~Büyükelçi Dr. Hasan Ulusoy'un Veda Mesajını sizlerle paylaşıyoruz.

~Büyükelçi Dr. Hasan Ulusoy'un Veda Mesajı Belçika Türk Toplumunun Değerli Mensupları, Vatandaşlarımız ve Belçikalı Dostlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin Belçika Krallığı nezdindeki Büyükelçisi olarak 2020 yılı Ocak ayı başından itibaren onurla sürdürdüğüm görevim, 31 Ağustos 2022 itibarıyla sona ermiş bulunuyor.

~Büyükelçi Dr. Hasan Ulusoy'un Veda Mesajı

Belçika Türk Toplumunun Değerli Mensupları, Vatandaşlarımız ve Belçikalı Dostlar,

Türkiye Cumhuriyeti'nin Belçika Krallığı nezdindeki Büyükelçisi olarak 2020 yılı Ocak ayı başından itibaren onurla sürdürdüğüm görevim, 31 Ağustos 2022 itibarıyla sona ermiş bulunuyor.

Görev sürem boyunca, müttefik ve dost ülkelerimiz arasındaki ilişkileri, bütüncül bir yaklaşımla mümkün olan her alanda, ülkelerimizin ortak yararına daha da ilerletmeyi hedefledik.

Bu kapsamda üst düzey ziyaretlerin ve resmi temasların yoğunlaştırılmasına, ekonomik ve ticari alandaki ilişkilerimize ülkelerimizin potansiyelini yansıtacak şekilde ivme kazandırılmasına, turizm ve kültürel ilişkilerimizin güçlendirilmesine yoğun çaba sarf ettik. Ülkemiz karşıtı suç ve terör örgütü yapılanmalarına karşı mücadelede işbirliğimizi geliştirmeye çalıştık.

Belçika ile kültürel ilişkilerimiz bağlamında çeşitli ilklere imza attık. Pandeminin yarattığı fiziki zorluklara rağmen, örnek vermek gerekirse, "EatBrussels"gastronomi festivalinde mutfağımızın ilk defa tanıtımını yaptık; ödüllü fotoğrafların yer aldığı "Türkiye Güzellikleri" sergimizi, Avrupa tarihi ve gelişiminin Anadolu bağlantısını ortaya koyan “Günümüz Uygarlığında Anadolu İzleri” isimli akademik panel ve sergimizi, Türk ve Belçika motiflerinin ve kumaşlarının uyum içinde bir arada kullanıldığı özel tasarım kıyafetlerle, birlikte yaşama kültürünü sembolize eden geleneksel kıyafetler defilemizi düzenledik.

Önümüzdeki dönem de, Türkiye-Belçika ilişkileri açısından önem taşımaktadır. İki müttefik ülke Türkiye ve Belçika, 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yaşının yanısıra diplomatik ilişkilerin tesisinin 185. yıldönümünü, 2024 yılında ise Türk göçmenlerinİkiliİşgücü Anlaşması'yla ülkeye gelişlerinin 60. yıldönümünü kutlayacaktır. Bu önemli yıldönümlerini Belçika'da en güzel şekilde kutlamak adına Büyükelçilik olarak çalışmalarımızı başlattık.

DeğerliVatandaşlarımız, Belçika Türk toplumunun mümtaz temsilcileri,

Belçika ile ilişkilerimizin en önemli boyutlarından birini, Belçika’ya her alanda önemli katkılar sağlayarakBelçika toplumu ile örnek düzeyde bir uyum sergileyen Türk toplumu oluşturmaktadır.

Bu süreçte, yüzde seksen beşi artık Belçika vatandaşı olmuş bulunan Türk toplumunun varlığı her zaman çalışmalarımızda öncelikli bir alan olmuştur. İnsanlarımızın, bir yandan, kendi köken, kimlik, anadil ve dinini rahatça ve ayrımcılıktan uzak şekilde yaşayıp yaşatabilmeleri, diğer yandan da, artık vatandaşı oldukları Belçika’da hayatın her alanında var olup, istedikleri yerlere gelebilmeleri yönünde, insanlarımızla ve Belçikalı makamlarla birlikte çalıştık.

Covid-19 pandemisinin yarattığı tüm zor şartlara rağmen, öncelikli olarak vatandaşlarımızın sağlığını koruma ve bilinçlendirme anlayışıyla, gerek çevrimiçi gerek fiziki pek çok etkinlik gerçekleştirdik. Belçika Türk toplumunun önde gelen temsilcilerini davet ederek bilgilendirici toplantılar yaptık. Bu süreçte Belçika’daki Türk toplumunun Belçikalılara yönelik dayanışma çalışmaları takdire şayan olmuştur.

İnsanlarımızın Türkiye ve Belçika arasında oluşturduğu dostluk köprüsünün, ilişkilerin geleceğinde de belirleyici rol oynamaya devam edeceğine, Türk toplumunun değerli fertlerinin, özellikle de gençlerimizin Belçika toplumunun seçkin bireyleri olarak birlikte yaşama kültürünün geliştirilmesine katkı sağlamaya devam edeceklerine güvenimiz tamdır.

Bu duygu ve düşüncelerle sizleri kalben selamlıyor, Türkiye-Belçika ilişkilerinin gelişmesi doğrultusunda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Köklü ilişkilere sahip olduğumuz dost ve müttefik bir ülkede Türkiye’yi temsil etmiş olmak benim için ayrıcalık olmuştur. Büyükelçiliğimize sağladığınız değerli katkılar ve destekleriniz için de şahsım ve Büyükelçiliğimizdeki tüm mesai arkadaşlarım adına şükranlarımı sunuyorum.

Sağlıcakla kalın.

Dr. Hasan Ulusoy

Büyükelçi