteli’nde tüzük kurultayını dün gerçekleştirdi. Genel başkansız kurultaya, delege hesabı damgasını vurdu. Salonda 752 delege bulunduğu ilan edilirken, noterde 662 kayıt yapıldı. Genel merkez ise 495 delege olduğunu savundu. Sozcu.com.tr’ye konuşan Ankara 13. Noter katipleri, “Ne Çağrı Heyeti’nin ne Genel Merkezin açıkladığı rakamlar bizi ilgilendirmez. Bizim elimizdeki imza sayısı bellidir” dedi. Tüzük kurultayını salona gelmeyip Genel Merkez’den izleyen Devlet Bahçeli ise açıklama yapmak için noter tutanağını bekleyecek.

DİSİPLİN CEZALARINA AF

Tüzükte, hem seçimli olağanüstü kurultayı sağlayacak değişiklik yapıldı hem de 10 Temmuz'da seçimli kurultay kararı alındı. Genel başkan ve genel merkezin yetkileri sınırlandı. Genel merkez tarafından genel başkan adayları ve teşkilata verilen disiplin cezaları affedildi.

DELEGELER İSTEDİ ONLAR ANLAŞTI

FOTO: Zekeriya ALBAYRAK / SÖZCÜ - ANKARA
 

FOTO: Zekeriya ALBAYRAK / SÖZCÜ – ANKARA

Muhalifler arasında ilk ayrılık, divan başkanı konusunda yaşandı. Meral Akşener, 456 delegenin imzasıyla Müsavat Dervişoğlu'nu, Oğan 170 imzayla Hüseyin Türkoğlu'nu aday gösterdi. Salondan “Tek liste” sloganları yükselince genel başkan adayları kısa bir toplantının ardından el ele sahneye çıkarak delegeye birlik görüntüsü verdi ve Dervişoğlu tek aday olarak divan başkanı seçildi.

YETKİLER SINIRLANDI

Kurultayda, olağanüstü kurultayda genel başkan seçimine ilişkin tüzük değişikliğinin yanı sıra 12 değişiklik daha kabul edildi.

FOTO: Zekeriya ALBAYRAK / SÖZCÜ - Kongrede Bahçeli'nin dev fotoğrafı da açıldı.
 

FOTO: Zekeriya ALBAYRAK / SÖZCÜ – Kongrede Bahçeli’nin dev fotoğrafı da açıldı.

Değişikliklerle; 7 Haziran'dan bu yana verilen cezalara disiplin affı getirildi, genel başkan adaylarının adaylıklarının genel merkez tarafından engellenmesi için kullanılabilecek hükümler tüzükten çıkarıldı. Kurultaylardan 3 ay önce disiplin cezası verilmesi yasaklandı. Kurultayda; seçimli olağanüstü kurultay kararı alınabilmesi, kararın genel merkez by-pass edilerek 6 kişilik bir komisyon tarafından yürütülmesi de kabul edildi.

FOTO: Yavuz ALATAN / SÖZCÜ - Kurultayı binlerce partili de takip etti.
 

FOTO: Yavuz ALATAN / SÖZCÜ – Kurultayı binlerce partili de takip etti.

Kurultayda, 10 Temmuz'da Arena'da seçimli olağanüstü kurultay kararı da alındı. Bu tarihte kongrenin toplanamaması veya sonuçsuz kalması durumunda 17 Temmuz'da Anadolu Otel'de ikinci kez toplantı yapılacak.

MHP Lideri Bahçeli 6. Olağanüstü Büyük Kongre'nin 10 Temmuz'da Ankara Arena Spor Salonu'nda toplanacağını açıklamıştı. Divan Başkanı Dervişoğlu'nun bu hafta içinde genel merkez yetkilileriyle görüşerek 10 Temmuz'daki kurultayın birlikte yapılması konusunda görüş alışverişinde bulunacağı öğrenildi.

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?
MHP'nin 1 Kasım seçimlerinden yenilgiyle çıkmasının ardından harekete geçen bir grup partili partide ‘tüzük değişikliği' talebiyle olağanüstü kongre girişimi başlattı.
 
Grup, 1,232 delegeden 531 delegenin destek verdiği girişimin talebini genel merkezin yerine getirmemesi üzerine şubat ayında mahkemeye başvurdu.
 
Mahkeme de, ‘büyük kongre üyelerinin beşte birinin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kurultay toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği” sonucuna vardı ve olağanüstü kurultayın toplanması için “Çağrı Heyeti” oluşturdu. Genel Merkez çağrıyı tanımazken, heyet de 15 Mayıs'ta toplanmak üzere delegelere davet yaptı.
 
Bu arada Gemerek ve Tosya'da iki ayrı mahkeme, olağanüstü kurultay sürecini durduran kararlar verdi.
 
Ankara Valiliği bu kararları gerekçe göstererek, 15 Mayıs'ta toplanmak üzere Ankara'ya gelen delegelerin kongrenin toplanacağı Büyük Anadolu Oteli'ne girişlerine izin vermeyince toplantı yapılamadı.
 
Genel merkezin itirazı üzerine dosya Yargıtay'ın gündemine geldi.
 
Yargıtay da, yerel mahkemenin kararını onaylayınca olağanüstü kurultayın yapılmasının önünde engel kalmadı.