CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, HACI BEKTAŞ-I VELİ ANMA ETKİNLİĞİNE KATILDI

~CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: "O hep adaleti savunmuştur. Devletin adaletle, liyakatle yönetilmesi gerektiğini söylemiş ve bunu dillendirmiştir. Hacı Bektaş-ı Veli'ye göre, insan iyilikte yarışmalı, haksızlığa karşı direnmeli, adaletten sapmamalı ve hiçbir zaman umutsuzluğa düşmemelidir." İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hacı Bektaşı Veli'nin 750. vefat yılı için Yenikapı'da düzenlenen anma etkinliklerine katıldı. Festivalde konuşan İmamoğlu, "İnşallah Hacı Bektaşi Veli'nin o çağdaş duygularını en iyi şekilde temsil eden nesil oluruz" dedi.

~CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “O hep adaleti savunmuştur. Devletin adaletle, liyakatle yönetilmesi gerektiğini söylemiş ve bunu dillendirmiştir. Hacı Bektaş-ı Veli’ye göre, insan iyilikte yarışmalı, haksızlığa karşı direnmeli, adaletten sapmamalı ve hiçbir zaman umutsuzluğa düşmemelidir.”


Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Sayın Selvi Kılıçdaroğlu ve kızı Aslı Nadir ile birlikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli Anma Etkinliği’nde katıldı.
CHP lideri Kılıçdaroğlu anma etkinliğinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

~Sevgili dostlarım, değerli arkadaşlarım, Hacı Bektaş-ı Veli’nin gönül dostları; hepinizi saygıyla, sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum. Bugün hep birlikte, İstanbul’da, Hacı Bektaş-ı Veli’yi anıyoruz. Bir Anadolu erenini, bir bilgeyi, hoş görüyü, insanı sevmenin, doğayı sevmenin erdemini bize anlatan bir Anadolu bilgesini anıyoruz.
Aklı kullanmanın, doğruyu bulmanın, inançta derinleşmenin yolunu yani tasavvufu bize, o öğretiyor. Araştırmacı Rıza Yıldırım, “Anadolu’da üç tasavvuf anlayışı vardır” der. Birincisi Fakih Ahmet ve Hacı Bektaş tarafından temsil edilen “akıl yolu” ki bu yolun takipçilerine Rum Erenleri denir. İkincisi Mevlâna tarafından temsil edilen “aş yolu.” Üçüncüsü Seyid Mahmudi Hayrani tarafından temsil edilen “cezve yolu”dur.
Sevgili gönül dostları; Hacı Bektaş-ı Veli bu topraklarda yaşayıp, anlayana çok şey söyledi.
O dedi ki, “En büyük keramet, çalışmaktır.”
O dedi ki, “Adalet her işte hakkı bilmektir.”
O dedi ki, “Arifler, hem arıdır hem arıtıcı.”
O dedi ki, “En yüce servet, ilimdir.”
O dedi ki, “Kibrin aslı şeytan, tevazunun aslı rahmandır.”
O dedi ki, “Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu.”
O dedi ki, “Çalışmadan geçinenler bizden değildir.”
O dedi ki, “Alimin uykusu, cahilin ibadetinden üstündür.”
O dedi ki, “Kimsenin ayıbını arama, kendi ayıbını gör.”
Ve o dedi ki, “Dini, dili rengi ne olursa olsun iyiler iyidir. İyiler her an iyidir.”
Gönül dostları, sevgili dostlar; çağlar ötesinden onun söyledikleri bugün kâinatın evrensel kurallarına dönüşmüş durumda. O elinde kılıç değil, aydınlanmanın meşalesini taşımıştır. Yaşamı boyunca hep hakkı ve adaleti savunmuştur. Toplum, onun güvercin donuyla Anadolu’ya geldiğini kabullenmiştir. Çünkü o barışın, huzurun birlikte yaşamanın öncüsü olmuştur. Kimseyi ötekileştirmemiş, o kendi deyimiyle 72 milleti bir görmüştür. O; ünlü düşünür, mutasavvıf, Ahmet Yesevi ocağında yetişmiş, feyz almıştır, dergâhındaki hocası Lokman Perende'dir.
O bu topraklarda, insan-ı kâmil olarak ünlendi. Aklı kullanmayı ve bilimi öğütledi. “Eğer bir yeri karanlık olarak görüyorsan, bil ki perde senin gözündedir” diyordu. Dergâhında düşüncelerini, öğrencilerine aktararak yaygınlaşmasını sağladı. Onun dergâhında eğitim görenler, eğitimlerini tamamladıktan sonra Anadolu ve Rumeli coğrafyasına dağıldılar. Bugün Avrupa’nın pek çok ülkesinde onun düşünceleri toplumu aydınlatıyor.
Sevgili dostlar, o hep adaleti savunmuştur. Devletin adaletle, liyakatle yönetilmesi gerektiğini söylemiş ve bunu dillendirmiştir. Hacı Bektaş-ı Veli’ye göre, “İnsan iyilikte yarışmalı, haksızlığa karşı direnmeli, adaletten sapmamalı ve hiçbir zaman umutsuzluğa düşmemelidir.” Hünkâr böyle söylüyor, ama bugün dünyada yaşadığımız acı ve gerçekten de acı gerçekler var. Bugün dünyada savaş alanlarının açlık ve kıtlık yaşayan bölgelerin büyük bir bölümü İslam ülkeleri. İslam ülkelerinde acı var, kan var, gözyaşı var. Yerinden yurdundan edilen, ülkelerinden göç etmek zorunda olan Müslümanlar var. Afganistan’da yaşananlar sadece bizi değil, tüm dünyayı endişelendiriyor. Demokrasi, insan hakları, eğitim, sağlık toplumsal eşitlik, adalet gibi alanlarda, temel alanlarda, Müslüman ülkeler gerçekten de perişanlığı yaşıyor. Dileriz yaşanan acı, dökülen kanlar son bulur. İslam dünyasına huzur ve adalet gelir. Adalet ve huzur kazanmış olur.
Sevgili dostlar; Anadolu’yu bize yurt yapan, bu toprakları ilim irfan bahçesi haline getiren bütün erenlerimizi, velilerimizi, mürşitlerimizi, pirlerimizi, dervişlerimizi, dedelerimizi huzurlarınızda bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum.
Bize bu güzel ülkede, özgür bir şekilde, onurumuz ve şerefimizle yaşama hakkı, imkânı veren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün kahramanlarımıza, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum.
Ve bizi buluşturan, bir araya getiren, bu çalışmayı sergileyen İstanbul Büyükşehir Belediyesinin çalışkan başkanı Ekrem İmamoğlu’na da, hepinizin huzurunda ona ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum.
Hepinizi muhabbetle selamlıyorum, sağ olun, var olun diyorum.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hacı Bektaşı Veli'nin 750. vefat yılı için Yenikapı'da düzenlenen anma etkinliklerine katıldı. Festivalde konuşan İmamoğlu, "İnşallah Hacı Bektaşi Veli'nin o çağdaş duygularını en iyi şekilde temsil eden nesil oluruz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, UNESCO'nun ilan ettiği Hacı Bektaş Veli'yi anma yılında büyük etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

~16 Ağustos 1964 tarihinden itibaren, her yıl düzenlenen Hacı Bektaş Veli'yi Anma Festivali bu yıl da Yenikapı Gösteri alanında gerçekleşti. Festival, Kardeş Türküler ve Şevval Sam'ın konseriyle başladı. Festivale İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

İmamoğlu, konser sonrasında yurttaşları selamlayarak bir konuşma yaptı. İmamoğlu, “Sizlerle bir arada, bu güzel İstanbul’da, bu güzel İstanbul güzel gecede, İstanbulluların olan Yeni Kapı Meydanı’nda, bu toprakların o en derin vicdanlarından, en çağdaş seslerinden Hacı Bektaş-ı Veli’yi İstanbul’da anmanın onun duygularıyla, sözleriyle bir arada olmanın çok büyük keyfini yaşıyoruz. Sizlerle yaşıyoruz. Hoş geldiniz. Bu akşam aslında buraya çıkıp bir konuşma yapma niyetimiz açıkçası yoktu. Sanatçılarımız var onlar zaten gerekeni o kadar güzel söylüyorlar ki… Ama yarın akşam sizlerle bir arada olacak olan çok kıymetli Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’yla sizi selamlayacağız.

Dolayısıyla bu akşam bu heyecanı ve bu çoşkuyu bu Hacı Bektaş-ı Veli’nin duygularıyla sanatçılarımızın sazıyla, sözüyle bir arada olma heyecanını görünce, duyunca arkadaşlarımız dedi ki mutlak selamlamalısınız. Onun için selamlıyorum sizi. Ama bu akşam da yalnız selamlamıyorum. CHP Sayın il başkanı Canan Kaftancıoğlu’yla selamlıyorum. İnşallah umut ediyorum ki yüz yıllar öncesinden Hacı Bektaş-ı Veli’nin o çağdaş duygularını en iyi şekilde en güzel şekilde temsil eden bir nesil oluruz. İstanbul’u da buna layık dünyanın en güzel, en rahat, en huzurlu çocukları için, gençleri için, kadınları için kısacası her yaşayanı için özgür ama birbirine sevgiyle saygıyla bakan bir şehir yaparız." ifadelerini kullandı.

KAFTANCIOĞLU'NUN MESAJI

Ekrem İmamoğlu ile birlikte anma etkinliğine katılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise şöyle konuştu:

“Gelenekten geleceğe Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli’nin ruhunu yaşayan, yaşatan sizlere kocaman bir alkış… Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli’nin ruhunu yaşatanlara da koçman bir alkış… Bu ruhu hissederek, hep birlikte hissetmemize sebep olan, sadece Anadolu’ya değil tüm dünyaya yayılmasına vesile olan emekçi kardeşlerimize, sanatçılarımıza sonsuz minnet ve teşekkürler hepinize iyi geceler diliyoruz."