Uzaya çıkan ilk Türk olacak. NASA Adanalı Deniz'i seçti

Amerika Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA), NASA'nın 12 bin kişi arasından seçtiği 10 astronot adayından biri Adanalı Deniz Burnham oldu.

Amerika Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA), NASA’nın 12 bin kişi arasından seçtiği 10 astronot adayından biri Adanalı Deniz Burnham oldu.

~NASA, 12 bin kişi arasından yeni astronot adaylarını belirledi.

6 erkek ve 4 kadından oluşan astronot adayları arasında Adana'daki İncirlik Üssü'nde doğan 36 yaşındaki Deniz Burnham da yer aldı.

Alaska'da yaşayan, mühendislik ve pilotluk eğitimi alan Burnham, ABD ordusunda da görev yapıyordu.

Burnham, 9 arkadaşıyla 2 yıllık zorlu bir eğitim sürecine başlayacak. Başarılı olursa uzay görevleri için atanabilecek.

NASA'da görev yapan Dr. Umut Yıldız ise sosyal medyadan “Bu yılın astronot sınıfı için aday seçimi tamamlandı. Adana İncirlik Üssü doğumlu Deniz, Ocak 2022’de astronot olarak eğitilmek üzere başlayacak. Tebrikler! Bu arada NATO üssünde doğanlar da Adanalı mı sayılıyor?” ifadelerini kullandı.

~DENİZ BURNHAM KİMDİR?

Adana’da bulunan İncirlik Hava Üssü’nde dünyaya gelen Burnham askeri bir ailenin çocuğu olduğu için sık sık yer değiştirdi. Paaramotor ve yamaç paraşütünün yanı sıra helikopter ve sabit kanatlı hava araçlarını uçurabilen Burnham, uzun bir süredir Alaska’da ikamet ediyordu.

Kaliforniya’daki Vanden Lisesi’nden mezun olan ve 2007 yılında Kaliforniya Üniversitesi’nde kimya mühendisliği lisans derecesi alan Burnham, 2017 yılında Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden makine mühendisliği yüksek lisans derecesini aldı.

Kimya ve makine mühendisi olarak uzun bir süre sondaj projeleri başta olmak üzere emisyon azaltma stratejilerinin yöneltildiği enerji sektöründe deneyim elde eden Burnham, ABD Donanması’nda bir teğmen olarak görev yapıyor.