MHP ESKİ MİLLETVEKİLİ UZUNIRMAK: «ANAYASALAR TOPLUMSAL MUTABAKATLA OLUR»

Yurt dışında oy işlemleri devam ederken, referandum ile ilgili bilgilendirmelerde aynı hızla devam etmekte. BETÜDER'in Brüksel/Schaerbeek'de organize ettiği "¹Anayasa ne anlama Geliyor?"º başlıklı konferansa MHP Eski Aydın Milletvekili Ali Rıza Uzunırmak ve CHP AB Temsilcisi Kader Sevinç katılarak, davetlileri bilgilendirip, Anayasa referandumu ve getirilmek istenen yasalar ile ilgili soruları cevaplandırdılar.

Yurt dışında oy işlemleri devam ederken, referandum ile ilgili bilgilendirmelerde aynı hızla devam etmekte.
BETÜDER’in Brüksel/Schaerbeek’de organize ettiği ‹Anayasa ne anlama Geliyor?› başlıklı konferansa MHP Eski  Aydın Milletvekili Ali Rıza Uzunırmak ve CHP AB Temsilcisi Kader Sevinç katılarak, davetlileri bilgilendirip, Anayasa referandumu ve getirilmek istenen yasalar ile ilgili soruları cevaplandırdılar.
BETÜDER Başkanı Ayla Yaşaryıldız’ın açılış konuşmasının ardından, konferansı Eski Türk Federasyonu Başkanı Kenan Dağgün yöneterek konuşmacıları davetlilere takdim etti.
İlk olarak söz verilen  CHP AB Temsilcisi Kader Sevinç sözlerine şu şekilde başladı: «Öncelikle bu güzel toplantıyı düzenleyen BETÜDER yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Bir Anayasa dayatması ile başlayan süreçte ‹Anayasa Referandumu› ile karşı karşıyayız. Bildiğiniz gibi ülkemizde 16 Nisan’da  ve yurt dışındaki vatandaşlarımız bugünlerde oylarını kullanıyorlar. Ben getirilmek istenen bu Anayasa’nın halkımız tarafından red edileceğini düşünüyorum.

Bu referanduma bir de Avupa’dan nasıl göründüğünü irdelemeliyiz. Öncelikle ülkemizde işler iyi gitmiyor. Yönetimden kaynaklanan siyasi aksaklıklar var. Hatırlarsanız iktidardakiler ile 3 Ekim 2005 tarihinde Avrupa Birliği ile müzakereler başladı. Atılan bu olumlu adımı, tüm partiler desteklediler. Ancak ilerleyen yıllarda  iktidar makas değiştirdi. Bu makas değiştirme Avrupa ile ikili ilişkilerimizi her geöen gün sıkıntıya soktu. Bu durumda bugün Türkiye’ye pahalıya mal olmakta. Avrupa ile ilişkileri bir anda popülist söylemlerle gündemde tutanlar hem ülkemizin hem de Avrupa›da yaşayan halkımızı sıkıntılara sokmakta.
Bu iktidar tarafından her geçen yılda edindiğimiz ve verilmiş özgürlüklerimiz zamanla elimizden alınıyor. Ülkemiz hızla demokratik ve parlamenter yapısından uzaklaştırılıyor.  2010 yılında yargı birileri tarafından ele geçirildi. Bir tarafa peşkeş çekilen yargı, sonra yapılan değişikliklerle asli görevinden uzaklaştırıldı. Bu olaylar ve yönetim ülkemiz adına kötü bir imaj oldu.
Şimdi geldiğimiz noktada iki kişinin hazırladığı, halkın tartışmadığı bir anayasa, meclisten aceleyle geçirildi, şimdi de oylama yaparak,  bizi de bu emellerine ortak etmek istiyorlar. Bu dayatmaya karşı ülkemizin büyük bir bölümü ‹HAYIR› kampanyalarına katılarak ülkemizi ve rejimimizi sıkıntıya sokacak olan bu gidişata dur diyorlar. Biz de CHP olarak bu nedenlerle parlamenter rejimi koruma adına  Anayasa değişikliğine ‘Hayır’ diyoruz» dedi.

ESKİ MİLLETVEKİL UZUNIRMAK «ANAYASALAR TOPLUMSAL MUTABAKATLA OLUR»

BETÜDER derneği’nin ve büyük ilginin olduğu konferansda bir konuşma yapan MHP Aydın Eski Milletvekili Ali Rıza Uzunırmak, «Öncelikle böylesi güzel bir organizasyondan dolayı BETÜDER’e ve siz değerli katılımcılara ilgi ve alakanızdan dolayı teşekkür ediyorum. Hepinizin bildiği gibi 16 Nisan 2017 tarihinde önümüze bir refarandum için sandıklar gelecek. Bugünlerde bu sandıklarda Yurtdışındaki vatandaşlarımız oylarını kullanmaktalar.
Öncelikle şunun altın çizmekte yarar var. anayasalar demokratik sistemlerde toplumsal mutabakat olarak değerlendirilir. Bu referandumda getirilen Anayasa değişikliği toplumsal bir mutabakat değil iki partinin ortak bir deklarasyonu olarak önümüze getirilmiştir. tabiri caiz ise dayatılmıştır. Şimdi bu anayasa’nın tarafımızdan oylanması isteniyor. Rejimi değiştirmeye yönelik bu teklife elbette ‹Hayır› diyoruz.  Bizler bir partiyi değil, bir genel başkanı değil, ‹Yeni Anayasa Değişikliği’ni oylayacağız..
 Anayasa demek, ‹temel yasa› demektir. Yani bu temel yasa’ hangi usülle yapılır? kendilerinin hazırladıkları tek adama yönelik bir Anayasa›ya bizden onay istiyorlar. Bu anayasanın birçok maddesinde, anlamsız ifadeler, boşluklar var.  her maddesinde Diktatörlüğü getiren toplumsal mutabakat’tan yoksun böyle bir Anayasa’ya elbette ‹Hayır diyoruz›. Bu kadar yetki, bir adama verilir mi? Bu yetkilerle donanmış ve erkler ayrılığını kaldırım tüm yetkileri kendi elinde tutan birisine vatan nasıl teslim edilir? Otoriteye dayalı bu anlayışı asla kabul etmiyoruz.
Şimdi öz eleştiri yapmalıyız. Bu duruma nasıl geldik? MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, «Fiili durumu hukukileştirelim» söylemi ile bugünlere geldik.
MHP tabanı ve ülkücülerin büyük bir bölümünün karşı çıktığı bu referandum sonucundan ‹Hayır› çıkması gerekir. Toplumu bölecek olan bu durumun ülkemizde birliğimizi bozmaması gerekir.» dedi.
Sorulan soruların cevaplandırılması ve tüm katılımcılar ellerindeki ‹Hayır› broşürleriyle toplum resim vermesiyle konferans son buldu.
www.belcikaaydinhaber.com