BRÜKSEL BÜYÜKELÇİLİĞİ "˜24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ'NÜ KUTLADI

~~Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı eğiten fedakar Öğretmenlerimizin '24 Kasım Öğretmenler Günü' yurtiçi ve yurtdışındaki temsilciliklerde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. T.C. Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü'nün himayesinde, Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği salonunda T.C. Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği organizesiyle, '24 Kasım Öğretmenler Günü' kutlaması gerçekleştirildi.

~~Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı eğiten fedakar Öğretmenlerimizin ’24 Kasım Öğretmenler Günü’ yurtiçi ve yurtdışındaki temsilciliklerde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

T.C. Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü’nün himayesinde, Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği salonunda T.C. Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği organizesiyle, ’24 Kasım Öğretmenler Günü’ kutlaması gerçekleştirildi.
Büyükelçi Gümükçü’nün ev sahipliğinde yapılan kutlamaya, Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, Anvers Başkonsolosu Metin Ergin, Eğitim Müşavir Vekili Ali Özgür, Müşavirler, Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenleri, Öğrenci Velileri ve Öğrenciler katıldı.
Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenlerinden Meryem Akcan’ın, ’24 Kasım Öğretmenler  Günü’ programına  katılan davetlilere teşekkür konuşması ve sunumuyla başlayan kutlama öncesi, tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve  ardından İstiklal Marşı toplu olarak okundu.

EĞİTİM MÜŞAVİR VEKİLİ ALİ ÖZGÜR:  “ÇOCUKLARIMIZA DİLİNİ VE KÜLTÜRÜNÜ ÖĞRETMEK BAŞLICA GÖREVİMİZDİR”
İlk konuşmacı  Eğitim Müşavir Vekili Ali Özgür oldu. Özgür, konuşmasında şunları ifade etti:

“Belçika Türk Toplumu’nun Kıymetli Fertleri, “Bu mutlu ve anlamlı günümüzde sizleri en derin sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, “Milli irfanı yükseltmeye çalışmak en büyük emelimdir” diyerek, memleketin istikbali ve selametinin idamesi için eğitim alanında pek çok devrim gerçekleştiren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 24 Kasım 1928’de ‘Millet Mektepleri’ni açarak “Başöğretmen” ünvanını almış ve adeta bir okuma yazma seferberliği başlatmıştır.

İşte bu nedenledir ki, ‘Millet Mektepleri’nin açıldığı ve Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul ettiği tarih olan 24 Kasım, ülkemizde 1981 yılından itibaren “Öğretmenler Günü” olarak kutlanmakta, ulusumuzun eğitim ordusunun neferleri olan öğretmenlerin toplumdaki önemi vurgulanmaktadır.

Bilindiği üzere eğitim sorunlarını çözen uluslar; kültür, sanat, bilim ve teknoloji gibi  alanlarda kalkınmışlardır. Buradan yola çıkarak kalkınmanın en temel şartı eğitimdir diyebiliriz. Üstelik, günümüzde yaşanan akıl almaz bilimsel ve teknolojik gelişmeler insanlık tarihinin en büyük devrimlerinden birinin gerçekleşmesini sağlamak üzereler. Bu büyük değişimin arifesinde, Türk toplumu olarak çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitimine her zamankinden daha fazla önem vermeliyiz.  Önem vermeliyiz ki, ulu önder Atatürk’ün bizlere hedef olarak gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine yükselebilelim.

Bizler de Brüksel Eğitim Müşavirliği olarak, Belçika’daki Türk toplumumuza, dillerini, kültürlerini, bizi biz yapan öz değerlerimizi öğretmek; onların ülkemizle olan bağlarını güçlendirerek içinde yaşadıkları toplumlara uyum sağlamalarına yardımcı olmak üzere 33 öğretmen arkadaşımla birlikte hizmet etmekteyiz. Nerede bir vatandaşımız varsa, oraya gitmek, ona dilini ve kültürünü öğretmek en büyük görevimizdir. Bütün öğretmen arkadaşlarım kültürümüzün temellerini oluşturan tarih, vatan ve bayrak sevgisi ile milli ve manevi değerlerimizi kazandırmada en iyisini yapma gayretindeler. Unutmayanız ki, dilimize ve kültürümüze ne kadar çok sahip çıkarsak, buradaki diğer topluluklardan o kadar çok saygı   görürüz.

Üzülerek belirtmek isterim ki, Belçika’da bulunan vatandaşlarımız sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlar yaşamaktadır. Biraz önce de ifade ettiğim gibi tüm bu sorunların kaynağında eğitime gereken önemin verilmemesi bulunmaktadır. Buradaki gençlerimizin ve çocuklarımızın başarılı olabilmeleri hem anadillerini hem de yaşadıkları ülkedeki dili çok iyi bilmelerine bağlıdır. Onların ufuklarının açılması ve kendilerine güven duygusu kazanmaları, aynı zamanda Türkçemizi güzel ve doğru konuşarak bulundukları topluma ve çağa ayak uydurmaları için devletimizce görevlendirilen öğretmenlerimizce okullarda ve derneklerde Türkçe ve Türk Kültürü dersleri verilmektedir. Bunca çabanın ve yapılan harcamaların heba olmaması için anne babaların çocuklarını bu derslere kaydettirmelerinin ve devamlarını sağlamalarının çok hayati olduğunu düşünüyorum. Biz öğretmenlere verilecek en güzel hediye, hayatlarına dokunabileceğimiz, dimağlarını açarak, geleceğe hazırlayacağımız çocuklarla dolu olan sınıflardır. Sözlerimi burada noktalarken, eğitime gönül veren herkesin ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlar, hepinize saygılarımı sunarım.”

ÖĞRETMEN HAVVA AYSAN: “ÖĞRETMENLER ÇOCUKLARI MUTLULUĞA ULAŞTIRAN NEFERLERDİR”

Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenlerinden Havva Aysan ise, yaptığı duygu dolu konuşmasında özetle şunlara değindi:

“Öğretmenlik kutsal ve fedakar bir meslektir. Bu güzel mesleği ifade eden tüm fedakar arkadaşlarımı saygıyla selamlıyorum. Bu güzel mesleğin mensubu olmaktan dolayı çok mutlu ve gururluyum. Öğretmenler , toplumumuzun geleceği olan çocuklarımızı her anlamda hayata hazırlayan, onları gelişmesine topluma kazandırılmasına vesile olmaktalar.

Burada mesleğimizi icra etmede bizlere yardımcı olan Büyükelçimize, başkonsoloslarımıza, eğitim müşavirliğimize, öğrenci velilerimize, eğitim alan çocuklarımıza ve  STK temsilcilerine çok teşekkür ediyoruz. Sizlere kısaca iyi bir Öğretmenin özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Farabi, “Eğitimin amacı mutluluğu bulmak ve bireyi topluma yararlı hale getirmektir” demiştir.
Ona göre 3 tür eğitimci vardı. Birincisi, Aile reisi, aile fertlerini eğitir, ikincisi, Öğretmen çocukları ve gençleri eğitir. Üçüncüsü ise Devlet başkanıdır ki, O’da milletin eğitimcisidir” demiştir.

Bu durumda bazılarımız aile reisi, bazılarımız öğretmen, bazılarımız da yönetici olarak, aslında hepimiz birer eğitimciyiz. Takdir edersiniz ki çocukları ve gençleri eğitecek bizler olduğumuz için biz Öğretmenlerin sorumluluğu daha fazladır. Çünkü öğretmenlik mesleği insan yetiştirme sanatı olması açısından daha hassas olması gereken bir meslektir. Çünkü Öğretmenler, çocukları ve gençleri yetiştirmekle toplumları gerçek hedefe mutluluğa ulaştıracak neferlerdir.

Bazı toplumlara ait bu sözlere bir bakalım. “Eserinin üzerinde imzası olmayan yegane sanatkar öğretmenlerdir.”, “Öğretmen ve ağaç ürünlerinden belli olur.”, “Bütün donanmasıyla askere değil, elinde alfabesiyle öğretmene güvenirim.”, “Öğretmen ihmal edildiğinde o ülke intihar ediyor” demektir.

Başöğretmen Atatürk ise, “Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserinizin kıymeti yaptığınız fedakarlığın derecesiyle orantılı olacaktır.”  “Öğretmenler mum gibi eriyerek, etrafımıza ışık saçarak, çevremizi aydınlatırlar.”

Peki ne yapar Öğretmenler. Öğretmenler sevgi dağıtır, öğrencilerinin içini ısıtırlar ki bu bence, öğretmenlerimizin en büyük özelliğidir. Tüm değerli öğretmen arkadaşlarımızın gününü tebrik ediyorum” dedi.

BÜYÜKELÇİ GÜMRÜKÇÜ: “ÖĞRETMENLERİMİZ, EĞİTİMİN EN TEMEL UNSURLARIDIR”

Büyükelçi Levent Gümrükçü ise, . Öğretmenlerin Günü”nü kutlayarak, başladığı konuşmasını şu şekilde sürdürdü. “Bildiğiniz gibi, Öğretmenler  her toplumun kalkınmasında ve gelişmesinde çok büyük etkendirler.

Öğretmenler gününün, öğrencisiz ve velisiz kutlanmayacağını düşünüyordum her zaman. Bugün burada öğretmeniyle, öğrenci ve velileriyle birlikte bu güzel günü sizlerle birlikte kutlamanın mutluluğunu yaşıyorum.

Öğretmenlerimizle ilgili ne desek azdır. Öğretmenlerimiz ülkemizi kalkındıracak nesillerin yetişmesinde büyük sorumluluk, bilinciyle görev yapmaktalar. Öğretmenlerimiz bizi kalkınma yönünde ilerletecek en önemli insanlar olarak karşımıza çıkıyor. O yüzden ben bir kez daha bu öğretmenler gününde tüm öğretmenlerimize en başta, burada bulunan öğretmenlerimize gönül dolusu teşekkürlerimi iletiyorum, tüm yaptıkları ve yapacakları güzel hizmetlerinden dolayı. Kendilerine, milletimiz ve devletimiz için yaptıkları bu güzel eğitim hizmetlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.

Öğretmenlerimiz için en güzel ifadeleri tabii ki Cumhuriyetimizin kurucusu olan Atatürk ifade etmiştir.  Bugünü ’Öğretmenler Günü’ olarak kutlamamızın sebebi de, harf devriminden hemen sonra, atamızı ‘Başöğretmen’ olarak, tanımlamamızın kabulü  ’24 Kasım’ olduğu için, uzun süreden beri ’24 Kasım’ı ‘Öğretmenler Günü’nü olarak kutlamaktayız.

Atatürk’ün vefat yıldönümü olan ’10 Kasım’da da Atatürk’ün vizyoner bakışını ifade ederken, 1921 yılında daha savaş devam ederken bile, 40’ı kadın olmak üzere, 120 öğretmeni bir araya getirerek ‘Maarif Kongresi’ni topladığını, bu kongre ile eğitime ne kadar önem verdiğinin altını çizmiştim.

Atatürk, neden bu savaşın ortasında Maarif Kongresini topladınız? sorusuna şu tarihi cevabı vermiştir. “Sonuçta biz bu mücadeleyi silahla kazanabiliriz, ama geleceğimizi çizebilmek için eğitim önemli. Geleceğimiz için akıla, bilme ihtiyacımız olacaktır. Bu nedenle bizim eğitimcilere, özellikle iyi eğitimcilere ihtiyacımız vardır” demiştir.

Atatürk şöyle demekte, “devlet için harcanacak emek ve çabaların başında eğitim gelmelidir” diyerek, eğitimin önemine vurgu” yapmıştır.  Yine Atatürk, “Cumhuriyet sizden, vicdanı hür, irfanı hür, fikri hür nesiller ister” der. Öğretmenlerimizin önemini bu kadar güzel ifade eden cümleleri belki de tarihte hiçbir lider sarf etmemiştir.

Sevgili öğretmenler, çok zor şartlar altında görev yaptığınızı biliyoruz. Ancak değeriniz ve öneminiz kesinlikle biliniyor. Öğretmenlerimiz, eğitimin temel unsurlarıdır. Geleceğimizin başarısı öğretmenlerimize bağlıdır.

Avrupa ve Belçika’da hizmet veren tüm öğretmenlerimiz başta olmak üzere, çocuklarını Türkçe ve Türk kültürü derslerine gönderen siz değerli velilere ve çocuklarımıza çok teşekkür ediyoruz. Tekrar tüm öğretmenlerimizin gününü kutluyorum” dedi.

Osman Öztürk, Melike Aysan ve Helin Kurt adlı çocuklar ‘Öğretmenlerle ilgili’ şiirler okudular.

Öğretmenlerin kendi yaşamlarından sunulan kesitlerden oluşan esprili sinevizyon gösterimi gülümsemelerle izlendi.

Daha sonra sahne alan Ali Özgür, Özgür Taşlıarmut ve Gülifer Taşlıarmut’un birlikte sazlarıyla çalıp, söyledikleri Anadolu türküleri büyük alkış aldı.

Şiir okuyan çocuklara, Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenlerine Büyükelçi ve Başkonsolosların hediye takdimiyle ve toplu görüntü ile program sona erdi. Program sonrası Levent Can’ın sahip olduğu ‘Lale Catering’ tarafından Anadolu mutfağı’nın lezzetli sıcak ve soğuk yemeklerinden davetlilere ikram edildi.

www.belcikaaydinhaber.com