'GÜNÜMÜZ UYGARLIĞINDA ANADOLU İZLERİ' PANEL VE SERGİSİNE BÜYÜK İLGİ

10 Mayıs 2022 tarihinde TOBB Brüksel Ofisi'nde, Türkiye'nin Avrupa Birliği İletişim Stratejisi (ABİS) kapsamında, T.C. Brüksel Büyükelçiliği himayesinde ve Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı desteğiyle, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden akademisyenlerin işbirliği ile "Günümüz Uygarlığında Anadolu İzleri" isimli bir akademik panel ve sergi etkinliği gerçekleştirildi.

10 Mayıs 2022 tarihinde TOBB Brüksel Ofisi'nde, Türkiye’nin Avrupa Birliği İletişim Stratejisi (ABİS) kapsamında, T.C. Brüksel Büyükelçiliği himayesinde ve Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı desteğiyle, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden akademisyenlerin işbirliği ile "Günümüz Uygarlığında Anadolu İzleri" isimli bir akademik panel ve sergi etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılışında Büyükelçi Dr. Hasan Ulusoy, aralarında üst düzey Belçika, NATO ve AB makamları, öndegelen Türk ve Belçikalı akademisyenler, konuyla ilgilenen öğrenciler, dernek temsilcileri ve basın mensuplarının bulunduğu davetlilere hitap etti. Büyükelçi Ulusoy, Türkiye’nin ayrılmaz bir parçası olduğu Avrupa’nın sosyo-kültürel temellerinde ve inanç sistemlerinde Anadolu’daki oluşumların katkılarının önemine dikkati çekerek, bunun birlikte yaşama kültürünün güzel ve canlı örneğini oluşturduğunu vurguladı. Etkinliğe, Brüksel'i ziyaretleri vesilesiyle Türkiye Bilimler Akademisi heyeti de katıldı.

İki bölümden oluşan etkinliğin akademik panel bölümünde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Demet BİNAN'ın moderatörlüğünde, Türkiye’nin seçkin üniversitelerinden alanında uzman arkeologlarla  birlikte Belçikalı akademisyen Koert DEBEUF İngilizce sunumlar gerçekleştirdi.

Panelde, günümüzde evrensel  değerler ve normlar manzumesini oluşturan çağdaş uygarlık anlayışında   Avrupa’nın konumuna atıf yapılarak,  bu bağlamda Avrupa’yı oluşturan sosyo kültürel temellerin, tek tanrılı inanç sistemleri dahil olmak üzere, Avrupa kıtasında oluşma sürecinin başlarında,  esasen  Anadolu topraklarında birlikte yaşama kültürü içinde varolup geliştiği, dolayısıyla da  Türkiye topraklarının bugünkü Avrupa değerlerinin çıkış noktalarından biri olduğu tespitleri ele alındı.

Panelin akabinde, panelde ele alınan konuları destekler nitelikte, ülkemizde yapılan arkeolojik çalışmalar ışığında hazırlanan Günümüz Uygarlığında Anadolu İzleri sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Ülkemizin tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan görseller  davetlilerin beğenisini topladı. Etkinliğin sonunda, katılımcılara Türk lezzetlerinin sunulduğu resepsiyon verildi.

Sergi haftasonu hariç, 10-16 Mayıs tarihleri arasında TOBB Brüksel ofisinde 10.00 - 16.00 saatleri arası gezilebilecektir.

 Panel konuşmacıları:

Prof. Dr. Mehmet ÖZDOĞAN "Anadolu Tarih Öncesi Kültürlerin Avrupa Uygarlığına Katkısı"

Prof. Dr. Fahri IŞIK "Anadolu’dan Çıkan Olimpos Tanrı ve Tanrıçaları"

Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN "Hristiyanlığın Kurumsallaşmasında Anadolu’nun Yeri"

Dr. Koert DEBEUF "Harran, Rönesans İçin Evrensel Bilgi Köprüsü"

 

Sergide yer alan görsellerin konuları:

 

Sergi küratörü: Prof. Dr. Demet BİNAN

Prof. Dr. Mehmet ÖZDOĞAN "Tarih Öncesi Anadolu’da İnanç ve Ana Tanrıça"

Prof. Dr. Havva IŞIK "Apollon’dan Saint Nicholas’a Lykia - Patara"

Prof. Dr. Nicholas CAHİLL "Sardis’te Yahudi İnancı ve Hristiyanlık"

Doç. Dr. Öğr. Üyesi. Meltem Doğan ALPARSLAN "Hititler: Anadolu'daki İlk Hint-Avrupalıların İnanç Sistemi"

Doç. Dr. Aytaç COŞKUN "Zerzevan Kalesi Ve Mithras Kutsal Alanı –Mithraeum"

Doç. Dr. Güler ATEŞ "Bergama Kızılavlu: Çok Tanrılı ve İlahi Dinlerin Kutsal Mekanı"

Arkeolog Esra Bideci TÜRK "Efes’te İnanç: Artemis’ten Meryem Ana’ya"

Dr. Öğr. Üyesi Peter TALLOEN "Sagalassos’ta İnanç: Anadolu’da İmparatorluk Kültü ve Hristiyanlık"

Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN "Hristiyanlık Öğretisinin Kurumsallaşmasında Nikaia (İznik)"

Prof. Dr. Engin AKYÜREK "Anadolu’da Bizans Resim Sanatı"